Ibu, Berhati-hati dengan Penyakit Chikungunya, Mudah Terhadap Bayi

, Jakarta - Chikungunya dapat disebarkan melalui gigitan nyamuk yang dijangkiti. Gejala jangkitan yang paling biasa adalah demam dan sakit sendi. Gejala lain mungkin termasuk sakit kepala, sakit otot, bengkak sendi, atau ruam.

Chikungunya paling mudah menyerang bayi dan menjadi lebih berbahaya kerana sukar dikesan. Itulah sebabnya ibu harus berhati-hati. Kegiatan nyamuk memuncak pada siang hari, sehingga pada waktu itu bayi mudah terkena gigitan nyamuk. Baca lebih lanjut mengenai risiko penyakit chikungunya dan bayi di sini!

Baca juga: 3 Perkara Yang Boleh Meningkatkan Risiko Chikungunya

Ketahui Gejala Chikungunya pada Bayi

Chikungunya pada bayi dan kanak-kanak dicirikan oleh beberapa gejala biasa, beberapa di antaranya adalah:

1. Demam tinggi 40 darjah Celsius yang berlangsung antara 4 hingga 7 hari.

2. Sakit otot dan sakit sendi disertai dengan pembengkakan.

3. Ruam badan.

4. Kehilangan selera makan.

5. Sakit kepala.

6. Mual dan muntah.

7. Cirit-birit.

8. Keletihan dan sakit mata.

9. Konjungtivitis.

10. Tidak bergerak dan sakit sendi di pergelangan tangan dan pergelangan kaki.

Virus Chikungunya dapat didiagnosis melalui ujian makmal. Ini dilakukan melalui pemeriksaan serum atau plasma. Virus dapat dikesan dalam masa 3 hari dengan mengambil sampel kultur virus dan dapat dikesan pada minggu pertama penyakit melalui RNA virus.

Sampel harus dikumpulkan pada minggu pertama setelah bermulanya gejala. Ujian serologi seperti ujian imunosorben yang berkaitan dengan enzim dan sampel RT-PCR dapat digunakan untuk genotip dan mengesan virus.

Baca juga: Anak Chikungunya Terpengaruh, Apa Yang Harus Dilakukan Ibu?

Sekiranya ibu mengesyaki bahawa anaknya mempunyai chikungunya, anda boleh bertanya kepadanya secara langsung . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Tidak ada rawatan atau vaksin khusus untuk mencegah chikungunya, tetapi anda boleh melakukan beberapa petua ini untuk membantu pemulihan:

1. Cara terbaik untuk merawat chikungunya pada bayi dan kanak-kanak adalah dengan banyak berehat, tetap terhidrasi, minum cecair, menghabiskan masa di dalam rumah, dan berehat.

2. Makan makanan yang sihat, yang merangkumi banyak buah-buahan dan sayur-sayuran yang penuh dengan vitamin, mineral, dan pelbagai nutrien dapat membantu anak-anak pulih lebih cepat dari chikungunya.

3. Jadikan anak sebagai minuman teh halia dan pastikan anak mendapat tidur yang cukup untuk meningkatkan tempoh pemulihan dari chikungunya.

Perlindungan dari Chikungunya

Menjaga persekitaran yang bersih dan berpakaian dengan baik dapat membantu memberikan perlindungan maksimum dari gigitan nyamuk. Ibu bapa juga perlu menjaga kebersihan lingkungan dan rumah, mulai dari membersihkan air bertakung, membuang sampah, dan tinggal di bilik berhawa dingin untuk mencegah pembiakan nyamuk.

Baca juga: Pencegahan yang betul supaya Anak-anak Tidak Mendapat Tifus

Mengeluarkan larva yang belum matang dari air dan membersihkan bekas air atau baldi air dengan menyemburkan racun serangga semasa tempoh awal virus juga dapat membantu serangan chikungunya.

Selain melindungi alam sekitar dari genangan air, ibu bapa juga dapat menggunakan penghalau serangga seperti DEET, picaridin, PMD, dan IR3535. Sebagai langkah berjaga-jaga, ibu bapa juga boleh memakai pakaian tertutup kepada anak-anak mereka sekiranya mereka berada di kawasan yang berisiko.

Sebenarnya, langkah pencegahan yang dapat dilakukan untuk mencegah serangan chikungunya di rumah adalah menerapkan kebersihan yang baik, pakaian yang tepat, dan tidak melupakan diet yang berkhasiat. Harap maklum, jangkitan chikungunya ini dapat berlangsung selama beberapa hari dan pemulihan boleh memakan waktu hingga dua minggu. Walau bagaimanapun, sakit sendi kadang-kadang boleh bertahan walaupun beberapa bulan.

Paracetamol untuk bayi boleh diberikan kepada kanak-kanak untuk menghilangkan rasa sakit. Walau bagaimanapun, pastikan untuk mengikuti dos yang disyorkan untuk usia anak. Jangan memberinya ubat anti-radang seperti ibuprofen, kerana boleh mempengaruhi jumlah platelet. Jangan berikan aspirin kepada anak anda. Pastikan juga anak anda mendapat banyak cecair. Ini akan membantunya pulih dan mencegah dehidrasi.

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada 2020. Virus Chikungunya.
Tangisan Pertama Keibubapaan. Diakses pada tahun 2020. Chikungunya pada Kanak-kanak.
Pusat Bayi. Diperoleh pada tahun 2020. Chikungunya pada bayi dan balita.