Harus Tahu, Masalah Menstruasi Yang Tidak Boleh Diabaikan

Jakarta - 'Guest Bulanan' sering menimbulkan pelbagai masalah bagi wanita. Bermula dari mood meruap, kekejangan perut, sakit kepala, dan masalah lain yang membuat anda gugup.

Menstruasi itu sendiri adalah normal bagi wanita yang belum menopaus. Nah, mengenai haid, ada beberapa masalah haid yang harus diketahui oleh wanita.

1. Jadual yang tidak teratur

Haid tidak teratur sering dialami oleh ramai wanita. Pakar mengatakan, ketidakseimbangan hormon boleh menjadi penyebab haid tidak teratur. Terdapat dua hormon yang mempengaruhinya. Pertama, hormon estrogen yang mempengaruhi kesuburan dan kitaran haid. Kemudian, kedua terdapat hormon progesteron yang membantu mengatur sistem pembiakan dalam persiapan kehamilan, termasuk kitaran haid.

Lancarkan Boldsky, pakar mengatakan jika salah satu hormon ini bermasalah, maka kitaran haid dan kesuburan akan terjejas. Jadi, apa yang membuatkan hormon tidak seimbang? Menurut pakar, ketidakseimbangan hormon disebabkan oleh tekanan, berat badan berlebihan, atau terlalu kurus.

Walau bagaimanapun, jika seorang wanita berusia 20-an mempunyai kitaran haid yang tidak teratur, penyebab yang paling mungkin adalah ketidakmatangan laluan hormon dari otak ke ovari. Berita baiknya adalah bahawa dari masa ke masa ini akan menjadi lebih baik. Dengan kata lain, semakin dewasa seorang wanita, haid akan semakin kerap.

Namun, jika anda sering mengalami masalah ini, cubalah bertanya kepada pakar. Kerana ini boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang lebih serius.

2. Lebih Banyak Isipadu Darah Menstruasi

Rata-rata wanita biasanya menghabiskan jumlah darah 30-40 ml semasa haid setiap bulan. Walau bagaimanapun, ada juga beberapa wanita yang mengeluarkan lebih banyak, misalnya, lebih daripada 60 ml sebulan.

Pakar memanggil keadaan ini sebagai menorrhagia. Sekiranya anda terpaksa menukar alas kebersihan hampir setiap jam, maka anda mungkin tergolong dalam kategori tersebut.

Anda perlu menyedari keadaan ini, kerana kehilangan banyak darah dapat menurunkan kadar zat besi dalam darah. Sebenarnya, zat besi itu sendiri diperlukan untuk menghasilkan hemoglobin. Dengan kata lain, tanpa cukup zat besi, jumlah sel darah merah akan berkurang, yang boleh menyebabkan anemia.

3. Sakit Berlebihan

Kekejangan perut dan kesakitan adalah perkara semula jadi ketika 'tetamu bulanan' datang. Namun, ada sebilangan wanita yang mengalami kesakitan teruk sehingga menyebabkan mereka tidak dapat bergerak. Keadaan ini biasanya disertai oleh gejala lain seperti loya, muntah, sakit kepala, sakit belakang, dan cirit-birit. Pakar memanggil keadaan ini sebagai senggugut.

Apa yang perlu anda ketahui, kesakitan yang berlebihan semasa haid boleh menjadi petunjuk penyakit tertentu. Contohnya, fibroid dan endometriosis. Sebenarnya, anda boleh mengambil ubat anti-radang untuk mencegah pengeluaran prostaglandin yang menyebabkan kesakitan. Namun, untuk berada di pihak yang selamat, anda harus berjumpa doktor.

4. Mengalami Pendarahan Antara Haid

Jangan memandang rendah keadaan yang satu ini. Pakar mengatakan, haid yang tidak normal dapat dicirikan oleh pendarahan antara haid. Sebaliknya, minta pakar untuk mengesan kemungkinan gangguan. Contohnya, seperti luka pada faraj, hingga penyakit yang lebih serius seperti barah

5. Tahan Lama

Secara amnya, haid berlangsung selama 5-7 hari. Sekiranya anda mempunyai tempoh lebih dari tujuh hari, mungkin ada yang tidak kena. Tempoh haid yang berlangsung lama boleh menjadi gejala menorrhagia, iaitu peningkatan jumlah darah haid.

(Baca juga: 7 Makna Warna Darah Menstruasi yang Perlu Anda Ketahui)

Sekiranya anda mengalami beberapa keadaan di atas, cubalah berbincang dengan doktor anda. Anda boleh membincangkan masalah haid dengan doktor melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found