Minuman Bungkusan Yang Boleh Memberi Kesan Negatif

Jakarta - Cuaca panas cenderung membuat anda cepat haus. Pengambilan minuman sejuk juga merupakan penyelesaian yang paling digemari. Namun, air mineral sejuk bagi sesetengah orang tidak cukup kuat untuk menghilangkan dahaga. Minuman dengan pelbagai rasa dan warna dalam pembungkusan adalah pilihan terbaik seterusnya.

Namun, ternyata minuman bungkus membawa kesan negatif kepada tubuh. Hampir semua minuman jenis ini mengandungi ramuan yang tidak mesra kesihatan. Oleh itu, bahan apa yang paling biasa terdapat dalam minuman yang dibungkus?

Baca juga: Inilah sebab mengapa anda harus minum lebih sedikit kopi pada waktu pagi

Soda

Minuman bungkus yang menarik mesti tidak asing lagi di telinga. Tidak hanya menyegarkan, anda juga akan merasakan sensasinya semriwing di mulut anda semasa anda meminumnya. Anda harus tahu, bahawa minuman bersoda atau berkarbonat mempunyai kandungan gula yang sangat tinggi, hampir bersamaan dengan 10 sudu gula. Kandungan gula tinggi ini boleh mencetuskan diabetes jika anda berlebihan. di sini kesan minuman dalam bungkusan Perkara pertama yang perlu anda perhatikan, terutamanya apabila anda meminumnya terlalu kerap.

Soda itu sendiri dibuat dari campuran air biasa dan karbon dioksida. Campuran ini tidak mempunyai warna, ia hanya menghasilkan gelembung udara yang akan mengeluarkan bunyi "cess" jika anda membuka penutupnya. Warna minuman ringan di pasaran muncul kerana penambahan pewarna makanan di dalamnya.

Pengilang minuman bertenaga juga menambah asid fosforik yang akan mengurangkan rasa manis yang dominan apabila anda memakannya. Oleh itu, rasa minuman ringan tidak terlalu manis walaupun kandungan gula sangat tinggi. Selain itu, minuman ini memberi kesan menyegarkan pada otak dengan cara yang sama seperti heroin atau narkotik.

Bukan hanya diabetes, pengambilan minuman ringan yang berlebihan juga memicu munculnya pelbagai penyakit lain, seperti kegemukan, serangan jantung, strok, kerosakan gigi, hingga osteoporosis atau kehilangan tulang. Ini kerana kalsium dalam badan tidak dapat diserap dengan baik oleh tubuh kerana kandungan asid fosforik dalam pelbagai jenis minuman ringan.

Alkohol

Kandungan negatif minuman bungkusan seterusnya adalah alkohol. Tidak seperti minuman ringan, minuman yang satu ini tidak dipasarkan secara bebas di Indonesia. Minuman beralkohol hanya diedarkan di tempat-tempat tertentu dengan izin pengedaran dari pihak yang diberi kuasa. Penggunaan tidak percuma untuk semua peringkat umur, tetapi hanya untuk orang dewasa.

Kesan minuman yang dibungkus yang mengandungi alkohol jauh lebih berbahaya daripada soda. Minuman beralkohol mengandungi etanol yang merupakan sebatian psikoaktif. Etanol akan menjadikan orang yang meminumnya cenderung mengalami penurunan tahap kesedaran diikuti dengan fungsi rasa yang lemah. Oleh itu, pengambilan minuman beralkohol dalam jumlah besar menjadikan peminumnya tidak sedarkan diri atau sering disebut sebagai mabuk.

Pengambilan alkohol yang berlebihan juga akan menyebabkan kerosakan pada beberapa organ badan, terutamanya fungsi hati atau buah pinggang hati . Ini disebabkan oleh penebalan lemak hati yang tidak larut dalam darah yang menjadi pencetus utama seseorang menghidap barah hati.

Baca juga: Cara yang betul untuk menikmati alkohol tanpa menambah berat badan

Minuman tenaga

Mengambil vitamin bukan satu-satunya cara untuk menjadikan badan yang letih segar dan bertenaga. Kehadiran pelbagai minuman tenaga dengan harga yang rendah telah berjaya mengubah fungsi penting vitamin untuk kesihatan tubuh. Salah satu sebab fenomena ini adalah kesan segera yang dirasakan oleh badan sebaik sahaja minum minuman bertenaga.

Namun, ingat bahawa pengambilan minuman tenaga yang berlebihan sebenarnya akan memberi kesan negatif kepada tubuh. Minum lebih daripada satu bungkus sehari akan menyukarkan tumpuan. Pengambilan yang berlebihan juga akan menjadikan nutrien yang diserap dalam badan menjadi tidak seimbang.

Lalu, kandungan apa yang menjadikan minuman tenaga ini berbahaya jika dikonsumsi secara berlebihan? Komposisi gula dan kafein yang terkandung di dalamnya adalah penyebabnya. Ironinya, kedua-duanya sebenarnya menjadi "penjana tenaga" yang membuat badan anda berasa bertenaga dan cergas sepanjang hari.

Pemanis buatan

Minuman bungkus, baik dalam gelas dan botol, sama-sama memudaratkan tubuh jika dimakan dalam jumlah besar. Namun, minuman ini cenderung disukai oleh kanak-kanak, kerana ia mempunyai warna dan rasa yang, walaupun aneh pada lidah, dapat menyebabkan kesan ketagihan.

Sebenarnya, dalam minuman ini mengandungi pemanis buatan yang akan membuatkan tubuh menyimpan gula berlebihan. Kesannya, pengambilan dalam jumlah banyak akan menjadikan tubuh mudah terkena diabetes. Kehadiran bahan pengawet dan warna tiruan juga dapat memperburuk kesan negatif yang mungkin timbul. Sekiranya anda mengalami batuk dan gatal di tekak, anda harus segera meninggalkan minuman dalam bungkusan ini.

Itulah maklumat mengenai kandungan dan kesanminuman bungkusan yang perlu anda perhatikan. Sekiranya anda ingin mengetahui pelbagai maklumat mengenai kesan minuman bungkusan terhadap kesihatan badan yang lain, muat turun permohonan segera untuk berinteraksi secara langsung dengan doktor. Bukan itu sahaja, aplikasinya anda juga boleh menggunakannya untuk membeli ubat hanya melalui telefon bimbit anda!