6 Cara Menjaga Kecantikan Sebelum Tidur

, Jakarta - Ada banyak cara yang dilakukan wanita untuk menjaga kecantikan. Bermula dari menerapkan gaya hidup sihat hingga menjalani pelbagai terapi kecantikan. Sebenarnya, ada cara mudah untuk merawat kecantikan yang boleh dilakukan sebelum tidur, anda tahu.

1. Bersih Bersih Sepenuhnya

Aktiviti harian kadangkala membuat sesiapa sahaja ingin segera berbaring di atas katil dan tidur. Itulah sebabnya pembersihan solekan sepenuhnya adalah perkara yang sukar dilakukan. Namun, tahukah anda bahawa tabiat ini secara beransur-ansur boleh menyebabkan pelbagai masalah pada kulit wajah?

Oleh itu, cuba mulakan membersihkan selebihnya secara berkala solekan sebelum tidur, ya. Cukup sekadar mencuci muka tidak mencukupi. Adakah pembersihan berganda dengan menggunakan produk pencuci muka seperti pembersih susu atau minyak pembersih . Bagaimanapun, pastikan wajah anda benar-benar bersih dari kotoran dan residu solekan .

2. Rawat di Kawasan Mata

Perlu diingat bahawa kulit di sekitar kawasan mata cenderung lebih nipis dan lebih sensitif daripada bahagian muka yang lain. Itulah sebabnya kulit di kawasan mata lebih cenderung kepada keriput dan menghitam. Untuk memperbaikinya, cuba gunakan krim mata yang mengandungi antioksidan tinggi di kawasan mata, setiap sebelum tidur.

Memohon krim mata sambil melakukan urutan lembut di kawasan mata menggunakan jari anda. Sekiranya dilakukan secara berkala, krim mata akan membantu mengurangkan tanda-tanda penuaan seperti garis-garis halus dan kedutan, dan akan membuat anda bangun segar pada hari berikutnya.

3. Minum segelas air sebelum tidur

Bukan hanya dari luar, menjaga kecantikan juga dapat dilakukan dari dalam. Salah satunya ialah minum segelas air sebelum tidur. Semasa tidur, pengambilan cecair untuk badan akan berhenti. Sekiranya badan kekurangan cecair, kulit akan menjadi kering dan mudah berkerut.

4. Sapukan Pelembap Muka dan Penyegar

Sama ada anda melakukan aktiviti atau tidur, penting untuk menjaga kelembapan kulit anda. Penggunaan pelembap dan penyegar wajah sebelum tidur akan membantu mengekalkan kelembapan, menyuburkan, dan menyempurnakan proses pertumbuhan semula kulit. Pastikan juga memilih produk pelembap yang sesuai dengan jenis dan keadaan kulit anda, untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

5. Pastikan bantal yang digunakan bersih

Minyak dan bakteria dari rambut kotor sangat mudah melekat pada bantal. Sekiranya anda tidak memperhatikan kebersihan atau jarang menukar sarung bantal, bakteria di bantal dapat menempel di wajah anda, yang kemudian menyebabkan pelbagai masalah kulit. Sekiranya demikian, rutin membersihkan wajah sebelum tidur boleh sia-sia.

6. Rawat Kaki dengan Topeng Kaki

Siapa kata kecantikan itu hanya wajah? Beberapa bahagian badan yang lain juga memerlukan perhatian. Salah satunya adalah kaki, yang juga rentan terhadap pelbagai masalah kulit yang mengganggu penampilannya, seperti tumit retak. Untuk mengekalkan kecantikan kaki, anda boleh mencuba menggunakan produk penjagaan kulit kaki seperti krim kaki atau topeng kaki , yang berfungsi sebagai mengelupas .

Itulah beberapa petua penjagaan kecantikan yang boleh anda buat sebagai rutin sebelum tidur. Sekiranya anda mempunyai masalah kulit atau masalah kesihatan yang lain, anda boleh menggunakan ciri-cirinya Hubungi Doktor di aplikasi , dan mengarahkan perbincangan dengan pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa 1 jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Baca juga:

  • Inilah sebab mengapa penting untuk menjaga kecantikan sebelum tidur
  • 5 Rahsia Merawat Kulit dari Pelbagai Negara
  • Cara merawat kulit agar kekal cantik pada usia 30-an