Selalunya disalah anggap sama, ini adalah perbezaan antara gout dan pseudodogout

Jakarta - Sekiranya anda mendengar istilah gout, anda pasti sering mendengarnya. Walau bagaimanapun, tidak banyak orang yang tahu pseudogout atau boleh disebut asid urik palsu. Contohnya, anda tiba-tiba mengalami kesakitan dan bengkak di pergelangan tangan atau kaki anda. Hati-hati, kerana anda mungkin mengalami pseudogout.

Penyakit ini juga dikenali sebagai gout palsu, kerana kurang dikenali daripada gout. Walaupun begitu, kedua-duanya mempunyai perbezaan mendasar yang perlu difahami. Lalu, apa sebenarnya perbezaan antara asid urik dan pseudogout?

Apakah Perbezaan Antara Gout dan Pseudogout?

Kedua-dua asid urik dan pseudogout, kedua-duanya menyerang sendi dan termasuk dalam kelas artritis, yang merupakan penyakit radang pada sendi. Kedua-dua penyakit ini sering menyerang orang tua. Walau bagaimanapun, asid urik dan pseudogout disebabkan oleh perkara yang berbeza.

Gejala gout dan pseudogout iaitu kedua-duanya menyebabkan kesakitan yang luar biasa pada satu sendi. Sakit sendi yang timbul mungkin diikuti dengan pembengkakan dan warna kulit berubah menjadi kemerahan. Serangan ini biasanya berlaku secara tiba-tiba.

Perbezaan gejala terletak pada sendi yang diserang. Gout biasanya menyerang hujung jari, tumit, jari kaki besar, dan pergelangan tangan atau kaki. Manakala pseudogout Selalunya mempengaruhi sendi yang lebih besar seperti lutut, bahu, siku, pinggul, dan belakang.

Apa yang Menyebabkan Gout dan Pseudogout?

Kedua-dua penyakit ini berlaku akibat penggumpalan bahan-bahan tertentu di dalam badan, terutama pada sendi. Perbezaannya terletak pada bahan yang menyebabkan penggumpalan (kristal), iaitu:

  • Gout berlaku apabila asid urik bergumpal (kristal), yang merupakan produk buangan yang dihasilkan setelah memecah purin. Purine adalah bahan kimia yang dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh, tetapi juga terkandung dalam beberapa jenis makanan. Jadi, semakin banyak seseorang mengambil makanan yang tinggi purin, semakin banyak asid urik dihasilkan di dalam badan

  • Sementara pseudogout disebabkan oleh penghabluran kalsium pirofosfat pada sendi. Sayangnya, sehingga kini tidak diketahui dengan tepat bagaimana kalsium pirofosfat dapat mengkristal untuk mencetuskan artritis. Walau bagaimanapun, kristal kalsium pirofosfat akan terkumpul seiring bertambahnya usia.

Faktor Apa Yang Mencetuskan Dua Keadaan Ini?

  • Gout biasanya mula menunjukkan gejala pada usia pertengahan, iaitu ketika seseorang memasuki usia 30 atau 50 tahun.

  • Orang yang lebih berisiko pseudogout adalah orang tua, iaitu di atas usia 60 tahun.

Menurut pakar, faktor risiko terbesar bagi kedua-dua keadaan ini adalah keturunan. Kebarangkalian seseorang menghidap gout atau pseudogout lebih besar jika terdapat sejarah keluarga kedua-dua penyakit.

Apakah langkah-langkah untuk merawat dan mencegah kedua-dua keadaan ini?

Biasanya, langkah-langkah rawatan gout dan pseudogout memberi tumpuan kepada melegakan simptom, terutamanya sakit sendi. Biasanya, doktor akan meminta pesakit untuk memberikan kompres sejuk ke kawasan sendi yang sakit.

Gout juga dapat dicegah dengan mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan purin. Namun, sehingga kini belum diketahui bagaimana secara khusus untuk mencegah penyakit tersebut pseudogout. Sebagai langkah pencegahan dari kedua penyakit ini, anda harus mula menjalani gaya hidup dan diet yang sihat.

Sekiranya ada yang ingin anda tanyakan mengenai gout atau pseudogout, Atau adakah anda mempunyai masalah kesihatan yang lain? boleh menjadi penyelesaiannya. Anda boleh berbincang terus dengan doktor melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan dan pesanan akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!

Baca juga:

  • 5 Fakta Mengenai Gout
  • Cegah dan Elakkan 5 Makanan Ini Yang Menyebabkan Gout
  • Hati-hati dengan bahaya gout jika tidak dirawat

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found