Boleh menyerang mulut, ini adalah fakta kandidiasis oral

, Jakarta - Bukan hanya kesihatan gigi, anda juga perlu menjaga kesihatan mulut. Terdapat beberapa penyakit yang boleh menyerang mulut ketika kebersihan tidak dijaga, salah satunya adalah kandidiasis oral atau jangkitan kulat pada mulut. Penyakit ini cenderung berlaku pada seseorang yang mempunyai sistem imun yang rendah.

Baca juga: Berpeluh Mudah? Hati-hati dengan Jangkitan Kulat

Lebih baik mengetahui fakta mengenai kandidiasis oral supaya anda dapat merawat keadaan ini lebih awal dengan rawatan yang betul!

1. Candidiasis Lisan Disebabkan Gangguan Keseimbangan Kulat

Jangkitan kulat ini disebabkan oleh jamur candida. Pada setiap kulit, mulut atau saluran pencernaan setiap manusia sudah mempunyai jamur candida, tetapi jumlahnya sangat kecil.

Sebagai tambahan kepada bilangan yang sangat kecil, jamur candida dapat dikawal oleh bakteria lain di dalam badan sehingga jumlahnya seimbang dan tidak meluas.

Dalam keadaan tertentu, misalnya kerana penyakit, keseimbangan candida dapat terganggu sehingga populasi candida tidak terkawal dan jangkitan kulat berlaku di mulut.

2. Jangan Abaikan Sakit Semasa Menelan

Tidak boleh mengabaikan kesakitan ketika menelan. Keadaan ini boleh menjadi gejala kandidiasis oral. Gejala kesakitan ketika menelan akibat jamur candida yang telah merebak ke kerongkongan. Bukan hanya itu, kemunculan lesi atau tompok-tompok putih di mulut yang muncul di kawasan mulut seperti lidah, bibir, tekak ke dinding mulut adalah gejala yang paling biasa apabila seseorang mengalami kandidiasis oral.

3. Bayi yang baru lahir terdedah kepada jangkitan yis di mulut

Terdapat beberapa orang yang terdedah kepada jangkitan kulat pada mulut, seperti bayi baru lahir dan bayi yang sedang menyusui. Wanita yang mengalami perubahan hormon seperti haid atau menjalani kehamilan berpotensi mengalami jangkitan yis. Jadi, tidak ada salahnya untuk selalu menjaga kebersihan mulut dan mengelakkan aktiviti yang boleh merengsakan mulut.

4. Candidiasis oral Boleh Menular Melalui Penyusuan

Keadaan kandidiasis oral dapat disebarkan kepada ibu yang sedang menyusui dan menyerang puting susu. Kulat bergerak dari mulut anak melalui puting ibu, jika tidak dirawat segera keadaan ini berterusan. Anda harus menyedari gejala kandidiasis oral pada ibu menyusu, seperti puting gatal dan sensitif. Selain itu, kulit di sekitar puting akan mengelupas dan terasa sakit ketika menyusu.

Baca juga: Jangan dipandang rendah, ini adalah kaedah yang kuat untuk merawat kandidiasis

5. Makan Makanan Sihat Dapat Mencegah Candidiasis Mulut

Seseorang yang mempunyai sistem imun yang rendah berpotensi mengalami jangkitan yis di mulut. Anda perlu makan makanan sihat untuk mengembalikan kekebalan dalam badan anda. Terdapat beberapa makanan sihat yang membantu mengekalkan imuniti, seperti lemon, halia, dan epal.

6. Jangkitan Kulat di Mulut Bukan gejala HIV

Jangkitan kulat boleh menyerang orang yang mempunyai keadaan HIV, ini kerana jamur candida menyerang seseorang yang mempunyai imuniti rendah. Walau bagaimanapun, gejala HIV tidak hanya dengan adanya jangkitan pada mulut, tetapi ada gejala lain yang dapat muncul pada orang dengan HIV. Kami mengesyorkan agar anda berjumpa doktor untuk mengetahui diagnosis penyakit HIV.

Tidak ada salahnya melakukan pemeriksaan berkala terhadap kesihatan tubuh. Anda juga dapat meningkatkan kualiti kesihatan anda dengan menjalani gaya hidup sihat dan diet biasa. Gunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor mengenai kesihatan anda. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga: Jangkitan Kulat Candidiasis Boleh Menyebabkan Kematian, Benarkah?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found