Pengambilan Buah pada Pagi Boleh Mencegah Polip Usus

, Jakarta - Pelbagai jenis masalah pencernaan, seperti sembelit dan cirit-birit sering disebabkan oleh keadaan usus yang tidak sihat. Itulah sebabnya menjaga kesihatan usus sangat penting. Sebabnya, kesihatan usus tidak hanya memberi kesan kepada pencernaan, tetapi juga seluruh tubuh. Makan buah yang kaya dengan vitamin dan serat diketahui sebagai kaedah terbaik untuk menjaga kesihatan usus anda. Sebenarnya, makan buah pada waktu pagi diketahui dapat mencegah masalah usus yang serius, seperti polip usus. Ayuh, lihat penjelasannya di sini.

Apakah Polip Usus?

Polip usus adalah benjolan kecil yang tumbuh di lapisan usus besar (usus besar). Sebilangan besar polip usus tidak berbahaya, tetapi ada yang boleh berkembang menjadi barah usus besar yang boleh membawa maut sekiranya terlambat.

Polip usus boleh dibahagikan kepada dua kategori utama, iaitu bukan neoplastik dan neoplastik. Contoh polip bukan neoplastik, iaitu polip hiperplastik, polip keradangan dan polip hamartomatous. Polip usus jenis ini biasanya tidak berkembang menjadi barah. Sementara polip neoplastik, termasuk adenoma dan jenis bergerigi. Secara amnya, semakin besar ukuran polip, semakin besar risiko barah, terutama dengan polip neoplastik.

Polip usus boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena polip usus besar, termasuk berumur 50 tahun dan lebih tua, berlebihan berat badan, merokok, mempunyai sejarah keluarga polip usus besar atau barah usus, mempunyai penyakit usus radang, seperti kolitis, ulser atau penyakit Crohn.

Baca juga: Hati-hati dengan Polip Usus, Perhatikan Gejala ini

Punca Polip Usus

Doktor tidak tahu dengan tepat mengapa polip usus terbentuk. Biasanya, sel yang sihat tumbuh dan membahagi secara teratur. Walau bagaimanapun, polip usus berlaku apabila sel terus tumbuh dan membelah, walaupun sel baru tidak diperlukan. Di usus besar dan rektum, pertumbuhan tidak teratur ini boleh menyebabkan polip terbentuk. Polip boleh terbentuk di mana sahaja di usus besar anda.

Baca juga: Adakah benar bahawa polip usus boleh menyebabkan Hirschsprung?

Pencegahan Polip Usus

Sebenarnya, kaedah terbaik untuk mengurangkan risiko polip usus besar dan barah kolorektal adalah dengan menjalani pemeriksaan polip secara berkala. Polip usus yang dikesan lebih awal biasanya dapat dikeluarkan dengan selamat dan lengkap. Namun, mengembangkan gaya hidup sihat juga dapat mencegah pertumbuhan polip usus besar.

Salah satu tabiat sihat yang boleh anda lakukan untuk mencegah polip usus adalah meningkatkan pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran, dan makanan kaya serat, seperti kacang-kacangan dan bijirin berserat tinggi. Nah, masa terbaik untuk makan buah adalah pada waktu pagi, ketika perut masih kosong. Ini kerana sistem pencernaan akan dapat memproses buah dengan betul dan menyerap nutriennya secara optimum ketika perut kosong.

Di samping itu, gaya hidup sihat lain yang perlu anda lakukan untuk mengelakkan polip usus besar, termasuk:

  • Mengurangkan pengambilan alkohol dan berhenti merokok.

  • Kurangkan berat badan jika anda berlebihan berat badan.

  • Hadkan pengambilan daging merah, daging olahan, dan makanan yang tinggi lemak.

  • Bercakap dengan doktor anda mengenai suplemen kalsium dan vitamin D yang paling sesuai untuk anda. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa meningkatkan pengambilan kalsium dapat membantu mencegah adenoma usus besar berulang. Namun, belum jelas apakah kalsium bermanfaat untuk mencegah barah usus. Kajian lain menunjukkan bahawa vitamin D dapat melindungi daripada barah kolorektal.

  • Sekiranya anda mempunyai sejarah keluarga mengenai polip usus besar, berbincanglah dengan doktor anda mengenai langkah pencegahan yang boleh anda ambil.

Baca juga: Ini adalah makanan sihat yang tepat jika anda mahukan usus yang sihat

Itulah kebaikan makan buah pada waktu pagi yang dapat mencegah polip usus. Untuk membuat pemeriksaan, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Polip Kolon.