Tidak Menggunakan Kondom Semasa Seks, Meningkatkan Jangkitan Cyst Bartholin

, Jakarta - Kelenjar Bartholin terletak di kedua-dua belah bibir Miss V. Kelenjar Bartholin ini akan mengeluarkan cecair yang berfungsi sebagai pelincir ketika seorang wanita melakukan hubungan seks. Kerana ukurannya yang sangat kecil, kelenjar ini tidak dapat dijangkau oleh mata atau tangan. Jadi, apa itu sista Bartholin? Bolehkah penyakit ini disebabkan oleh seks yang tidak selamat? Daripada meneka, mari lihat penjelasannya di sini!

Baca juga: 5 Rawatan yang Boleh Anda Lakukan Apabila Anda Mempunyai Kista Bartholin

Kista Bartholin, boleh hilang dengan sendirinya

Kista Bartholin adalah pembengkakan atau bengkak pada salah satu atau kedua-dua belah faraj. Kista ini akan terbentuk apabila kelenjar bartholin tersumbat. Sekiranya anda menderita keadaan ini, anda tidak perlu terlalu risau. Kerana penyakit ini dapat hilang tanpa rawatan, jika tidak dijangkiti.

Ini adalah Gejala yang Muncul pada Pesakit dengan Kista Bartholin

Beberapa keadaan yang boleh menjadi tanda bahawa anda menderita penyakit ini, iaitu:

  • Kista Bartholin yang tidak dijangkiti dan tidak dijangkiti biasanya akan menjadi benjolan lembut yang tidak menyakitkan di kawasan faraj. Biasanya sista ini akan dijumpai secara tidak sengaja semasa seorang wanita melakukan pemeriksaan ke atas kawasan kewanitaan.

  • Kista ini boleh membesar dalam beberapa jam atau beberapa hari, jika dijangkiti. Jangkitan ini akan menyebabkan kesakitan kerana pembengkakan kista disertai dengan nanah. Keadaan ini menyebabkan penghidapnya sukar duduk, berjalan, atau melakukan hubungan seks.

Gejala yang muncul mungkin disertai demam. Kista Bartholin adalah penyakit yang tanda dan gejala bergantung kepada keadaan penghidapnya. Gejala utama termasuk sakit akibat pembengkakan di kawasan sekitar faraj.

Baca juga: Kista Bartholin dapat dirawat dengan prosedur Marsupialisasi

Punca Kista Bartholin

Penyakit ini berlaku kerana penyumbatan saluran secara langsung ke Miss V. Saluran yang tersumbat ini kemudian akan menampung cecair berlebihan dan berkembang menjadi sista. Kista ini boleh membesar setelah seseorang melakukan hubungan seks. Penyumbatan yang berlaku boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti kerengsaan jangka panjang, jangkitan bakteria, atau keradangan pada vagina.

Tidak Menggunakan Kondom, Meningkatkan Risiko Jangkitan Kista Bartholin

Tidak melakukan hubungan seks yang selamat adalah salah satu faktor pencetus keadaan ini. Penggunaan kondom semasa hubungan seks adalah salah satu cara untuk mengelakkan jangkitan kelamin dan agar kista tidak dijangkiti. Kista Bartholin dapat dicegah dengan memulai kebiasaan menjaga kebersihan kawasan sekitar vagina, dengan:

  1. Basuh Miss V dengan tisu yang bebas peluntur dan mempunyai tekstur lembut.

  2. Jangan basuh Miss V dari belakang ke depan.

  3. Jangan terlalu kerap memakainya seluar dalam .

  4. Sekiranya anda haid, jangan lupa untuk selalu menukar alas anda.

  5. Bersihkan Miss V dengan air suam.

  6. Jangan terlalu kerap menggunakan sabun Miss V.

  7. Keringkan Miss V selepas setiap pergerakan usus.

  8. Bersihkan Miss V sebelum dan selepas melakukan hubungan seks.

Baca juga: Benjolan di kawasan pembukaan faraj, gejala sista Bartholin?

Rawatan untuk penyakit ini bergantung pada keadaan penghidapnya. Kista yang kecil dan tidak menyebabkan gejala boleh hilang dengan sendirinya. Sementara itu, jika timbul gejala yang teruk seperti sakit atau jangkitan, biasanya doktor akan melakukan pemeriksaan rutin untuk memantau perkembangan kista.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai masalah kesihatan, boleh menjadi penyelesaian! Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!