Berapa Banyak Air Minum Yang Perlu Anjing?

, Jakarta - Semua makhluk hidup termasuk anjing memerlukan cairan yang mencukupi setiap hari untuk tetap sihat. Air adalah keperluan penting bagi tubuh untuk tetap terhidrat dan dapat mengekalkan metabolisme dalam badan. Apabila badan kekurangan cairan, pengedaran sel darah merah yang mengandungi nutrien dan oksigen akan terganggu. Oleh itu, anda mesti mengetahui air minuman yang diperlukan oleh anjing anda setiap hari. Inilah ulasannya!

Anjing Air Minum Perlu Dalam Satu Hari

Banyak pemilik anjing memasukkan air ke dalam bekas dan haiwan kesayangan mereka akan minum mengikut keperluan mereka. Anda harus benar-benar memantau pengambilan air anjing anda untuk meningkatkan kesihatannya, mencegah penyakit, dan banyak lagi. Memang ada anjing yang sudah memahami jumlah cecair yang diperlukan dalam badan mereka, jadi mereka tidak mengambil lebih banyak atau lebih sedikit cecair daripada yang diperlukan.

Baca juga: Hati-hati, Makanan Ini Berbahaya untuk Anjing

Pada anjing yang mengkonsumsi air terlalu sedikit, badan mereka boleh menjadi dehidrasi, batu ginjal, kegagalan organ dan, yang paling teruk, kematian. Walau bagaimanapun, pengambilan terlalu banyak cecair juga boleh menyebabkan perut kembung, ketidakseimbangan elektrolit, dan hiponathermia (tahap garam darah yang sangat rendah). Perkara yang perlu difahami adalah bahawa jika anjing anda minum terlalu sedikit atau terlalu banyak, ia boleh disebabkan oleh penyakit.

Oleh itu, anda mesti mengetahui dos air minum pada anjing yang cukup untuk satu hari. Inilah penjelasannya:

Sama seperti memberi makan, penggunaan air minum pada anjing bergantung pada ukurannya. Semakin besar haiwan kesayangan, semakin banyak air yang diperlukan badannya. Pada dasarnya, anjing normal memerlukan 50-60 mililiter air per kilogram berat badan. Ini bermaksud anjing seberat 20 kilogram memerlukan 1 liter cecair setiap hari. Walaupun begitu, anjing aktif biasanya minum lebih banyak daripada yang diperlukan setiap hari.

Baca juga: Petua Mengatasi Nafas Berbau pada Anjing Haiwan Peliharaan

Selain ukuran, ketahui beberapa faktor yang boleh mempengaruhi pengambilan cecair harian anjing, seperti:

  • Makanan: Makanan yang sihat sama pentingnya dengan air dan jenis makanan yang anda makan boleh mempengaruhi pengambilan cecair harian anda. Anjing yang makan lebih banyak makanan kering akan memerlukan lebih banyak cecair daripada mereka yang memakan makanan dalam tin.
  • Umur: Anak anjing memerlukan sekitar 1/2 cawan setiap dua jam dan pastinya perlu diawasi dengan betul. Bagi anjing yang lebih tua, dia dapat mengawal pengambilan cecairnya sendiri secara semula jadi.
  • Aktiviti: Sekiranya anda sering membawa anjing anda bersenam, pastikan anda memberi lebih banyak cecair kepadanya. Minum air yang diberikan kepada anjing dapat menggantikan cecair yang keluar dari badan agar tidak menjadi dehidrasi. Selepas bersenam, cuba mulakan dengan ketulan ais, kemudian tambahkan sedikit air supaya anda tidak kembung.
  • Cuaca: Apabila cuaca panas, anjing pasti memerlukan lebih banyak air minuman. Terutama jika haiwan itu mempunyai bulu yang lebih tebal.

Kini anda mengetahui keperluan air minum anjing anda setiap hari. Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi ini, tetapi anda masih harus memantau berapa banyak air yang dimakan oleh anjing anda. Di samping itu, pemberian dos yang tepat sangat penting untuk mengelakkan gangguan yang dapat terjadi kerana kekurangan atau kelebihan cairan.

Baca juga: Cara Yang Betul Memberi Latihan Rumah Tangga kepada Anjing

Sekiranya anda ingin memastikan kesihatan haiwan kesayangan anda, doktor haiwan dari sedia membantu bila-bila masa dan di mana sahaja. Ia mudah, hanya dengan muat turun permohonan dan mendapat akses mudah ke kesihatan, bukan hanya untuk manusia, tetapi juga untuk haiwan peliharaan. Muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Dogsters. Diakses pada tahun 2020. Berapa Banyak Air yang Harus Diminum Anjing Sehari?
petnet. Diakses pada tahun 2020. Berapa Banyak Air yang Diperlukan Anjing?