Cacar air adalah penyakit sekali seumur hidup, betul-betul?

, Jakarta - Cacar air adalah penyakit yang dialami hampir semua orang, terutama pada masa kanak-kanak. Walaupun begitu, masih banyak orang yang bertanya adakah seseorang yang pernah mengalami penyakit ini boleh diserang lagi? Untuk mengetahui jawapannya, anda boleh membaca ulasan berikut!

Fakta Mengenai Cacar Air Sekali Sekali Seumur Hidup atau Tidak

Cacar air bukanlah penyakit yang jarang berlaku, malah anda mungkin pernah mengalaminya. Dalam dunia perubatan, cacar air dikenali sebagai Varicella disebabkan oleh Varicella zoster . Seseorang yang dijangkiti virus ini akan mengalami ruam kemerahan, dipenuhi dengan cairan gatal di seluruh badan.

Baca juga : Ini adalah perbezaan antara cacar pada orang dewasa dan kanak-kanak

Dalam kebanyakan kes, cacar air lebih kerap berlaku pada kanak-kanak (di bawah 12 tahun). Walau bagaimanapun, orang dewasa juga boleh dijangkiti virus ini. Ingat, penyakit ini sangat mudah disebarkan dengan cepat. Penularan dapat dilakukan melalui percikan air liur atau kahak melalui udara, kontak langsung dengan air liur atau kahak, dan cairan yang berasal dari ruam.

Walaupun ia adalah penyakit ringan, cacar air masih boleh menyebabkan komplikasi yang lebih serius. Terutama pada seseorang yang mempunyai sistem imun yang lemah, seperti orang dengan HIV atau AIDS.

Mengenai cacar air, banyak yang percaya bahawa penyakit ini hanya dapat terjadi sekali seumur hidup. Jadi, adakah fakta perubatan itu benar?

Sebenarnya, dalam kebanyakan kes jika seseorang menghidap cacar air, dia tidak akan mendapat penyakit itu lagi. Kerana, sudah terbentuk kekebalan seumur hidup. Selain itu, virus yang menyebabkan penyakit ini akan tinggal di dalam badan seseorang yang mengalaminya.

Bagaimanapun, menurut jurnal itu Pediatrik dan Kesihatan Kanak-kanak, pada seseorang yang mempunyai sistem imun yang lemah atau jangkitan virus pada serangan pertama sangat ringan, ini memungkinkan cacar air terjadi kali kedua walaupun mereka mengalaminya. Dalam beberapa kes, virus varicella zoster ia dapat diaktifkan semula dengan gangguan yang berbeza, iaitu herpes zoster.

Baca juga: Cacar air juga boleh menyerang orang dewasa

Punca pengaktifan semula virus varicella zoster belum diketahui dengan pasti. Namun, dalam kebanyakan kes, penyebab herpes zoster adalah sistem kekebalan tubuh yang lemah, menjadikan tubuh rentan terhadap jangkitan.

Kemudian, faktor apa yang boleh meningkatkan risiko herpes zoster?

  • Umur lebih dari 50 tahun, kerana penurunan sistem imun.
  • Tekanan fizikal dan emosi, yang menyebabkan sistem imun merosot.
  • Masalah sistem imun, seperti pada orang dengan HIV / AIDS, orang yang menjalani pemindahan organ, atau kemoterapi.

Sekiranya anda ingin memastikan bintik-bintik yang muncul di badan disebabkan oleh cacar air atau bahkan herpes zoster, periksa di hospital dengan membuat pesanan melalui aplikasi Boleh dilakukan. Cukup muat turun permohonan , anda boleh mengatur jadual pemeriksaan mengikut kehendak anda. Muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga: 5 Petua Merawat Cacar Air pada Kanak-kanak

Vaksin Cukup Kuat untuk Mencegah Cacar Air

Sebagai usaha untuk mencegah penyakit ini dan komplikasinya, sangat disarankan untuk melakukan vaksinasi terhadap cacar air. Vaksinasi ini adalah langkah yang cukup berkesan untuk mencegah penularan cacar air.

Vaksinasi ini disyorkan untuk anak-anak kecil dan orang dewasa yang belum diberi vaksin. Untuk kanak-kanak kecil, suntikan vaksin Varicella Yang pertama dilakukan ketika usia 12-15 bulan. Tambahan pula, suntikan kedua dilakukan ketika anak berusia 2–4 ​​tahun.

Bagi kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua, juga perlu mendapatkan dua vaksinasi. Perbezaan masa yang mudah dijangkiti sekurang-kurangnya 28 hari. Sementara itu, orang yang menderita cacar air tidak perlu diberi vaksin, kerana sistem kekebalan tubuh telah melindungi mereka dari virus ini sepanjang hidup mereka.

Walau bagaimanapun, apabila virus ini diaktifkan semula ketika dewasa, ia dikenali sebagai herpes zoster. Hati-hati, penyakit ini mempunyai komplikasi yang lebih teruk daripada cacar air. Oleh itu, lebih baik anda bertanya kepada doktor mengenai vaksin cacar air walaupun anda sudah dewasa. Bagi ibu bapa, pastikan anak mereka mendapat vaksin tepat pada waktunya untuk mengelakkan penyakit ini berlaku.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Anda Dapatkan Cacar Air Dua Kali?
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2021. Cacar air.