Ingin Menggunakan Cawan Menstruasi? Fahami 6 Perkara Ini

Jakarta - Kerana dianggap lebih ramah lingkungan, banyak wanita mulai ingin beralih dari pembalut sekali pakai menjadi cawan haid semasa haid. Walaupun harganya agak mahal, cawan haid boleh digunakan sehingga 10 tahun. Sekiranya dikira, ramai yang percaya cawan haid lebih menjimatkan, daripada pembalut pakai buang.

Walaupun begitu, tidak semua wanita merasa selesa dan suka menggunakan cawan haid . Ada yang merasa tidak selesa ketika memasangnya, ada juga yang risau cawan haid boleh mengoyakkan selaput dara mereka. Daripada mempercayai maklumat yang tidak jelas, mari kita lihat perbincangan berikut!

Baca juga: Memahami Lebih Lanjut Mengenai Mitos dan Fakta Haid

Perkara yang Perlu Anda Fahami Mengenai Menstrual Cup

Sebelum memutuskan untuk mencuba cawan haid , ada beberapa perkara yang perlu difahami, iaitu:

1. Piala lelaki lebih bersih

Walaupun banyak wanita merasa ngeri ketika mereka harus masuk cawan haid ke dalam faraj, alat ini sebenarnya dianggap lebih bersih. Ini menjadikan cawan haid boleh menjadi penyelesaian bagi wanita yang sering mengalami kerengsaan pada pangkal paha dan punggung akibat pembalut.

Khusus untuk pemilik kulit sensitif, pembalut lembap yang melekat pada kawasan faraj dan punggung boleh menyebabkan gatal-gatal dan kerengsaan. Baiklah, gunakan cawan haid boleh membuat ini dapat dielakkan, kerana seluar dalam akan tetap dalam keadaan kering.

Semasa menggunakan cawan haid , anda hanya perlu mengalirkan darah ketika sudah penuh, kemudian basuh dan letakkan semula. Walau bagaimanapun, kebersihan cawan haid juga perlu dijaga. Dengan mencuci dan merendam dalam air panas untuk menghilangkan kuman dari sisa darah haid, sebelum digunakan lagi pada masa haid berikutnya.

2. Bahan Cawan Lelaki Selamat Dimasukkan ke dalam Faraj

Cawan haid umumnya diperbuat daripada getah silikon atau getah, yang berbentuk seperti cawan dengan hujung tirus untuk menariknya keluar dari faraj. Selagi anda tidak mempunyai alergi terhadap susu getah atau silikon, cawan haid selamat dimasukkan ke dalam faraj. Sekiranya anda mempunyai alahan, anda boleh mempertimbangkan cawan haid diperbuat daripada silikon hypoallergenic.

Baca juga: 6 Makanan Yang Perlu Dielakkan Semasa Menstruasi

3.Mesti Tenang Semasa Memasang Cawan Menstruasi

Cawan haid digunakan dengan melipat dan dimasukkan ke dalam vagina, hanya meninggalkan hujungnya. Anda boleh memasang cawan haid sambil berjongkok atau berdiri, selesa. Namun, yang paling penting adalah, anda harus tetap santai, supaya serviks tidak mengencang semasa memasukkan cawan haid .

4. Piala Lelaki mesti diperiksa setiap 3-4 jam

Tidak seperti pembalut, anda tidak dapat melihat berapa banyak darah haid keluar ketika menggunakan cawan haid . Bergantung pada berapa banyak darah yang keluar, secara amnya anda perlu memeriksa cawan haid setiap 3-4 jam dan mengalirkan darah. Tetapi, jika jumlah darah haid menurun, anda boleh memeriksanya lebih lama dari itu.

5. Bukti Kebocoran Piala Lelaki, Jika Dipasang Dengan Betul

Sekiranya kali pertama anda menggunakan cawan haid , anda mungkin tidak dapat memasangnya dengan sempurna. Ini menjadikan darah masih boleh bocor dan menembusi ke luar. Namun, jika dipasang dengan betul, m cawan enstrual dapat menampung darah haid dengan sempurna, tanpa bocor.

Baca juga: 7 Tanda Menstruasi Tidak Normal dan Perlu Diperhatikan

6. Piala Lelaki Tersedia dalam Pelbagai Ukuran

Setiap wanita mempunyai ukuran serviks yang berbeza. Itulah sebabnya ukuran cawan haid Terdapat juga pelbagai, dan anda perlu memilih yang tepat dengan teliti. Cuba ukur panjang serviks dengan perlahan memasukkan jari tengah ke labia.

Sekiranya hanya sepertiga jari anda masuk, anda mempunyai faraj kecil. Oleh itu, pilihlah pilihan anda cawan haid yang merupakan ukuran terkecil. Sekiranya separuh jari masuk, anda mempunyai faraj bersaiz sederhana.

Lebih baik memilih cawan haid kecil berbentuk dengan loceng atau berbentuk V. Namun, jika hampir keseluruhan jari boleh muat, anda perlu memilih cawan haid dalam bentuk bentuk-V atau yang terbesar.

Nah, itu adalah beberapa perkara yang perlu difahami sebelum cuba menggunakannya cawan haid . Sekiranya anda masih mempunyai soalan mengenai cawan haid , anda boleh menggunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Piala Menstruasi?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Piala Menstruasi mana yang sesuai untuk anda?
Makluman Sains. Diperoleh pada tahun 2021. Ulasan Utama Pertama mengenai Cawan Menstruasi Telah Mendapatkan Keputusannya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found