Hentikan Stigma pada ODHA atau Orang dengan HIV / AIDS, Inilah Sebabnya

Jakarta - Stigma HIV / AIDS masih terus berkembang di masyarakat. Hingga kini, masih ada anggapan bahawa HIV / AIDS adalah penyakit "kutukan" dan hanya dihidapi oleh penjaja seks. Sebilangan orang percaya bahawa HIV / AIDS hanya dapat disebarkan melalui hubungan langsung dengan orang yang menghidapinya. Anggapan ini salah dan perlu segera dibenarkan untuk mengelakkan diskriminasi terhadap ODHA. Sekiranya tidak, stigma dapat membatasi hak asasi manusia ODHA untuk mendapatkan pekerjaan, tempat tinggal, dan kehidupan yang layak.

Sebelum membincangkan HIV / AIDS lebih jauh, anda perlu mengetahui bahawa HIV dan AIDS mempunyai makna yang berbeza. HIV adalah nama untuk virus yang menyebabkan AIDS Virus Kekurangan Imuniti Manusia . Semasa AIDS ( Memperolehi Virus Imunodefisiensi ) adalah kumpulan gejala fizikal yang berlaku akibat jangkitan HIV.

Punca Stigma pada Orang dengan HIV / AIDS (ODHA)

Masih banyak maklumat yang salah mengenai HIV / AIDS di masyarakat. Ini menimbulkan stigma yang berdampak pada peningkatan diskriminasi terhadap ODHA, seperti mengusir dan mengasingkan ODHA dalam masyarakat, memecat ODHA yang bekerja, menceraikan pasangan yang positif HIV, dan tingkah laku diskriminatif yang lain. Ketahui punca kemunculan stigma dalam ODHA berikut, ayuh.

1. Maklumat yang salah mengenai HIV / AIDS

HIV / AIDS boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, penyakit ini lebih mudah terjadi pada orang yang melakukan hubungan seks tanpa perlindungan, menggunakan jarum yang tidak disterilkan, dan anak-anak yang ibunya mempunyai status positif HIV (penularan semasa kehamilan, melahirkan, dan menyusui). Jadi, anda tidak perlu takut ketika anda dekat dengan ODHA kerana HIV / AIDS tidak dapat menular melalui udara, termasuk batuk, bersin, peralatan makan, tandas, berjabat tangan, dan duduk bersebelahan.

2. Kekurangan Maklumat mengenai Kesan Negatif Stigma terhadap ODHA

Stigma terhadap ODHA bukan hanya label negatif, tetapi juga berdampak negatif terhadap kehidupan ODHA, keluarga mereka, dan usaha pemerintah dalam mengatasi HIV / AIDS. Berikut adalah kesan negatif stigma dan tingkah laku diskriminatif terhadap ODHA yang perlu diketahui:

  • Melanggar hak asasi manusia. Ini termasuk hak untuk bekerja, membina rumah tangga, mempunyai akses ke perkhidmatan kesihatan dan kehidupan yang layak.

  • Menutup peluang bagi ODHA untuk mengembangkan diri, termasuk mendapatkan pendidikan dan pekerjaan yang layak.

  • Buat PLWHA mengasingkan diri. Itu adalah untuk membuat PLWHA menyembunyikan status HIV positif mereka dan mengasingkan diri dari keluarga dan masyarakat sekitarnya.

  • Menghalang program pemerintah dalam usaha mengawal HIV / AIDS di masyarakat. Stigma membuat ODHA menyembunyikan status positif HIV mereka dan malu untuk memeriksa kesihatan mereka. Akibatnya, dia tidak akan menerima rawatan dan perawatan yang dapat meningkatkan risiko kematian penderita ODHA dan penularan HIV / AIDS di masyarakat.

Stigma terhadap PLWHA tentunya tidak boleh ditoleransi. Maklumat yang salah mengenai HIV / AIDS perlu dibenarkan untuk mencegah tingkah laku diskriminasi terhadap ODHA agar tidak memburukkan lagi keadaan PJK. Kerana sering kali, penyebab kematian PLWHA bukanlah penyakit yang mereka derita, tetapi tingkah laku diskriminatif yang membuat mereka kehilangan peluang untuk mendapatkan perawatan dan perawatan yang tepat.

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai HIV / AIDS, tanyakan kepada doktor anda segera agar tidak mendapat maklumat yang salah. Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk meminta doktor melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Menguji HIV
  • Jarang Disedari 6 Faktor Utama Ini Menyebabkan HIV dan AIDS
  • Inilah Punca & Gejala Mendapat HIV