Keadaan Mata Bayi Pramatang Boleh Dikesan dengan Pemeriksaan Retina, Benarkah?

, Jakarta - Pramatang adalah keadaan bayi yang dilahirkan pada usia kehamilan yang belum cukup dewasa. Banyak ujian dilakukan ketika bayi dilahirkan sebelum waktunya.

Ini kerana bayi yang dilahirkan sebelum waktunya terdedah kepada masalah kesihatan. Salah satu ujian yang mesti dilakukan adalah pemeriksaan mata. Bayi dengan kelahiran pramatang terdedah kepada penyakit mata yang dikenali sebagai Retinopati Pramatang .

Gangguan mata Retinopati Pramatang adalah keadaan yang biasa dijumpai pada bayi yang dilahirkan sebelum waktunya dan menyebabkan keadaan retina tidak terbentuk sepenuhnya sehingga mudah rosak dan menyebabkan kebutaan. Cara untuk mengelakkan keadaan ini menjadi lebih teruk dengan mengesan penyakit ini seperti menggunakan ophthalmoscopy dan saringan retina.

Baca juga: Penting untuk Tahu, Pemeriksaan Retina Harus Dilakukan Lebih Awal

Proses saringan pemeriksaan retina dilakukan dalam beberapa peringkat untuk mengesahkan penyakit ini Retinopati Pramatang , seperti pemerhatian, pancaran laser, suntikan, dan pembedahan. Tetapi prosesnya saringan retina pada setiap bayi adalah berbeza kerana tahap gangguan penyakit mata juga berbeza pada setiap bayi.

Ia tidak menyakitkan untuk dilakukan saringan retina pada bayi yang dilahirkan sebelum waktunya sehingga risiko gangguan penglihatan pada bayi dapat dirawat lebih awal. Semakin cepat gangguan mata dikenalpasti, semakin cepat kadar rawatan dan pemulihan.

Ibu harus mengetahui rawatan yang boleh dilakukan untuk bayi dengan retinopati pramatang. Terapi laser dan cryotherapy boleh menjadi pilihan ibu untuk mengatasi masalah gangguan mata ini. Kedua-dua rawatan ini dilakukan untuk memusnahkan pinggiran retina yang kekurangan saluran normal dan memperlambat pertumbuhan saluran darah yang tidak normal.

Baca juga: Makanan Terbaik untuk Kesihatan Mata

Jenis Pemeriksaan Bayi Pramatang Lain

Selain itu saringan retina, terdapat beberapa jenis saringan Apa lagi yang perlu dilakukan pada bayi yang dilahirkan sebelum waktunya. Ini dilakukan untuk mengelakkan penyakit dan gangguan kesihatan bayi, termasuk:

1. Pemeriksaan Ultrasound Kepala

Bayi dengan kelahiran pramatang berisiko mengalami pendarahan intraventrikular dan gangguan perkembangan saraf. Keadaan ini mengganggu perkembangan bayi seperti kelewatan pergerakan motorik dan saraf intelektual. Oleh kerana bayi dilahirkan sebelum waktunya, ibu wajib melakukannya saringan Kepala ultrasound secara rutin sehingga waktu normal bayi harus dilahirkan.

2. Pemeriksaan Tulang

Kelahiran awal mempengaruhi penyerapan nutrien dalam badan. Salah satu yang akan terjejas oleh penyerapan yang tidak lengkap adalah keadaan tulang. Pemeriksaan Tulang cukup penting untuk mengetahui kesihatan tulang pada bayi. Kesihatan tulang dapat mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan bayi pada masa akan datang.

3. Pemeriksaan Telinga

Pemeriksaan telinga pada bayi yang dilahirkan sebelum waktunya juga cukup penting untuk dilakukan oleh ibu bapa. Bayi dengan kelahiran pramatang lebih mudah terkena gangguan telinga daripada kanak-kanak yang dilahirkan mengikut usia kehamilan. Tidak ada yang salah dengan meminta pasukan perubatan melakukannya saringan Ini supaya ibu dapat mengatasi gangguan yang terdapat di telinga sejak usia dini.

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mencegah kelahiran pramatang semasa kehamilan. Salah satunya adalah menjaga kesihatan ibu dan bayi dalam kandungan dengan memenuhi pengambilan nutrien dan nutrien semasa hamil.

Jangan lupa mengambil cecair yang mencukupi sehingga jumlah cecair amniotik berada dalam had normal. Tidak ada salahnya untuk meminta doktor secara langsung melalui permohonan itu . Sekiranya anda mempunyai aduan semasa mengandung, gunakan aplikasi tersebut untuk bertanya kepada doktor secara langsung. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga: 4 Cara Menjaga Kesihatan Mata Kanak-kanak