Anak Kecil Anda Mengalami Bronkiolitis, Apa Yang Perlu Anda Lakukan?

, Jakarta - Bronkiolitis adalah gangguan pernafasan yang sering terjadi pada bayi hingga kanak-kanak berusia dua tahun. Pada mulanya, anak-anak dengan bronkiolitis akan kelihatan seperti mereka mengalami selesema biasa, kerana gejala yang timbul hanyalah batuk ringan dan hidung berair. Tetapi beberapa hari kemudian, si kecil akan batuk lebih kerap disertai dengan mengi dan demam.

Keadaan ini tentunya membuat si ibu menjadi risau. Lebih-lebih lagi, kanak-kanak yang mengalami bronkiolitis juga akan mengalami penurunan selera makan. Jadi, apa yang mesti anda buat? Ketahui apa yang boleh anda lakukan sekiranya anak kecil anda menghidap bronkiolitis di sini.

Penyebab Bronkiolitis

Bronkiolitis adalah jangkitan saluran udara yang menyebabkan bronkiol atau saluran udara kecil di paru-paru menjadi radang dan tersumbat. Terdapat sejumlah virus yang dapat menyebabkan bronkiolitis terjadi, termasuk virus selesema dan selesema. Walau bagaimanapun, bronkiolitis paling sering disebabkan oleh virus sinsitial respiratori (RSV), terutamanya pada kanak-kanak di bawah usia dua tahun.

Kanak-kanak boleh terkena virus ini sekiranya mereka terdedah kepada percikan air liur dari penghidapnya ketika dia batuk atau bersin. Selain itu, penularan virus yang menyebabkan bronkiolitis juga dapat terjadi melalui objek perantara, seperti mainan. Oleh itu, jika anak anda memegang objek yang telah tercemar oleh virus dan menyentuh langsung mulut atau hidung dengan tangan tersebut, maka kemungkinan besar anak itu dijangkiti virus bronkiolitis.

Selain itu, keadaan berikut juga dapat meningkatkan risiko anak terkena bronkiolitis:

 • Kanak-kanak yang berumur kurang dari tiga bulan.

 • Bayi dilahirkan sebelum waktunya.

 • Kanak-kanak yang mempunyai imuniti rendah.

 • Kanak-kanak yang tidak pernah disusui. Ini kerana kanak-kanak yang tidak diberi susu ibu akan mempunyai imuniti yang lebih rendah daripada kanak-kanak yang disusui.

 • Hidup di persekitaran yang sesak.

 • Penyedutan asap rokok yang kerap.

 • Menghidap penyakit jantung atau paru-paru.

Baca juga: Inilah 5 Khasiat Penyusuan untuk Bayi dan Ibu yang Boleh Anda Rasakan

Cara merawat kanak-kanak dengan bronkiolitis

Ternyata sekiranya keadaan anak yang menderita bronkiolitis tidak terlalu parah, ibu dapat merawat anak di rumah. Berikut adalah cara merawat anak-anak dengan bronkiolitis yang boleh dilakukan oleh ibu di rumah:

 • Rehatkan anak.

 • Beri anak anda banyak cecair, termasuk susu ibu dan susu formula. Ini supaya anak tidak mengalami dehidrasi.

 • Jadikan bilik kanak-kanak itu senyaman mungkin dengan memasang pelembap udara supaya si kecil dapat berehat dengan baik.

 • Menjaga bilik kanak-kanak tidak tercemar oleh pencemaran udara, terutamanya asap rokok.

 • Sekiranya anak anda demam, berikan ubat penurun demam yang boleh dibeli di kaunter farmasi, seperti ibuprofen dan parasetamol . Ingat, berikan ubat ini kepada anak-anak mengikut cadangan doktor atau arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan.

 • Beri titisan masin , iaitu larutan yang mengandungi garam yang mudah anda dapatkan di farmasi. Titisan ini berguna untuk melegakan hidung tersumbat anak.

Baca juga: 5 Kaedah untuk Menghilangkan Hidung yang Sesak

Walau bagaimanapun, ibu dinasihatkan untuk segera membawa anak ke doktor sekiranya anak yang terkena bronkiolitis mempunyai keadaan berikut:

 • Demam tinggi selama beberapa hari.

 • Sesak nafas yang semakin teruk dan menyebabkan kulit si kecil menjadi pucat, bibir dan lidah kelihatan biru, badan berpeluh, dan terdapat jeda yang panjang dalam bernafas.

 • Fussy atau kelihatan sangat letih.

 • Selera makan menurun secara drastik.

 • Dehidrasi, yang dapat dilihat dari kekerapan membuang air kecilnya dan warna air kencing gelap.

Gejala di atas menunjukkan bahawa keadaan kanak-kanak yang menderita bronkiolitis cukup parah, oleh itu ia perlu dimasukkan ke hospital. Terutama jika anak mengalami sesak nafas yang membimbangkan. Semasa dimasukkan ke hospital, doktor akan memberikan terapi oksigen dan pengambilan cecair melalui IV kepada pesakit.

Baca juga: 5 Tanda Demam Kanak-kanak Perlu Dibawa kepada Doktor

Sekiranya ibu mempunyai pertanyaan mengenai rawatan untuk anak-anak yang sakit dengan bronkiolitis, tanyakan terus kepada doktor yang dipercayai melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk membincangkan masalah kesihatan anak-anak bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found