Pertolongan Cemas untuk Mengatasi Hipertermia

, Jakarta - Sama seperti hipotermia, hipertermia juga merupakan keadaan kecemasan yang memerlukan pertolongan segera. Hyperthermia adalah keadaan di mana suhu badan meningkat secara drastik dari suhu normal. Keadaan ini biasanya berlaku apabila sistem yang mengatur suhu badan tidak lagi dapat menahan panas dari persekitaran di sekitarnya. Apakah pertolongan cemas atau bagaimana mengatasi hipertermia?

Sebelum ini, harap maklum bahawa hipertermia mempunyai risiko yang lebih tinggi pada bayi dan balita. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga berisiko tinggi pada orang yang mengalami kegemukan, pekerja lapangan, orang tua, atau orang yang menderita keadaan kesihatan tertentu.

Kejadian hipertermia dicirikan oleh suhu badan yang tinggi, biasanya melebihi 40 darjah Celsius. Keadaan ini juga disertai oleh gejala seperti gangguan koordinasi badan, kesukaran berpeluh, degupan jantung yang lemah dan cepat, kekejangan otot, kejang, kulit memerah, mudah marah, merasa keliru, atau bahkan koma.

Baca juga: Kekurangan Cecair Badan Menyebabkan Hyperthermia

Jenis, dari Ringan hingga Berat

Berdasarkan keparahannya, jenis hipertermia berikut, mulai dari ringan hingga teruk:

1. Tekanan Panas

Tubuh mempunyai mekanisme untuk menyerap panas dari persekitaran, dengan meningkatkan aliran darah ke permukaan kulit dan berkeringat. Namun, apabila udara terlalu lembap, memakai pakaian yang terlalu tebal, atau bekerja di tempat yang panas untuk waktu yang lama, mekanisme tubuh tidak lagi dapat mengimbangi pendedahan suhu luar. Akibatnya, keadaan dipanggil tekanan haba . Keadaan ini dicirikan oleh gejala seperti kelemahan, dahaga, pening, sakit kepala, dan loya.

2. Keletihan Panas

Ketidakselesaan dan tekanan fizikal adalah gejala yang timbul akibat keletihan panas . Hipertermia jenis ini biasanya berlaku ketika seseorang berada di tempat yang panas terlalu lama. Gejala yang timbul kerana keletihan panas adalah keletihan, dahaga, terlalu panas, kehilangan koordinasi pergerakan badan, dan kesukaran untuk menumpukan perhatian.

3. Syncope Panas

Sinkop haba pengsan (sinkop) atau pening disebabkan oleh berpanjangan atau berdiri secara tiba-tiba dari posisi berbaring atau duduk. Faktor yang boleh mencetuskan hiperthermia jenis ini adalah ketidakupayaan badan untuk menyesuaikan diri dengan iklim (aklimatisasi) dan dehidrasi.

Baca juga: Lakukan Ini untuk Mencegah Hipertermia

4. Kekejangan Panas

Seperti namanya, kekejangan panas adalah keadaan kekejangan otot yang menyakitkan. Hipertermia jenis ini biasanya disebabkan oleh bersenam atau bekerja di persekitaran yang panas selama berjam-jam. Kekejangan otot yang berlaku pada kekejangan panas biasanya berlaku pada otot yang aktif digunakan dalam melakukan kerja berat, seperti bahu, paha, dan betis.

5. Edema Panas

Duduk atau berdiri terlalu lama di tempat yang panas boleh menyebabkan edema panas. Keadaan ini dicirikan oleh pembengkakan tangan, pergelangan kaki, dan kaki kerana penumpukan cecair.

6. Panaskan Ruam

Hipertermia jenis ini paling kerap menyerang bayi. Walaupun dalam beberapa kes, orang dewasa juga dapat mengalaminya kerana kelembapan cuaca. Ruam panas dicirikan oleh ruam merah atau merah jambu yang terdapat pada bahagian badan yang ditutupi oleh pakaian. Keadaan ini berlaku apabila saluran peluh tersumbat dan membengkak, yang menyebabkan rasa gatal dan tidak selesa.

7. Ekzos Panas

Keadaan ini berlaku kerana gabungan pendedahan suhu tinggi dengan aktiviti fizikal yang berat dan tahap kelembapan yang tinggi. Simptom ekzos haba dicirikan oleh nadi yang cepat dan berpeluh berlebihan.

Baca juga: Berapa lamakah tubuh dapat bertahan tanpa air?

Inilah Pertolongan Cemas

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, hipertermia boleh berkembang menjadi keadaan yang mematikan. Beberapa tindakan yang boleh diambil sebagai pertolongan cemas untuk hipertermia adalah:

  • Sejukkan suhu badan. Ini dapat dilakukan dengan berpindah dari tempat yang panas ke tempat yang lebih sejuk atau lebih sejuk. Cara lain yang cukup berkesan adalah menyejukkan badan dengan mandi air sejuk, menghidupkan kipas atau penghawa dingin, dan memampatkan badan dengan ais.

  • Rehidrasi. Minum air atau minuman dengan elektrolit, untuk menggantikan cecair yang hilang dan merawat dehidrasi.

  • Periksa suhu badan. Periksa suhu badan sebelum dan selepas menyejukkan.

  • Berjumpa dengan doktor. Sekiranya keadaan tidak bertambah baik, segera bawa penghidap hipertermia ke unit kecemasan hospital, untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Itu sedikit penjelasan mengenai hipertermia. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!