Jadi Tren Di Luar Negara, Sumbangan Sperma Masih Diharamkan di Indonesia?

, Jakarta - Saat ini, kemajuan teknologi tidak hanya membuat hidup lebih mudah bagi manusia, tetapi juga memberikan solusi untuk banyak masalah manusia. Salah satunya ialah mendapatkan keturunan. Bagi pasangan yang mempunyai kesukaran untuk mempunyai anak, sekarang ada penderma sperma yang boleh diambil untuk memiliki anak. Sebenarnya, bagi mereka yang ingin menjadi ibu bapa tunggal atau pasangan LGBT, prosedur ini boleh menjadi penyelesaian untuk mendapatkan anak.

Walaupun penderma sperma sudah biasa di luar negeri, ini tidak berlaku di Indonesia. Dalam Undang-Undang Kesehatan Nomor 36 Tahun 2009 dan Peraturan Pemerintah tentang Kesehatan Reproduksi Nomor 41 Tahun 2014, telah ditekankan bahawa inseminasi buatan dan IVF harus dilakukan oleh pasangan yang sudah berkahwin. Dengan kata lain, undang-undang Indonesia melarang warganya menerima sperma penderma dari orang lain selain suaminya sendiri. Jadi, bagi anda yang berminat untuk mencuba prosedur ini, anda hanya boleh melakukannya di luar negara. Namun, sebelum anda memutuskan untuk mempunyai anak dengan mengambil prosedur ini, ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui mengenai penderma sperma.

Apakah Prosedur Pendermaan Sperma?

Dalam prosedur penderma sperma, lelaki yang telah memenuhi syarat untuk menjadi penderma akan menderma cairan mani yang mengandungi sperma. Sperma yang didermakan ini kemudiannya akan digunakan untuk membantu seorang wanita hamil melalui proses inseminasi buatan. Caranya ialah memasukkan bekas kecil yang berisi sperma penderma ke dalam faraj ketika wanita penerima penderma dalam masa suburnya. Tujuannya agar persenyawaan berjaya. Pembajaan juga boleh dilakukan melalui prosedur IVF.

Bagaimana Mendapatkan Penderma Sperma?

Terdapat tiga cara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan penderma sperma, iaitu:

  • Lawati Klinik Kesuburan. Dengan mengunjungi klinik kesuburan, anda boleh mendapatkan sperma daripada penderma tanpa nama yang mengunjungi klinik atau membeli dari bank sperma.
  • Dari rakan. Anda juga boleh menggunakan sperma dari penderma yang sudah anda kenal, misalnya dari rakan atau kenalan. Dengan begitu, asal sperma yang digunakan lebih jelas dan terjamin.
  • Melakukan Luar Negara. Cara terakhir, anda boleh pergi ke luar negara untuk menderma sperma.

Jaminan Kualiti Sperma

Anda tidak perlu takut untuk mendapatkan penderma sperma dari orang yang anda tidak kenal. Ini kerana lelaki yang ingin menderma sperma mesti lulus ujian tertentu. Jadi, sperma yang digunakan pastinya berkualiti dan tidak mempunyai masalah. Klinik yang sudah mempunyai lesen HFEA atau bank sperma juga mesti menggunakan peraturan yang ketat. Tujuannya adalah untuk memastikan sperma bebas dari jangkitan dan gangguan genetik tertentu.

Hak Penerima Sperma

Sekiranya anda adalah penerima sperma di klinik berlesen, anda tidak akan mengetahui identiti penderma sperma. Kerana, perkara yang hanya didedahkan kepada penerima sperma adalah kumpulan etnik, ciri peribadi, dan sebagainya. Berikut adalah hak penerima sperma:

  • Menjadi ibu bapa sah anak yang dihasilkan oleh penderma sperma
  • Mempunyai kewajipan undang-undang kepada anak
  • Meletakkan nama keluarga kepada anak
  • Hak untuk menentukan cara mendidik dan membesarkan anak-anak

Pada hakikatnya, anda mempunyai hak sebagai ibu bapa yang sah terhadap anak. Jadi, anda juga harus menunaikan tanggungjawab sebagai ibu bapa. Sekiranya anda sudah berkahwin, pasangan anda secara automatik akan menjadi ibu bapa anak yang sah.

Nah, itu adalah perkara penting mengenai penderma sperma yang masih dilarang di Indonesia. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penderma sperma, tanyakan kepada pakar secara langsung melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor untuk membincangkan masalah kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • 5 syarat yang mesti dipenuhi sekiranya anda menjadi penderma sperma
  • Hati-hati, Gaya Hidup Moden Ini Dapat Menurunkan Kualiti Sperma
  • Jangan Mempunyai Anak, Periksa Kesuburan Dengan Cara Ini