Adakah benar bahawa IUD lebih baik daripada kontraseptif suntikan?

Jakarta - Pada dasarnya, semua alat kontraseptif mempunyai kelebihan dan kekurangan, bergantung pada keperluan setiap individu. Adalah sangat baik untuk meneroka ciri dan faktor risiko ibu sebelum memilih alat kontraseptif yang akan digunakan.

IUD sering dianggap lebih baik kerana cenderung praktikal. Sementara itu, kelebihan menggunakan alat kontraseptif yang dapat disuntik adalah bahawa ia membantu mencegah barah lapisan rahim, fibroid rahim, dan melindungi terhadap penyakit radang panggul. Mana yang terbaik? sesuaikan mengikut keperluan. Berikut adalah kelebihan dan kekurangan setiap kontraseptif.

Baca juga: Terlupa mengambil pil kawalan kelahiran, apa risikonya?

IUD

Peranti Kontraseptif Intrauterin (IUD) atau IUD adalah sejenis alat kontraseptif bukan hormon yang terbuat dari plastik dan dalam bentuk huruf T, ukuran koin, yang dimasukkan ke dalam rahim melalui vagina dan serviks oleh pekerja kesihatan terlatih .

Benang IUD tergantung dari serviks ke saluran vagina, tetapi tidak keluar dari faraj. Sebilangan besar ibu merasakan ketidakselesaan atau kekejangan semasa prosedur, tetapi ini adalah perkara biasa.

Baca juga: Kenali alat kontraseptif untuk lelaki

Peranti plastik dan tembaga ini berfungsi dengan melumpuhkan sperma, sehingga tidak dapat mencapai telur. Perlu diingatkan, sebelum memasukkan IUD, adakah ibu ketika ini terdedah atau mempunyai risiko yang sangat tinggi untuk mendapat jangkitan kelamin (IMS), kerana boleh menyebabkan penyakit radang panggul.

Kesan sampingan lain dari IUD adalah, kerana kontraseptif ini menyebabkan lebih banyak haid, kadang-kadang ibu boleh mengalami anemia jika simpanan zat besi ibu rendah. Juga, IUD adalah alat kontraseptif yang mempunyai perlindungan jangka panjang terhadap kehamilan sehingga 10 tahun.

Kelebihan khas IUD adalah ia dapat melindungi dari barah rahim. Ramai orang menyukai IUD kerana ia berkesan untuk mencegah kehamilan, tidak mempengaruhi jumlah susu, dan boleh dimasukkan segera setelah melahirkan.

Suntikan KB 3 Bulan

KB suntikan 3 bulan (DMPA) adalah sejenis kontraseptif hormon. Ibu datang setiap 3 bulan atau 12 minggu untuk mendapatkan suntikan oleh pekerja kesihatan. Suntikan ini mengandungi hormon progestin.

Progestin menjadikan lendir di sekitar serviks menebal, mencegah sperma bertemu telur. Hormon ini juga menghentikan pembebasan telur dari ovari (ovulasi). Kaedah ini tidak digalakkan untuk ibu yang menyusukan bayi yang berumur kurang dari 6 minggu, mempunyai sejarah tekanan darah tinggi, obesiti, penyakit jantung, diabetes, strok, atau barah payudara.

Kesan sampingan yang boleh disebabkan oleh penggunaan alat kontraseptif ini adalah perubahan corak haid. Contohnya, haid tidak teratur atau berpanjangan dalam 3 bulan pertama, haid yang jarang berlaku, mungkin tidak haid dalam 1 tahun, sakit kepala, pening, kenaikan berat badan, perut kembung atau ketidakselesaan, perubahan mood mood , dan penurunan keinginan seksual.

Baca juga: 4 Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Suntikan Kawalan Kelahiran

Kelebihan menggunakan suntikan 3 bulan adalah membantu mencegah barah lapisan rahim dan fibroid rahim, melindungi daripada penyakit radang pelvis, mencegah anemia kerana kekurangan zat besi, dan mengurangkan gejala endometriosis.

Sebenarnya, pilihan kontrasepsi juga harus disesuaikan dengan keadaan ibu, seperti sama ada ibu mengalami anemia kekurangan zat besi atau riwayat penyakit lain. Walaupun IUD dianggap unggul, tentu saja, alat kontraseptif suntikan juga akan disyorkan untuk keadaan tertentu.

Berbincang dengan doktor untuk memilih jenis kontrasepsi yang betul adalah kaedah terbaik untuk keselesaan ibu dan pasangan. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kontrasepsi dan kebaikan dan keburukan masing-masing, jangan ragu untuk menghubungi doktor melalui aplikasi ! Bagaimana, cukup muat turun aplikasi melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

* artikel ini telah diterbitkan di SKATA