Masih belum ada penawar untuk polio

, Jakarta - Polio rentan terhadap orang yang memiliki imuniti rendah, baik secara substansial atau mempunyai keadaan perubatan. Contohnya, seperti kanak-kanak, remaja, dan wanita hamil. Anda akan lebih mudah terkena polio sekiranya belum diimunisasi.

Risiko polio boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Salah satunya mengembara ke tempat di mana polio endemik atau bekerja di makmal tempat virus polio hidup disimpan. Hidup dengan penghidap polio juga dapat membuat anda berisiko terkena penyakit ini. Selain itu, mempunyai sejarah membuang tonsil anda juga dapat membuat anda mudah terkena polio.

Tidak boleh diubati

Sehingga kini, polio belum dapat diubati. Ibuprofen atau ubat sejenis hanya membantu mengawal kesakitan. Terapi fizikal dengan diet berkhasiat dapat meningkatkan kesihatan dan stamina. Biasanya, doktor akan menasihati anda untuk menggunakan kaedah lain agar anda merasa lebih selesa ketika anda dijangkiti.

Di samping itu, rawatan lebih tertumpu pada penguatan sistem imun semula jadi sehingga tubuh dapat melawan jangkitan, menyokong fungsi tubuh, dan mencegah kesan negatif jangka panjang. Pesakit mungkin disarankan untuk berehat di hospital, diberi bantuan pernafasan jika diperlukan, dan senaman sederhana dianjurkan untuk mencegah masalah pada otot dan sendi.

Sekiranya anda mengalami gangguan pergerakan motor jangka panjang, ini bermakna anda memerlukan bantuan dan rawatan lebih lanjut. Contohnya, seperti fisioterapi, menggunakan alat bantu untuk pergerakan tangan (splints), dan penggunaan penyokong untuk membantu anggota badan dan sendi yang lemah.

Vaksinasi Polio Penting

Lebih baik mencegah daripada menyembuhkan, dan begitu juga dengan polio. Vaksinasi harus dilakukan lebih awal. Vaksinasi akan meningkatkan imuniti seseorang daripada virus polio. Vaksinasi polio berjaya mengurangkan 99 peratus kes polio di seluruh dunia.

Vaksinasi polio atau imunisasi penting yang diberikan kepada kanak-kanak. Kanak-kanak harus diberi sekurang-kurangnya empat dos vaksin polio yang tidak aktif, iaitu ketika mereka berusia 2 bulan, 4 bulan, berumur antara 6-18 bulan, dan yang terakhir berusia antara 4-6 tahun.

Pada masa ini terdapat dua vaksin untuk melawan polio, iaitu vaksin dengan poliovirus yang tidak aktif (IPV) dan vaksin polio oral (OPV).

  1. IPV terdiri daripada satu siri suntikan bermula dari 2 bulan selepas kelahiran dan berterusan sehingga anak berusia 4-6 tahun. Vaksin ini dibuat dari virus polio yang tidak aktif, tetapi sangat selamat dan berkesan, dan tidak boleh menyebabkan polio.
  2. OPV, dibuat dari bentuk virus polio yang lemah atau dilemahkan, adalah vaksin pilihan di banyak negara kerana harganya yang lebih rendah. Di samping itu, vaksin jenis ini memberi kemudahan dan kekebalan pada usus. Walaupun begitu, OPV juga diketahui berbahaya lagi sehingga dapat melumpuhkan orang yang diberi vaksin, jadi memerlukan syarat utama untuk menerima OPV.

Sementara itu, orang dewasa yang harus mendapat serangkaian vaksin polio adalah mereka yang tidak pernah diberi vaksin atau status vaksinasi tidak jelas. Selain itu, vaksinasi polio booster sangat disarankan bagi siapa saja yang belum divaksin atau tidak yakin apakah dia telah divaksinasi.

Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda atau gejala polio, atau merasa tidak yakin untuk mendapatkan vaksin, anda harus berbincang dengan doktor anda di . Tubuh setiap orang berbeza, selalu bertanya kepada doktor mengenai keadaan kesihatan anda . Perbincangan dan pertanyaan serta jawapan dengan doktor menjadi lebih praktikal melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, cepat muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga:

  • Bukan Hanya untuk Bayi, Inilah 5 Sebab Mengapa Orang Dewasa Memerlukan Imunisasi
  • Ketahui Lebih Lanjut mengenai Polio pada Kanak-kanak
  • 5 Kesan Negatif Sekiranya Bayi Tidak Diimunisasi