8 Fakta Seks Semasa Mengandung Anda Perlu Tahu

, Jakarta - Siapa kata wanita hamil tidak dapat melakukan hubungan seks dengan pasangannya? Ibu tidak perlu risau, kerana hubungan seks masih boleh dilakukan semasa hamil selagi ia dilakukan dengan cara yang selamat. Sebenarnya, hubungan seks dapat memberikan banyak faedah untuk wanita hamil. Dipetik dari Persatuan Kehamilan Amerika, Melakukan hubungan seks ketika hamil tidak menyakitkan anak anda kerana cairan ketuban di dalam rahim membantu melindungi bayi dan menjauhkannya dari pelbagai jangkitan.

Walau bagaimanapun, masih terdapat banyak pasangan yang ragu-ragu untuk melakukan hubungan seks semasa mengandung kerana takut membahayakan janin. Nah, untuk mengurangkan keraguan ibu, berikut adalah fakta mengenai seks semasa kehamilan yang perlu anda ketahui:

  1. Dorongan seks menurun semasa trimester pertama kehamilan

Adalah wajar bahawa ibu enggan melakukan hubungan seks pada awal kehamilan. Ini kerana perubahan hormon dalam badan, serta mual dan keletihan yang dialami oleh ibu dapat mengurangkan keinginan untuk melakukan hubungan seks.

Bukan hanya pada awal trimester, dorongan seks biasanya menurun ketika badan semakin besar sebelum hari bersalin. Ini juga boleh disebabkan oleh badan menjadi lebih mudah letih.

Baca juga: Bolehkah Wanita Hamil Muda Berhubungan Seks?

  1. Wanita hamil mudah terangsang dan mencapai orgasme

Semasa trimester kedua, kebanyakan wanita hamil mengalami lonjakan hormon progesteron dan estrogen yang meningkatkan keinginan seksual mereka. Ia dicirikan oleh peningkatan saiz payudara dan kawasan vagina yang lebih sensitif.

Melancarkan dari Berita Perubatan Hari Ini, Peningkatan aliran darah ke alat kelamin dapat meningkatkan jumlah orgasme yang lebih kuat pada wanita hamil. Jadi, jangan ragu untuk melakukan hubungan seks pada trimester kedua kehamilan, kerana wanita hamil juga lebih mudah terangsang dan sering mengalami orgasme.

  1. Seks Mulut Semasa Mengandung

Ibu masih dibenarkan melakukan seks oral semasa hamil, tetapi mungkin sensasi yang anda rasakan akan berbeza dari biasa. Seks oral semasa kehamilan kurang menyeronokkan daripada biasa, malah menyebabkan sedikit ketidakselesaan. Hormon kehamilan menyumbang kepada pengurangan kenikmatan seks oral.

Namun, ingat ketika melakukan seks oral, jangan biarkan suami meniup bahagian dalam faraj, kerana boleh membahayakan kesihatan ibu dan janin. Ini kerana udara yang memasuki vagina berisiko memasuki saluran darah dan menyebabkan embolisme. Lebih khusus lagi, ibu dan pasangan boleh bertanya terus kepada doktor mengenai perkara ini. Sekarang anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi .

Baca juga: 5 Peraturan untuk Seks yang Selamat Semasa Kehamilan

  1. Orgasme meningkat pada waktu pagi

Sebilangan wanita hamil lebih senang mengalami orgasme setelah bangun tidur. Malah mereka boleh mengalami syahwat ketika masih tidur. Oleh itu, pagi adalah waktu terbaik untuk melakukan hubungan seks.

  1. Bayi Tidak Bergerak Semasa Orgasme

Setelah mengalami orgasme, ibu mungkin merasakan bahawa bayi tidak bergerak untuk sementara waktu. Ini disebabkan oleh pengecutan pada rahim yang berlaku ketika ibu mengalami orgasme. Oleh itu, elakkan penembusan yang terlalu dalam.

  1. Suami Jadi Tidak Bersemangat

Jangan tersinggung jika suami anda tidak gemar melakukan hubungan seks ketika ibu mengandung. Ini mungkin kerana dia bimbang seks akan menyakiti bayi. Jadi, bukan semata-mata kerana perubahan dalam tubuh ibu yang membesar semasa hamil, tetapi ada kalanya suami juga dapat mengalami penurunan keinginan seksual.

  1. Cari Kedudukan yang Betul

Mencari kedudukan seks yang betul sangat penting ketika anda ingin melakukan hubungan seks semasa mengandung. Kedudukan pendakwah tidak sesuai ketika ibu mengandung. Apabila kehamilan telah memasuki trimester akhir, cubalah kedudukannya sudu yang selamat untuk perut wanita hamil.

Di samping itu, ibu juga boleh mencuba kedudukan wanita di atas agar ibu dapat mengawal kedalaman penembusan. Dilaporkan dari ibu bapa, kedudukan wanita di atas atau sebelah menyebelah adalah kedudukan paling selamat untuk wanita hamil.

Baca juga: 5 posisi selamat untuk melakukan hubungan seks ketika hamil

  1. Air Payudara Bocor

Memasuki trimester kehamilan ketiga, rangsangan seksual boleh menyebabkan kolostrum keluar dari payudara ibu, sehingga membuat dada basah. Jangan panik, ini perkara biasa. Namun, jika ibu merasa tidak selesa dengannya, elakkan melakukan hubungan seks sebentar.

Itulah fakta mengenai seks semasa kehamilan yang perlu diketahui oleh ibu. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan kehidupan seksual anda, berbincanglah dengan doktor anda melalui aplikasi tersebut . Tidak perlu malu, ibu boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Seks dan Kehamilan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang perlu diketahui mengenai seks semasa kehamilan.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Seks Semasa Kehamilan: 9 Perkara Yang Harus Tahu Setiap Preggo.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found