Inilah yang berlaku apabila wanita hamil kekurangan zat makanan

Jakarta - Memenuhi pengambilan nutrien untuk tubuh adalah sesuatu yang mesti dilakukan. Khusus untuk wanita hamil. Sebabnya ialah semasa mengandung, wanita bukan sahaja "bertanggungjawab" untuk diri mereka sendiri tetapi juga untuk bayi.

Sebenarnya, pertumbuhan dan perkembangan janin semasa dalam kandungan sangat dipengaruhi oleh tabiat ibu. Termasuk kebiasaan makan makanan berkhasiat. Jadi, apa yang akan berlaku sekiranya ibu kekurangan zat makanan semasa mengandung?

Kekurangan pengambilan nutrien bukan sahaja menjadi risiko kepada ibu hamil, tetapi juga akan mempengaruhi janin. Apabila ibu tidak mengekalkan pengambilan makanan, pertumbuhan janin dapat dibendung. Ini boleh menyebabkan bayi dilahirkan dengan alias berat badan yang rendah jauh dari bilangan normal.

Jangan berhenti di situ, ini juga boleh mencetuskan masalah lain yang dapat bertahan lama. Seperti gangguan pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak, fungsi saraf rendah, masalah kecerdasan mungkin juga mempunyai sistem imun yang rendah. Ini boleh menyebabkan bayi tumbuh menjadi anak yang mudah diserang penyakit dan jangkitan.

Apabila wanita hamil kekurangan zat makanan, anak-anak mereka akan lebih mudah diserang penyakit. Beberapa jenis penyakit yang sering menyerang kanak-kanak dengan keadaan ini adalah osteoporosis, penyakit jantung, masalah mental, organ yang kurang berfungsi hingga kegagalan buah pinggang kronik.

Apa yang harus dilakukan untuk mencegah wanita hamil yang kekurangan zat makanan?

Semasa mengandung, ibu harus kerap makan makanan yang mengandungi banyak nutrien. Antaranya ialah karbohidrat, lemak, protein dan nutrien lain yang termasuk dalam prinsip pemakanan seimbang. Bukan itu sahaja, ibu juga harus memenuhi keperluan badan lain melalui vitamin dan mineral.

Terdapat beberapa nutrien "khas" yang lebih diperlukan oleh ibu semasa mengandung. Antaranya ialah zat besi, kalsium, asid folik, omega 3 dan omega 6 dan vitamin B6.

Pelbagai nutrien ini dapat dipenuhi dan diperoleh daripada memakan pelbagai jenis makanan. Bermula dari lauk pauk, nasi dan sayur-sayuran dan buah-buahan.

Salah satu cara yang boleh dilakukan adalah memperbaiki dan melaksanakan diet yang baik dan seimbang. Perkara ini harus dimulakan oleh wanita sejak awal merancang kehamilan. Di samping memastikan tubuh sihat dan cukup kuat untuk menjalani kehamilan, menjaga diet yang sihat juga berguna untuk menjaga kesihatan wanita dalam jangka masa panjang.

Ibu-ibu juga harus memantau kenaikan berat badan yang berlaku. Walaupun ini adalah perkara biasa semasa kehamilan, anda harus berhati-hati jika anda menambah berat badan dalam jumlah yang banyak dan drastik. Sebaliknya, selain mencegah berat badan berlebihan, anda tidak boleh menurunkan berat badan semasa hamil atau semasa hamil.

Kerana berat ibu yang rendah juga boleh menjadi pencetus masalah semasa kehamilan. Pada hakikatnya, ibu mengandung harus makan mengikut prinsip pemakanan seimbang dan ditambah mengikut keperluan mereka. Kerana pada dasarnya setiap keperluan ibu berbeza semasa mengandung.

Selain mengawal makanan, ibu juga harus menjaga kecergasan dengan melakukan senaman secara teratur. Oleh kerana menjaga makanan sahaja tidak cukup, gaya hidup sihat juga harus diterapkan agar ibu dan janin tetap sihat hingga proses melahirkan.

Ibu juga harus kerap memeriksa kesihatan dan keadaan semasa janin. Perhatikan setiap keluhan kecil yang terjadi dan apabila anda memerlukan nasihat doktor, gunakan aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang. Ini juga akan memudahkan anda membeli ubat dan merancang ujian makmal melalui ciri-ciri tersebut Makmal Perkhidmatan. Mudah dan praktikal, bukan? Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found