Ketahui mengenai Bahan Pencemar yang Menyebabkan Kanser

, Jakarta - Bahan pencemar adalah bahan pencemar, seperti sampah yang boleh menjadikan persekitaran tidak sihat. Pendedahan kepada bahan pencemar boleh datang dari mana saja, seperti tanah, air yang digunakan untuk minum, dan udara. Bahaya bahan pencemar ini boleh menjadi penyebab barah, terutama bahan pencemar yang sering memasuki badan melalui udara yang kita hirup.

Untuk masa yang lama, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menentukan bahawa pencemaran udara seperti asap kenderaan, asap kilang, dan beberapa pencemar lain adalah penyebab barah. WHO menyeru semua negara untuk lebih memperhatikan kesihatan populasi mereka dan mengambil tindakan untuk memerangi ini.

Sebagai tambahan, International Agency for Research on Cancer, IARC, adalah sebahagian daripada WHO, mewujudkan pencemaran udara dalam kategori yang sama dengan asap rokok, sinaran matahari dan plutonium sebagai penyebab barah. Setelah menjalankan pelbagai kajian, IARC mengatakan bahawa pencemaran udara boleh menyebabkan kesan negatif seperti masalah jantung dan paru-paru. Di samping itu, mereka juga menemui bukti bahawa bahan pencemar adalah salah satu penyebab barah yang paling jelas.

Baca juga: Datang dengan senyap, 4 Kanser Ini Tidak Dapat Dikesan

Pencemaran udara sering dipisahkan menjadi pencemaran udara dalaman dan luaran. Kedua-duanya terbukti meningkatkan risiko barah. Pencemaran udara dikaitkan dengan peningkatan risiko barah paru-paru. Walaupun peningkatan risiko barah kecil bagi individu, kerana setiap orang terdedah kepada pencemaran udara, ia tetap memberi kesan penting kepada penduduk secara keseluruhan. Nah, berikut adalah perkara yang mesti anda ketahui mengenai perbezaan antara pencemaran udara dalaman dan luaran sebagai penyebab barah yang mesti anda ketahui:

Pencemaran Udara Luar

Pencemaran udara boleh menjadi penyebab barah yang lebih besar daripada faktor risiko lain, seperti merokok dan kegemukan, tetapi pencemaran udara luar adalah sesuatu yang mudah mempengaruhi semua orang.

Penyelidikan menunjukkan bahawa zarah-zarah kecil seperti habuk - disebut 'zarah', atau PM - adalah bahagian penting dari pencemaran udara. Zarah terkecil - kurang dari 2.5 juta meter, dikenali sebagai PM2.5 - dianggap sebagai penyebab barah paru-paru.

Bukan hanya itu, beberapa perkara seperti asap kenderaan dan sisa pembakaran juga dikenali sebagai pencemar penyebab barah. Bahan-bahan ini termasuk nitrogen dioksida sebagai proses pembakaran seperti pemanasan, loji janakuasa, mesin kenderaan, dan kapal. Terdapat juga Sulfur dioksida (SO2) sebagai bahan pencemar yang dihasilkan dari minyak bakar dan arang batu atau peleburan mineral yang mengandungi sulfur seperti dari loji kuasa dan kenderaan bermotor.

Sebenarnya, sukar bagi sesiapa untuk mengelakkan pencemaran udara sepenuhnya. Tetapi tidak perlu diam, anda dapat berperanan dalam mengurangkan tahap pencemaran udara dengan berusaha menghindari pencemaran yang lebih banyak. Anda boleh melakukan ini dengan menggunakan pengangkutan awam, memilih untuk berjalan kaki dan berbasikal.

Pencemaran Udara Dalaman

Sementara itu, pencemaran udara dalaman boleh mempunyai banyak sumber, termasuk bahan bakar yang digunakan untuk memanaskan rumah dan memasak, dan asap tembakau. Nah, jenis pencemaran udara dalaman yang paling biasa adalah merokok pasif, walaupun untuk kanak-kanak, kebanyakan pendedahan ini berlaku di rumah.

Asap rokok meningkatkan risiko barah dan penyakit lain, seperti penyakit jantung dan diabetes strok , yang menyebabkan ribuan kematian setiap tahun.

Sekiranya anda seorang perokok, merokok di luar dapat membantu mengurangkan pendedahan anda kepada orang lain di dalam rumah. Selain itu, cubalah berhenti merokok demi kesihatan anda sendiri.

Baca juga: Menyimpan resit ATM dapat membuat orang terkena barah

Itulah bahaya bahan pencemar yang boleh menyebabkan barah. Sekiranya suatu hari anda merasakan simptom penyakit seperti penyakit paru-paru, maka bincangkannya dengan doktor anda . Berkomunikasi dengan doktor boleh dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!