Ketahui 3 Komplikasi Kerana Filariasis

Jakarta - Menurut data WHO, sekurang-kurangnya 725.000 orang harus kehilangan nyawa setiap tahun akibat penyakit yang disebabkan oleh nyamuk. Sementara itu, malaria sahaja dianggarkan menyerang 200 juta orang dan menyebabkan 600,000 kematian setiap tahun.

Ingat, nyamuk bukan satu-satunya penyebab demam dan malaria yang membuat banyak orang gugup. Kerana, haiwan kecil yang satu ini dapat menyebabkan beberapa penyakit lain, salah satunya adalah filariasis.

Baca juga: Menjengkelkan, ini adalah senarai penyakit yang disebabkan oleh nyamuk

Penyakit ini disebabkan oleh cacing filarial. Pakar mengatakan, penyakit ini boleh menyerang haiwan dan manusia. Apa yang perlu dipantau, penyakit ini boleh membawa akibat yang lama untuk kesihatan. Kerana, ia boleh menyebabkan rasa sakit atau bengkak pada bahagian tubuh dalam jangka masa yang lama. Malah, ia juga dapat menghilangkan kemampuan seksual.

Hidup di Rangkaian

Filariasis umumnya dikelompokkan berdasarkan lokasi habitat cacing dewasa di dalam tubuh manusia. Jenis termasuk filariasis kulit, limfa, dan rongga badan. Walau bagaimanapun, filariasis limfatik adalah jenis yang dialami oleh banyak orang. Di negara kita, jenis ini lebih dikenali sebagai elephantiasis. Paling tidak, menurut WHO, sekitar 120 juta orang di dunia mengidap elephantiasis pada tahun 2000.

Pemimpin elephantiasis boleh disebabkan oleh parasit Wuchereria bancrofti, Brugia malayi, dan Brugia timori . Walau bagaimanapun, para pakar mengatakan, Wuchereria bancrofti adalah parasit yang paling biasa menjangkiti manusia. Kira-kira 9 daripada 10 orang dengan elephantiasis disebabkan oleh parasit ini.

Nah, parasit filarial ini dapat memasuki tubuh melalui gigitan nyamuk yang dijangkiti. Kemudian, parasit ini akan tumbuh dan mengambil bentuk cacing. Apa yang mengganggu adalah bahawa cacing ini dapat bertahan selama 6-8 tahun, dan terus membiak dalam tisu limfa manusia. Wah, menakutkan kan?

Menurut kajian, elephantiasis sangat biasa terjadi di negara tropika dan subtropika. Contohnya, Asia, Pasifik Barat, dan Afrika. Ingat, keadaan perubatan ini boleh memberi kesan kepada orang-orang dari semua peringkat umur, anda tahu.

Ketahui Simptomnya

Pada peringkat awal elephantiasis, hampir tidak ada gejala. Jangkitan ini lebih kerap terjadi pada kaki, tetapi kadang-kadang boleh menyerang bahagian badan yang lain. Contohnya, lengan, dada, dan alat kelamin. Gejala-gejala ini dapat muncul selama beberapa tahun hingga akhirnya dapat diperhatikan.

Apabila badan dijangkiti, bahagian yang terkena akan membengkak dan kehilangan fungsi secara beransur-ansur. Ia disebabkan oleh jangkitan pada sistem limfa. Seseorang mungkin mengalami jangkitan bakteria pada kulit dan sistem limfa. Kesannya, kulit akan mengeras dan menebal.

Baca juga: Inilah sebab-sebab filariasis yang perlu dielakkan

Bagi lelaki, jangkitan ini juga boleh menyebabkan pembengkakan dan hidrokel (penahan cecair badan) di skrotum. Ingat, mungkin masih ada gejala lain yang tidak disebutkan di atas. Oleh itu, berbincanglah dengan doktor anda sekiranya anda bimbang tentang gejala tertentu.

Perhatikan Komplikasi

Tanpa rawatan perubatan yang tepat dan segera, elephantiasis akan menyebabkan sejumlah masalah lain. Inilah komplikasi yang boleh disebabkan oleh filariasis:

  1. Kecacatan atau Ketidakupayaan . Komplikasi elephantiasis yang paling biasa adalah ketidakupayaan untuk melakukan aktiviti normal kerana pembengkakan yang melampau. Contohnya, kesakitan dan pembengkakan ini akan menyukarkan penghidap untuk melakukan tugas harian.

  2. Jangkitan Sekunder . Jangkitan sekunder, seperti jangkitan kulat dan bakteria, juga biasa terjadi pada elephantiasis kerana kerosakan pada sistem limfa.

  3. Kemurungan . Elephantiasis boleh menyebabkan penderita bimbang tentang penampilan mereka. Nah, inilah yang dapat meningkatkan kegelisahan dan kemurungan dalam hidupnya.

Baca juga: Ketahui bagaimana filariasis merebak

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Kenapa anda boleh meminta doktor pakar secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!