Makanan Mencetuskan Hipertensi Sekunder

Jakarta - Tekanan darah tinggi biasanya terjadi kerana gaya hidup dan diet yang tidak sihat. Walau bagaimanapun, dalam kes hipertensi sekunder, peningkatan tekanan darah berlaku disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu yang berlaku di dalam badan anda. Ini termasuk masalah dengan buah pinggang, saluran darah, sistem endokrin, dan jantung. Rawatan bergantung pada keadaan perubatan yang mendasari.

Selepas itu, anda disyorkan menjalani gaya hidup dan diet yang sihat. Maksudnya, anda tidak dianjurkan untuk memakan jenis makanan tertentu yang dapat memicu peningkatan tekanan darah atau menjadikan penyakit yang memicunya kambuh. Berikut adalah beberapa makanan yang mencetuskan hipertensi sekunder:

  • Makanan dengan Kandungan Garam Tinggi

Pada sesetengah orang, makan makanan dengan kandungan garam tinggi dapat membuat tekanan darah meningkat dengan mendadak. Sebaliknya, ada juga orang yang tidak mengalami keadaan ini walaupun makan makanan yang kaya dengan kandungan garam. Walau bagaimanapun, terlalu banyak garam dikaitkan dengan kesan negatifnya pada jantung. Untuk itu, hadkan pengambilan makanan dengan kandungan garam yang tinggi untuk mengelakkan peningkatan tekanan darah kerana masalah buah pinggang.

Baca juga: Ini adalah 6 keadaan kesihatan yang boleh mencetuskan hipertensi sekunder

  • Minuman beralkohol

Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi tidak dibenarkan mengambil alkohol, ini termasuk dalam kategori hipertensi sekunder. Sebabnya, alkohol boleh meningkatkan tekanan darah dan merosakkan dinding saluran darah. Keadaan ini menjadikan tekanan darah meningkat dan sukar dikawal. Akibatnya, risiko komplikasi yang berlaku juga lebih besar. Sekiranya anda sukar untuk berhenti minum alkohol, sekurang-kurangnya kurangkan pengambilannya ke dalam badan, supaya tekanan darah tinggi tidak berlaku.

  • Makanan Berlemak dan Makanan Segera

Anda harus tahu bahawa lemak tepu dan lemak trans adalah dua jenis lemak yang tidak memberikan faedah yang baik untuk jantung dan saluran darah. Sistem vaskular sudah mengalami banyak tekanan ketika anda mengalami hipertensi sekunder, jadi jangan biarkan beban kerja anda meningkat dengan makan makanan berlemak, berminyak, dan sampah.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat untuk Rawatan Hipertensi Sekunder

Diet yang seimbang untuk tekanan darah tinggi harus mengurangkan lemak tepu dan lemak trans dalam makanan. Daging merah dan makanan segera menyumbang lemak buruk ini kepada tubuh. Sebagai gantinya, anda boleh makan ikan, ayam, bijirin penuh, dan kacang-kacangan. Produk tenusu rendah lemak atau bebas lemak juga boleh menjadi pilihan yang baik.

  • Makanan Bungkusan dalam tin

Sosej, sardin, daging kornet, sayur-sayuran, dan buah yang dibungkus dalam tin harus dihindari oleh orang yang menderita hipertensi sekunder. Begitu juga dengan minuman dalam tin atau dikenali sebagai minuman ringan . Tidak hanya meningkatkan risiko hipertensi, jenis makanan ini mencetuskan peningkatan masalah kesihatan kardiovaskular.

Oleh itu, demi kehidupan yang lebih sihat dan bebas dari masalah hipertensi sekunder yang mengancam nyawa, anda harus mula mengurangkan, bahkan mengelakkan empat jenis makanan yang boleh mencetuskan tekanan darah tinggi.

Baca juga: Nefropati diabetes boleh mencetuskan hipertensi sekunder, benarkah?

Jangan lupa, lakukan pemeriksaan tekanan darah secara berkala, anda boleh memanfaatkan perkhidmatan Makmal Pemeriksaan dalam aplikasi . Dengan cara itu, anda dapat memantau tahap tekanan darah anda, dan jika ada aduan masalah kesihatan, anda boleh terus bertanya kepada doktor melalui aplikasi ini.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Makanan yang Harus Dielakkan pada Diet Tekanan Darah Tinggi.
Pertukaran Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Tekanan Darah Tinggi: 3 Makanan yang Perlu Dielakkan.
ubat-ubatan. Diakses pada tahun 2020. Hipertensi Sekunder.