Fakta Perubatan Mengenai Cegukan yang Perlu Anda Ketahui

Jakarta - Sudah tentu, semua orang mengalami cegukan. Cegukan kadang-kadang juga muncul secara tiba-tiba tanpa penghidapnya menyedarinya. Kadang-kadang cegukan dapat hilang sendiri, tetapi cegukan yang tidak hilang untuk waktu yang lama tidak boleh diabaikan. Keadaan ini boleh menjadi tanda masalah kesihatan dalam badan.

Baca juga: Ketahui Kaedah Berkesan untuk Menghentikan Cegukan

Bukan hanya orang dewasa, malah kanak-kanak dan juga bayi sangat terdedah kepada cegukan. Jadi, apa yang menyebabkan seseorang mengalami cegukan? Tidak ada salahnya melihat beberapa fakta perubatan mengenai cegukan sehingga anda dapat merawat keadaan ini dengan betul.

1. Pengecutan Diafragma Menyebabkan Cegukan

Cegukan berlaku apabila otot yang memisahkan perut dan dada (diafragma) berkontrak. Diafragma adalah sebahagian daripada sistem pernafasan yang cukup penting bagi tubuh. Secara amnya, apabila seseorang menyedut kontrak diafragma dan mengalami proses relaksasi ketika menghembus nafas. Namun, apabila diafragma mengejut tiba-tiba keadaan ini menyebabkan udara masuk dengan begitu cepat ke dalam paru-paru, sehingga injap pernafasan ditutup dengan cepat dan menyebabkan cegukan.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Cegukan Boleh Hilang Jika Anda Terkejut

2. Cegukan yang berpanjangan adalah tanda masalah kesihatan

Cegukan yang berlangsung sebentar sebenarnya boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti makan makanan pedas, minum minuman beralkohol, makan terlalu banyak, makan terlalu cepat, hingga perubahan suhu secara tiba-tiba. Secara amnya, cegukan akan hilang dengan sendirinya.

Walau bagaimanapun, jangan memandang rendah cegukan yang berlaku dalam beberapa hari. Keadaan ini dapat menunjukkan masalah kesihatan dalam tubuh, seperti gangguan sistem pencernaan, gangguan neurologi, mengalami keradangan dan jangkitan otak, tumor otak, keradangan lapisan jantung, emboli paru, radang paru-paru, dan mengalami gangguan kesihatan mental.

Sudah tentu, ini perlu ditangani dengan segera mengikut puncanya. Segera kunjungi hospital terdekat untuk mengetahui punca cegukan yang anda alami selama beberapa hari. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk membuat temu janji dengan doktor supaya pemeriksaan kesihatan yang anda lakukan dapat berjalan lancar.

3. Zaman Berbeza Cara Berbeza untuk Mengatasi Cegukan Sementara

Bukan hanya pada orang dewasa, cegukan juga boleh berlaku pada kanak-kanak hingga bayi baru lahir. Secara amnya, cegukan yang dialami hanya sementara. Walau bagaimanapun, perbezaan usia sebenarnya adalah cara yang berbeza untuk menangani cegukan sementara.

Pada orang dewasa, anda boleh melakukan beberapa cara untuk membuat cegukan hilang lebih cepat, seperti bernafas dalam-dalam, berkumur, minum air suam, dan minum air lemon. Sementara itu, bagi bayi yang baru lahir, ibu boleh melakukan teknik tersebut bersendawa pada bayi sehingga keadaan cegukan yang dialami bayi dapat mereda dengan lebih cepat.

Tetapi jangan risau, sebenarnya cegukan pada bayi adalah normal jika keadaan ini tidak menyebabkan gejala lain pada bayi. Melancarkan dari Keluarga yang Sangat Baik Secara amnya, bayi yang baru lahir akan mengalami cegukan dalam masa sekitar 4-7 minit. Namun, tidak ada yang salah dengan ibu yang selalu memantau kesihatan anak-anak mereka ketika mereka mengalami cegukan.

4. Cegukan boleh menyebabkan komplikasi

Walaupun kedengarannya sederhana, sebenarnya keadaan cegukan yang tidak mereda dalam beberapa saat boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang lain. Lancarkan Klinik Mayo Cegukan boleh menyebabkan gangguan tidur, gangguan makan, dan kesukaran bercakap pada penderita.

Baca juga : Cegukan bayi di rahim, adakah normal?

Itulah beberapa fakta perubatan mengenai cegukan yang perlu anda ketahui untuk mengenali cegukan yang anda alami. Anda dapat mengesan penyebab cegukan yang berlangsung lama dengan melakukan beberapa pemeriksaan, seperti ujian darah, ujian pencitraan, endoskopi, ke EKG. Lakukan pemeriksaan di hospital terdekat supaya keadaan ini dapat dirawat dengan baik.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diperoleh pada tahun 2020. Cegukan.
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Cara Menghilangkan Cegukan Bayi.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Cegukan?