Kebersihan Gigi Ibu Boleh Mempengaruhi Kesihatan Janin, Bagaimana Anda?

Jakarta - Bagi ibu-ibu yang kini menunggu kedatangan bayi, anda harus selalu memperhatikan kebersihan gigi dan mulut. Walaupun nampak remeh, kesihatan pergigian dan mulut boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan si kecil, anda tahu.

  1. Meningkatkan Risiko Pramatang

Pakar mengatakan bahawa jangkitan gigi dan mulut adalah salah satu pintu masuk kuman memasuki badan. Malangnya, ramai bakal ibu tidak menyedarinya. Sebenarnya, semasa kehamilan pendarahan adalah mudah, termasuk gigi.

Apa yang perlu diketahui oleh ibu hamil atau wanita hamil, penyakit gigi dan gusi ini sebenarnya boleh meningkatkan risiko kelahiran pramatang. Macam mana boleh jadi? Menurut pakar obstetrik dan pakar sakit puan, kelahiran pramatang itu sendiri berlaku kerana adanya oksitosin dari kuman yang masuk melalui gigi dan gusi. Nah, oxytocin inilah yang mencetuskan pengecutan. (Baca juga: 5 Punca Bayi Lahir Pramatang )

Oleh itu, semasa kehamilan, penjagaan gigi dan gusi harus mendapat perhatian tambahan. Seperti yang dinyatakan oleh pakar dari Kongres Amerika Ahli Obstetrik dan Ginekologi. Menurut pakar di sana, pemeriksaan gigi dan mulut harus dilakukan sebelum kehamilan atau sebelum kelahiran.

Menurut data dari pakar, sekitar 40 peratus wanita hamil mengalami masalah periodontitis atau jangkitan gusi. Sebilangan besar jangkitan ini menyerang ibu pada trimester ketiga. Malangnya, hanya kurang daripada 10 peratus ibu yang memeriksa diri ke doktor gigi. Sekiranya tidak diperiksa, keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai masalah lain.

Selain jangkitan pada gusi, rongga juga boleh menyebabkan masalah pada ibu dan janin. Rongga dan gingivitis boleh mencetuskan jangkitan bakteria anaerob. Ringkasnya, racun dari bakteria ini boleh merosakkan gusi sehingga bakteria bebas masuk dan menyebar ke seluruh badan melalui peredaran darah.

  1. Menjangkiti janin di rahim

Semasa mengandung, pasti ibu memerlukan pengambilan makanan berkhasiat untuk dirinya dan janin di perutnya. Masalahnya, bagaimana jika keadaan gigi tidak menyokongnya kerana ibu mempunyai karies, gigi berliang, atau rongga? Ini boleh mengganggu keselesaan ibu ketika memakan atau mengunyah makanan dengan betul. Akibatnya, janin boleh kekurangan zat makanan, mengakibatkan pertumbuhan rahim terganggu. (Baca juga: 5 Makanan Yang Harus Dielakkan oleh Ibu Hamil )

Selain itu, masalah pergigian dan mulut pada wanita hamil juga boleh menjangkiti janin di rahim. Tidak percaya? Berdasarkan hasil penyelidikan yang diterbitkan Jurnal Obstetrik Ginekologi dari Case Western Reserve University, AS, wanita hamil yang mengalami jangkitan gusi dapat menyebarkan jangkitan ke janin melalui peredaran darah plasenta.

Pakar mengatakan, pelakunya adalah kuman Fusobacterium nucleatum yang boleh menjangkiti gusi ibu. Nah, setelah melakukan penyelidikan, para pakar menemui kuman-kuman ini di dalam badan janin yang boleh menyebabkan keguguran.

Di samping itu, terdapat juga kajian dari Calorina Utara yang mendapati pertumbuhan bakteria lain. Namanya bakteria treptococcus mutans yang menjadi punca berlakunya rongga. Nah, bakteria ini dapat menyebar ke seluruh badan melalui peredaran darah untuk sampai ke jantung, menyebabkan masalah jantung pada wanita hamil.

Mencegah Sakit Gigi Semasa Kehamilan

Agar kehamilan tidak terganggu kerana masalah pergigian, ibu harus rajin menjaga kebersihan gigi dan mulut. Jadi, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda cuba:

  • Minum banyak air.
  • Gosok gigi dua kali sehari, terutamanya selepas makan dan sebelum tidur. Lebih baik menggunakan sikat gigi dengan bulu lembut.
  • Berhenti merokok.
  • Hadkan pengambilan makanan dan minuman bergula, termasuk minuman ringan.
  • Sebagai gantinya, pilih buah segar untuk memenuhi keinginan makanan manis.
  • Elakkan menggosok gigi selepas muntah, kerana asid perut masih melekat pada lapisan gigi, jadi ia boleh menggaru lapisan gigi jika disikat dengan segera.
  • Gosok gigi sekurang-kurangnya satu jam selepas muntah.
  • Elakkan ubat kumur atau ubat kumur mengandungi alkohol.

( Baca juga: 5 Petua Cara Mengatasi Masalah Gigi Sensitif)

Mempunyai masalah kesihatan gigi dan mulut? Ibu juga boleh membincangkan masalahnya dengan doktor melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , ibu boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu keluar rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found