Bagaimana menjadi sahabat terbaik ketika pasangan anda sakit

, Jakarta - Tidak ada orang yang sempurna di dunia ini. Namun, anda boleh menjadi orang yang terbaik untuk pasangan anda, terutamanya ketika pasangan anda sakit. Semasa pasangan anda sakit, perhatian adalah salah satu perkara penting untuk anda berikan kepada pasangan anda. Sekiranya kita dapat menjadi teman baik ketika pasangan sakit, sudah tentu pasangan itu akan merasa bangga dan tidak akan menambah beban di fikirannya semasa dia sakit. Sekiranya anda benar-benar memberikan yang terbaik untuk pasangan anda, pasti hubungan anda juga akan berjalan dengan baik.

  • Jaga Komunikasi yang Baik

Menjalin komunikasi adalah salah satu perkara terpenting dalam hubungan. Komunikasi yang baik membolehkan anda dan pasangan anda untuk mengelakkan salah faham. Tidak ada salahnya untuk bertanya kepada pasangan anda apa yang dia rasakan sehingga anda juga dapat merasakan sedikit dari apa yang dia rasakan.

Untuk memupuk komunikasi yang baik dalam hubungan, anda harus meletakkan diri anda sebagai rakan. Oleh itu, anda boleh menjadi pendengar yang baik dan juga input yang menenangkan. Anda mesti dapat menjadi teman kepada pasangan anda, supaya pasangan anda bebas bercakap dan menyatakan segala yang ada di fikirannya. Dengan cara itu, pasangan anda akan merasa lebih dihargai. Dengan komunikasi yang baik, anda boleh menjadi teman baik ketika pasangan anda sakit.

  • Kurangkan Drama

Masalah atau konflik dalam hubungan adalah perkara biasa. Di sini anda hanya perlu mengurangkan drama, konflik, atau masalah yang berlaku dalam hubungan anda dengan pasangan anda. Cuba lebih sabar dan fahami keadaan pasangan anda, terutamanya ketika pasangan anda sakit.

Sekiranya seseorang sakit, mood orang akan berubah dengan mudah. Juga, jangan saling menyalahkan. Kerana, tentunya dengan menyalahkan satu sama lain, masalahnya akan menjadi lebih rumit dan pergaduhan akan lebih banyak dan tidak dapat dihentikan. Kerana, pergaduhan boleh memberi kesan negatif terhadap keadaan pasangan sekiranya mereka sakit. Sekiranya anda merasa marah atau kecewa dengan pasangan anda pada masa itu, anda harus berdiam diri dan menenangkan diri terlebih dahulu. Kerana kemarahan atau kekecewaan pasti tidak akan dapat menyelesaikan masalah.

  • Menemani Semasa Menjalani Rawatan

Ketika pasangan sakit, tentu ada kemungkinan pasangan itu akan menjalani beberapa siri rawatan untuk memulihkan keadaan mereka. Bantu dan ikuti setiap proses rawatan yang dilakukan oleh pasangan. Berikan sokongan mental agar pasangan anda sentiasa bersemangat dan sentiasa berfikir dengan jelas. Jangan biarkan pemikiran negatif memenuhi fikiran pasangan anda yang sakit, kerana dikhuatiri ia boleh memburukkan keadaan.

Di samping itu, pasangan anda tidak akan merasa sendirian melalui fasa yang mungkin cukup berat dalam hidupnya. Contohnya, semasa pasangan muntah, cari maklumat melalui doktor, internet, atau apa sahaja yang boleh mengurangkan muntah pada pasangan yang sakit. Dengan cara itu, pasangan akan bahagia dan dapat mengurangkan rasa sakit sedikit.

  • Sentiasa Berfikir Positif dan Menenangkan

Dalam keadaan sakit, seseorang tidak akan merasa selesa. Tidak ada salahnya memberikan pelukan hangat sebagai tanda kesetiaan dan sokongan untuk pasangan anda. Semasa pasangan anda menyesuaikan diri dengannya, cubalah untuk tidak panik dan tetap tenang, agar pasangan yang sakit tetap bersemangat untuk dapat pulih dari penyakitnya. Tetap sabar dan cuba merasakan perasaannya tanpa dipengaruhi oleh emosi negatif dari pasangan yang sakit. Ya, pasangan yang menenangkan pasti memberi kehangatan dan ketenangan bagi pasangan yang sakit.

(Baca juga: 4 cara untuk bertarung sihat dengan pasangan anda)

Menjadi sahabat terbaik ketika pasangan sakit bukanlah perkara yang mudah. Anda boleh meminta doktor melalui permohonan , untuk bertanya mengenai penyakit pasangan anda dan bagaimana mengatasinya sejak awal. Ayuh, muat turun aplikasi melalui App Store atau Google Play sekarang.