Adakah benar bahawa kanak-kanak yang terlalu patuh mempunyai kesan negatif?

, Jakarta - Sebilangan besar ibu bapa mahu anak-anak mereka taat. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa terdapat beberapa kesan negatif dari ketaatan yang berlebihan dari anak-anak. Pematuhan anak berkaitan dengan keibubapaan yang diterapkan oleh ibu bapa. Biasanya ini adalah pola keibubapaan dengan kurangnya komunikasi ibu bapa-anak.

Sekiranya bapa dan ibu menuntut kepatuhan penuh daripada anak tanpa sebarang tentangan, maka anak itu mungkin mengalami kesukaran untuk mempelajari perkara baru yang dijumpainya. Anak-anak yang terlalu patuh mungkin kehilangan keseluruhan perkembangan keperibadian pada masa akan datang. Apabila suatu hari anak tidak bersama ibu bapanya dan harus membuat keputusan sendiri, anak itu mungkin berada dalam keadaan "hilang".

Baca juga: Anak-anak sering menentang, harus dibiarkan atau dimarahi?

Kesan Negatif Membesarkan Anak untuk Tunduk

Sebagai ibu bapa, ketika menuntut ketaatan dari anak-anak, ia mengambil suara dalaman mereka untuk menentukan dan membuat keputusan tentang apa yang terasa betul atau salah. Sangat sukar bagi anak apabila ibu bapa sentiasa membuat keputusan untuk mereka dan tidak memberi mereka pilihan untuk memilih atau membuat keputusan.

Terdapat beberapa kesan negatif kanak-kanak terlalu patuh, termasuk:

  1. Kanak-kanak tidak dapat membuat keputusan secara bebas apabila diperlukan.
  2. Anak-anak bergantung pada arahan ibu bapa untuk menangani setiap keadaan kecil.
  3. Kanak-kanak yang patuh dilihat sebagai anak yang baik. Walau bagaimanapun, ini menghalang kanak-kanak daripada mempunyai pemikiran peribadi.
  4. Anak yang tunduk dapat mengalami tekanan rakan sebaya yang paling teruk. Mereka tidak tahu bagaimana menangani situasi tanpa ibu bapa mereka hadir.
  5. Citra diri yang salah dibuat pada anak yang taat. Anak-anak akan berfikir bahawa menjadi taat adalah satu-satunya cara untuk menerima kasih sayang dan kasih sayang ibu bapa.
  6. Ibu bapa boleh memaksakan ketaatan kepada anak-anak, tetapi akan gagal mengenal pasti sebab-sebab di sebalik tingkah laku anak itu.
  7. Ibu bapa yang menuntut agar anak-anak mereka taat tidak membantu membina kepercayaan atau ikatan yang sangat penting untuk hubungan ibu bapa-anak.
  8. Ibu bapa diminta untuk mempercayai bahawa anak yang taat bererti kejayaan dalam keibubapaan. Namun, kini diakui bahawa anak-anak yang taat menjadi perhatian.
  9. Anak-anak yang patuh akan membesar menjadi orang dewasa yang taat tanpa keperibadian dan satu-satunya tugas mereka ialah mendengar atau mengambil pesanan daripada pihak atasan mereka.

Ibu bapa perlu mengetahui bahawa anak yang taat akan menjadi orang dewasa yang taat. Mereka cenderung tidak dapat mempertahankan diri dan cenderung dimanfaatkan. Mereka juga dapat melaksanakan perintah tanpa pertanyaan, tanpa bertanggung jawab atas tindakan mereka.

Baca juga: 5 Cara Mendidik Anak-anak untuk Berdikari dengan Cepat

Bilakah Ketaatan Kanak-kanak Dianggap sebagai Masalah?

Apabila anak tidak taat, menjadi cabaran dalam mengasuh anak. Ibu bapa harus berusaha lebih keras untuk meyakinkan anak-anak mereka untuk melakukan sesuatu. Dengan cara ini, anak yang tidak taat menguji kesabaran ibu bapa mereka sebelum mereka mengikuti arahan.

Kadang-kadang, ibu bapa berada dalam keadaan marah ketika anak mereka enggan mendengar. Selain itu, ketidakpatuhan meletakkan anak dalam bahaya yang mungkin tidak dapat ditanggungnya. Atas sebab ini, ibu bapa mungkin menganggap ketidaktaatan sebagai tingkah laku buruk dan harus berusaha mendisiplinkan anak.

Ibu bapa perlu memahami, anak-anak mesti pandai memahami ketika mereka harus patuh dan berani mengemukakan pendapat atau pemikiran mereka. Pada akhirnya, ibu bapa perlu memahami bahawa anak-anak bukan robot.

Oleh itu, adalah mustahak untuk mewujudkan gaya keibubapaan yang tepat, dengan meletakkan anak-anak sebagai individu yang juga berhak mempunyai pendapat sendiri tanpa menjadi pembangkang.

Baca juga: 5 Cara Berurusan dengan Bad Boys

Menarik kan? Untuk meningkatkan pemahaman mengenai pola keibubapaan, bapa dan ibu juga dapat berbincang dengan psikologi anak melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Adakah Anda Ingin Membesarkan Anak yang Taat?
Wow keibubapaan. Diakses pada tahun 2020. Jangan membesarkan anak yang taat. Apa yang baru kita katakan? Ya memang benar