Sebab-sebab Susu yang diproses adalah baik untuk dimakan

, Jakarta - Ada banyak faedah yang dapat anda rasakan dari segelas susu. Selain dapat menjadikan anda lebih sihat, sebenarnya kandungan yang terdapat dalam susu dapat meningkatkan kekuatan tulang dan otot anda. Bukan hanya itu, susu juga boleh menjadi sumber tenaga untuk anda ketika anda akan aktif.

Bukan hanya untuk kesihatan tulang, susu juga mempunyai manfaat untuk menghilangkan kemurungan yang anda rasakan. Tidak ada salahnya anda mencuba beberapa makanan yang berasal dari tenusu. Kerana susu yang diproses sebenarnya sangat baik untuk dimakan untuk menjaga kesihatan anda. Biasanya, susu yang diproses mempunyai banyak kandungan di dalamnya sehingga anda akan merasakan lebih banyak manfaat untuk kesihatan anda.

1. Yogurt

Yogurt adalah salah satu produk tenusu yang mempunyai banyak nutrien di dalamnya. Selain itu, kandungan nutrisi yogurt dapat memenuhi keperluan nutrisi yang diperlukan oleh tubuh. Selain dapat menjaga kesihatan pencernaan, makan yogurt juga dapat mencegah tulang menjadi keropos. Ini kerana yogurt mempunyai kandungan kalsium yang cukup tinggi. Pengambilan yogurt sebenarnya dapat memenuhi keperluan kalsium, fosforus, vitamin B5, zink, yodium dan riboflavin. Yogurt juga mengandung vitamin B12 untuk menjaga sel darah merah dan menjaga fungsi sistem saraf.

2. Keju

Keju adalah salah satu makanan tenusu yang kaya dengan kalsium, protein, vitamin A, vitamin B12, fosfor, riboflavin, magnesium dan zink yang diperlukan oleh tubuh. Banyak faedah dapat dirasakan jika anda makan keju. Bakteria dalam keju sebenarnya dapat membantu anda menjaga kesihatan gigi. Selain itu, keju dapat membantu anda mengekalkan kepadatan tulang kerana dapat dijadikan sumber kalsium.

3. Mentega

Mentega adalah produk tenusu kerana diperbuat daripada lemak haiwan atau susu. Dalam proses pembuatan mentega, lemak haiwan atau susu dicampurkan dengan air, garam, dan pepejal susu atau curd. Ramai orang berpendapat bahawa mentega boleh menyebabkan kegemukan dalam badan, walaupun terdapat banyak faedah yang dapat anda rasakan dengan memakan mentega. Mentega boleh menjadi sumber antioksidan yang berguna untuk melindungi tubuh dari kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas. Selain itu, mentega juga kaya dengan vitamin K. Bagi wanita, vitamin K cukup penting kerana dapat mengatasi sakit sendi dan otot. Bukan hanya untuk orang dewasa, mentega juga mempunyai manfaat untuk perkembangan dan pertumbuhan otak anak. Ini kerana mentega mengandungi lemak dan kolesterol yang diperlukan oleh tubuh.

4. Susu Tahu

Tahu susu dibuat dari proses penggumpalan protein yang diperoleh dari susu lembu. Biasanya, setelah proses ini protein yang diperoleh akan dicampurkan lagi dengan bahan asas untuk membuat tauhu, iaitu jus kacang soya. Terdapat banyak faedah yang dapat anda rasakan dengan memakan tauhu susu. Tahu susu kaya dengan kandungan zat besi sehingga dapat meningkatkan pengeluaran tenaga. Sudah tentu, protein dalam tahu susu tidak dapat dipertikaikan. Selain itu, susu tauhu dapat dimakan untuk mencegah penyakit jantung kerana protein dalam soya dapat menurunkan kadar kolesterol jahat.

Kami mengesyorkan agar anda mengambil makanan sihat yang lain agar keperluan pemakanan dan pemakanan badan anda sentiasa dipenuhi. Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai kesihatan anda, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video . Ayuh muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • 5 Kebaikan Minum Susu Rendah Lemak
  • 5 Khasiat Susu Murni untuk Kesihatan
  • Bukan hanya sihat, ini adalah 3 kebaikan topeng susu kambing

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found