Ini adalah 5 kelebihan susu badam berbanding susu lain

"Susu almond dapat dimakan dengan selamat untuk orang yang tidak toleran laktosa. Kerana, susu alternatif ini tidak mengandungi laktosa. Selain itu, susu jenis ini juga dikenali sebagai jenis susu yang rendah kalori dan gula, tetapi kaya dengan antioksidan dan kalsium.

, Jakarta - Susu almond sering digunakan sebagai sejenis susu alternatif yang sihat. Biasanya, ini dilakukan oleh orang yang tidak suka atau bimbang tentang kandungan susu lembu. Sebenarnya, terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan seseorang harus menghindari susu lembu atau jenis susu tertentu, oleh itu jenis susu alternatif sering menjadi pilihan.

Susu badam adalah susu yang diperbuat daripada badam. Susu jenis ini dapat dikenali dengan teksturnya yang lembut, seperti krim dan mempunyai rasa kacang yang khas. Berita baiknya, susu alternatif ini ternyata menawarkan pelbagai manfaat sihat yang tidak kalah dengan jenis susu lain. Untuk lebih jelas, lihat ulasan dalam artikel berikut!

Baca juga: 7 jenis susu yang perlu anda ketahui dan kebaikannya

Manfaat Sihat yang Ditawarkan Susu Almond

Susu almond tulen mempunyai sejumlah manfaat sihat jika dimakan secara berkala. Bagi orang yang mempunyai alahan susu, susu jenis ini boleh menjadi pilihan kerana tidak mengandungi laktosa. Jadi, orang dengan intoleransi laktosa tidak perlu risau. Selain itu, susu ini juga dikatakan dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan vegetarian yang tidak memakan produk haiwan.

Secara amnya, terdapat beberapa kebaikan dan kelebihan susu badam jika dibandingkan dengan susu jenis lain, termasuk:

  1. Kalori Rendah

Kandungan kalori dalam susu ini lebih rendah jika dibandingkan dengan susu jenis lain, terutamanya susu lembu. Dalam 240 ml susu badam keseluruhan, hanya terdapat sekitar 30-50 kalori. Dengan pengambilan kalori yang lebih rendah, tentu saja susu jenis ini dapat menjadi pilihan bagi orang yang sedang menjalani diet atau program penurunan berat badan.

  1. Kandungan Gula Rendah

Sebagai tambahan kepada kalori, kandungan gula dalam susu badam tulen juga rendah. Malangnya, hari ini terdapat banyak produk susu badam di pasaran yang ditambah dengan pemanis. Dianjurkan untuk selalu melihat label pemakanan untuk mengetahui jumlah kandungan gula, atau membuat susu badam sendiri di rumah.

  1. Bebas Laktosa

Laktosa dalam susu adalah salah satu bahan yang membuat sebilangan orang bimbang, terutama yang mengalami intoleransi laktosa. Berita baik bagi pencinta susu yang menderita keadaan ini, susu badam boleh menjadi pilihan terbaik untuk menggantikan jenis susu lain. Susu badam tidak mengandungi laktosa, jadi cukup selamat untuk dimakan.

  1. Kaya dengan Antioksidan

Susu almond ternyata mempunyai banyak antioksidan yang diperlukan oleh tubuh untuk melawan radikal bebas. Dengan cara itu, pengambilan susu jenis ini dapat membantu menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Baca juga: Susu Meningkatkan Risiko Kanser Payudara, Inilah Faktanya

  1. Kandungan Kalsium

Walaupun dikenali sebagai susu pengganti atau susu alternatif, susu ini tetap menjanjikan manfaat untuk tulang dan gigi yang sihat. Ini disebabkan oleh kandungan kalsium dalam susu jenis ini.

Jadi, apa kekurangannya?

Malangnya, ada. Walaupun dapat memberikan banyak manfaat kesihatan, susu jenis ini bukanlah sumber protein yang boleh dipercayai. Oleh itu, susu jenis ini tidak digalakkan diberikan kepada bayi dan kanak-kanak, terutamanya jika ia bertujuan sebagai pengganti susu ibu. Juga penting untuk memastikan ramuan apa yang telah ditambahkan, jika anda ingin membeli susu badam di pasaran. Dengan cara itu, manfaat kesihatan susu jenis ini dapat dimaksimumkan.

Sekiranya ragu-ragu, anda boleh membuat susu badam sendiri di rumah. Caranya, rendam badam yang telah dibersihkan selama beberapa jam, sekitar 8-2 jam. Setelah kacang empuk, toskan atau toskan. Masukkan kacang ke dalam pengisar dan masukkan air kemudian puri. Sekiranya anda suka, tambahkan perasa atau madu ke dalam campuran susu. Saring susu yang telah dikisar kemudian simpan di dalam bekas dan ia siap diminum.

Baca juga: Adakah Terdapat Manfaat Kesihatan Susu Kuda?

Selain mengambil susu badam, pelengkap kesihatan tubuh anda dengan mengamalkan gaya hidup sihat dan mengambil makanan tambahan jika perlu. Untuk menjadikannya lebih mudah, beli vitamin atau produk kesihatan lain dalam aplikasi hanya. Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dengan segera. Muat turundi App Store atau Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Membandingkan Susu: Almond, Susu, Soya, Nasi, dan Kelapa.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Kesihatan Susu Almond.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 9 Faedah Kesihatan Berasaskan Sains Susu Almond.