4 Pengganti Makanan ringan yang Sihat untuk Makanan Sampah

Jakarta - Makanan segera adalah salah satu makanan yang selalu popular dan tidak pernah ketinggalan zaman. Makanan segera memang popular kerana praktikal dan boleh dimakan sebagai makanan ringan dalam pelbagai kesempatan. Contohnya, ketika bergaul dengan rakan, menonton sukan bersama, atau bangun di tengah malam.

Namun, makanan segera mengandungi kalori, garam, gula, dan lemak trans yang tinggi, yang boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Antara masalah kesihatan yang boleh disebabkan adalah kegemukan, diabetes, penyakit jantung, dan barah. Oleh itu, makanan segera termasuk dalam jenis makanan tidak sihat atau dikenali sebagai makanan ringan.

Walaupun begitu, anda tidak perlu risau. Kerana, anda boleh mengubah tabiat makan anda makanan ringan dengan makanan ringan yang sihat. Mari lihat beberapa makanan ringan pengganti sampah makanan Berikut adalah sihat dan baik untuk anda.

( Baca juga : 5 Cara Mudah Mengelakkan Makanan Sampah)

  1. Salad buah

Sekiranya anda ingin menikmati makanan ringan pada masa lapang, ada baiknya anda makan buah. Selain sihat kerana mengandungi pelbagai vitamin dan serat, buah-buahan juga sedap dimakan. Tetapi kadang-kadang, ada yang akan merasa bosan jika hanya makan buah. Anda tidak perlu risau, kerana anda boleh membuat buah menjadi salad buah dengan pelbagai sos atau persalinan menyegarkan.

Anda boleh memilih pelbagai buah kegemaran anda seperti tembikai, epal, tembikai, atau anggur, kemudian menggabungkannya dengan pelbagai jenis persalinan seperti yogurt rendah lemak atau madu. Gabungan buah-buahan dan yogurt rendah lemak akan memberikan campuran rasa manis, masam, dan segar pada masa yang sama. Makanan sihat ini sesuai untuk anda makan sebagai makanan ringan pengganti sampah makanan.

  1. Keledek

Kentang goreng sesuai dimakan dalam pelbagai kesempatan, seperti ketika berkumpul dengan rakan atau keluarga, menonton televisyen, atau menonton pertandingan sukan. Walau bagaimanapun, makanan ini tidak baik untuk kesihatan anda, kerana tinggi garam, kalori, dan lemak trans. Oleh itu, anda boleh menggantinya dengan ubi jalar rebus atau panggang sebagai makanan ringan anda.

Selain enak, ubi jalar juga mengandung vitamin A, B, dan C, serta serat. Kandungan vitamin dan serat dalam ubi jalar dapat membuat anda sihat dan terhindar dari pelbagai penyakit, seperti diabetes, tekanan darah tinggi, dan penyakit jantung. Ubi jalar adalah salah satu pilihan yang tepat sebagai makanan ringan pengganti makanan ringan .

  1. Air yang disiram

Semasa menikmati makanan ringan, rasanya akan menjadi kurang jika anda tidak minum minuman ringan. Selain rasa yang sangat manis, minuman ringan juga menyegarkan. Walau bagaimanapun, minum terlalu banyak minuman ringan tidak baik untuk kesihatan. Kerana kandungan gula sangat tinggi, ini boleh membuat anda berisiko menghidap diabetes.

Sebagai pengganti minuman ringan, anda boleh menggantinya dengan minuman ringan air yang disiram . Untuk membuatnya, anda boleh memilih buah segar kegemaran anda seperti lemon, strawberi, oren, mangga, atau epal untuk direndam di dalam air. Di samping itu, anda juga boleh menambahkan daun pudina untuk menjadikannya lebih segar. Sekiranya anda merasa bosan dengan rasa hambar, anda boleh menambahkan sedikit madu untuk menjadikannya sedikit lebih manis. Selain menyegarkan disuntik air Ia juga baik untuk kesihatan anda kerana dapat membantu membuang toksin dari badan anda dan memudahkan pencernaan.

( Baca juga : 5 Manfaat Air yang Disuntik untuk Tubuh)

  1. Kacang

Semasa anda berehat, kacang adalah makanan ringan yang enak untuk dimakan. Makanan ini boleh menjadi pengganti makanan ringan alternatif makanan ringan . Bukan hanya sedap, kacang juga bagus untuk kesihatan anda. Kerana, kacang mengandungi pelbagai nutrien, seperti antioksidan dan magnesium. Sebagai pilihan, anda boleh makan kacang mete, badam, atau edamame.

Lebih senang berjumpa doktor di aplikasi . Dengan menggunakan aplikasi ini, anda boleh mengemukakan soalan mengenai makanan ringan yang sihat sampah makanan lain dengan doktor melalui Sembang, Panggilan Suara / Video. Di samping itu, anda juga boleh membeli produk kesihatan dan makanan tambahan di tanpa meninggalkan rumah. Pesanan akan tiba dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

( Baca juga : 7 buah terbaik untuk jantung yang sihat)