Jangan Abaikan, Ini adalah 12 Gejala Kelainan Tingkah Laku pada Kanak-kanak

, Jakarta - Pada dasarnya, setiap kanak-kanak mempunyai watak yang berbeza. Kadang-kadang mereka boleh kelihatan sangat comel, tetapi pada masa lain mereka boleh menjadi nakal dan menjengkelkan. Baiklah, perkara yang menjadi masalah apabila tingkah laku mengganggu ini berbeza, atau bahkan lebih buruk daripada kanak-kanak lain seusianya.

Sebelum ini, pernahkah anda mendengar gangguan tingkah laku pada kanak-kanak? Gangguan ini berlaku apabila kanak-kanak sering berkelakuan tidak masuk akal, dan di luar batas. Ini berpotensi membahayakan dirinya dan orang lain di sekelilingnya. Mereka yang mengalami gangguan ini sering dianggap nakal, malah agresif.

Persoalannya, apakah gejala gangguan tingkah laku pada kanak-kanak?

Baca juga: 5 Gangguan Mental Yang Sering Dialami Millennials

Konsisten selama Enam Bulan

Pertama sekali, bagaimana seorang ibu menggambarkan anak nakal? Adakah anda suka marah, selalu mencabar perintah ibu bapa anda, tidak mahu belajar, atau mungkin anda suka bertengkar dengan abang, kakak, atau rakan anda? Hmm, nama mereka juga kanak-kanak, tidak wajar kanak-kanak berkelakuan seperti itu sekali atau dua kali?

Perkara yang perlu dititikberatkan, tingkah laku di atas tidak semestinya menjadikan Si Kecil sebagai anak yang mempunyai kelainan tingkah laku. Menurut pakar di A.S. Jabatan Kesihatan & Perkhidmatan Manusia Gangguan tingkah laku pada kanak-kanak melibatkan corak tingkah laku mengganggu yang berlangsung sekurang-kurangnya enam bulan. Masalah yang disebabkan oleh kanak-kanak boleh berlaku di sekolah, rumah, atau persekitaran sosial yang lain.

Di samping itu, kanak-kanak dengan gangguan tingkah laku juga cenderung menghadapi kesukaran untuk bergaul dengan orang lain. Mereka juga umumnya mempunyai hubungan yang kurang harmoni dengan ahli keluarga di rumah, rakan di sekolah, atau orang lain di sekitar mereka. Lalu, apakah gejala gangguan tingkah laku pada kanak-kanak?

Baca juga: Jenis Ibu Bapa Ibu Bapa Perlu Dipertimbangkan

Tergesa-gesa untuk Melarikan diri

Gejala gangguan tingkah laku pada kanak-kanak tidak terhad kepada satu, dua, atau tiga tingkah laku yang menyimpang. Kerana, gangguan ini umumnya dicirikan oleh pelbagai gejala atau tingkah laku.

Menurut pakar di Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Berikut adalah gejala gangguan tingkah laku, iaitu:

 1. Cedera atau mengancam diri sendiri, orang lain, atau haiwan kesayangan.
 2. Suka merosakkan atau memusnahkan barang atau harta benda.
 3. Selalunya berbohong atau mencuri.
 4. Selalunya melanggar peraturan di sekolah seperti ponteng sekolah.
 5. Merokok, minum alkohol, atau menggunakan dadah.
 6. Melakukan aktiviti seksual (perbuatan tidak bermoral atau seks bebas dengan rakan sebaya).
 7. Amukan dan hujah yang kerap.
 8. Selalunya menentang atau menunjukkan permusuhan yang konsisten terhadap tokoh berwibawa, seperti ibu bapa atau guru.
 9. Selalunya marah atau hilang sabar.
 10. Tingkah laku agresif, seperti sering mengganggu, mengejek, membuli, bertengkar dengan orang lain.
 11. Selalunya menyalahkan orang lain atas kesalahan atau kelakuannya sendiri.
 12. Melanggar peraturan serius, seperti keluar pada waktu malam walaupun dilarang, atau lari dari rumah.

Wow, betul-betul pelbagai bukankah gejala gangguan tingkah laku pada kanak-kanak? Oleh itu, walaupun ibu menganggap anaknya itu nakal atau keras kepala, itu tidak semestinya menjadikannya anak dengan kelainan tingkah laku.

Sebabnya adalah bahawa gangguan tingkah laku pada kanak-kanak sangat kompleks. Ada kemungkinan bagi beberapa kanak-kanak untuk menunjukkan beberapa tingkah laku di atas pada waktu tertentu, tetapi gangguan tingkah laku jauh lebih serius. Begitu kompleks, ia memerlukan satu siri ujian atau wawancara yang mesti dilakukan oleh pakar, iaitu psikologi atau psikiatri.

Sekiranya anak anda menunjukkan simptom di atas untuk jangka masa yang panjang, minta nasihat atau bantuan daripada pakar. Anda boleh meminta psikiatri atau psikologi secara langsung melalui aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
A.S. Jabatan Kesihatan & Perkhidmatan Manusia. Kesihatan mental. Diakses pada tahun 2020. Kelainan Tingkah Laku.
Institut Kesihatan Nasional A.S. Perpustakaan Perubatan Nasional MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Tingkah Laku Kanak-kanak.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan Mental Kanak-kanak. Masalah Tingkah Laku atau Kelakuan pada Kanak-kanak.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found