9 Komplikasi Hyperemesis Gravidarum pada Wanita Hamil

, Jakarta - Hyperemesis gravidarum adalah gangguan berupa loya dan muntah yang paling teruk semasa mengandung. Wanita hamil yang mengalami loya dan muntah yang teruk boleh menimbulkan risiko kepada diri mereka sendiri dan janin yang mereka bawa. Gangguan ini umumnya didiagnosis secara klinikal dengan melihat penyebab mual dan muntah.

Mual dan muntah adalah penyakit dengan kebarangkalian tertinggi pada wanita hamil. Keadaan ini boleh berlaku pada 50-90 peratus daripada semua wanita. Ini adalah petunjuk yang paling biasa untuk dimasukkan ke hospital pada separuh pertama kehamilan.

Sebenarnya, hiperemesis gravidarum hanya berlaku sekitar 0.5-2 peratus secara keseluruhan. Walau bagaimanapun, jika ia berlaku, ia mungkin berkaitan dengan morbiditi ibu dan janin.

Beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mencegah gangguan ini adalah terapi yang mencukupi dan penambahan berat badan. Dengan cara ini dapat mengelakkan sebahagian besar akibat yang boleh berlaku pada ibu dan janin.

Wanita hamil dengan hiperemesis gravidarum dapat merasakan beban psikososial yang sebenar. Di samping itu, keadaan ini boleh menjadi rumit oleh ketidakseimbangan elektrolit, kekurangan pemakanan, dan ensefalopati Wernicke.

Baca juga: 5 Faktor Risiko untuk Wanita Hamil Mengalami Hipemesis Gravidarum

Punca Hyperemesis Gravidarum

Keadaan ini mungkin disebabkan oleh peningkatan kadar hormon serum, seperti HCG ( gonadotropin korionik manusia ) dan estrogen. Mual dan muntah yang melampau semasa kehamilan boleh menunjukkan kehamilan berganda atau wanita itu membawa lebih dari satu bayi, serta pertumbuhan tisu yang tidak normal yang bukan kehamilan yang benar (hidatidiform tahi lalat).

Gejala Hyperemesis Gravidarum

Gangguan yang menyebabkan mual dan muntah yang teruk biasanya berlaku pada trimester pertama kehamilan. Seorang wanita mungkin mengalami hiperemesis gravidarum jika wanita hamil mengalami muntah, seperti:

 • Lebih dari tiga hingga empat kali sehari.

 • Muntah yang kerap, mengakibatkan penurunan berat badan lebih dari 4 kilogram.

 • Sentiasa berasa pening.

 • Mengalami dehidrasi.

Baca juga: Hyperemesis Gravidarum Bukan Pagi Sakit, Inilah Perbezaannya

Faktor Risiko untuk Hiperemesis Gravidarum

Faktor risiko adalah sesuatu yang dapat meningkatkan peluang seseorang untuk menghidap penyakit atau keadaan. Faktor risiko tidak semestinya menunjukkan bahawa orang itu mempunyai keadaan, tetapi peluang untuk mengembangkannya meningkat. Sekiranya hiperemesis gravidarum, faktor risiko yang boleh meningkatkannya adalah:

 • Pernah mengalami hiperemesis gravidarum semasa kehamilan sebelumnya.

 • Berat badan berlebihan.

 • Mempunyai kehamilan berganda.

 • Mengandung buat pertama kalinya.

 • Mengalami trophoblast, penyakit yang melibatkan pertumbuhan sel yang tidak normal di rahim.

Komplikasi Hyperemesis Gravidarum

Risiko utama wanita untuk mengalami hiperemesis gravidarum adalah dehidrasi dan ketidakseimbangan elektrolit. Wanita hamil yang mempunyai kelainan ini dalam jangka masa yang lama mempunyai risiko yang lebih besar untuk kelahiran prematur dan preeklamsia.

Komplikasi jangka panjang pada bayi boleh berlaku sekiranya keadaan tidak dirawat. Di samping itu, komplikasi juga boleh berlaku pada wanita hamil yang tidak mendapat berat badan yang cukup pada separuh kedua kehamilan, dan jika bayi mengalami kekurangan zat makanan. Komplikasi hiperemesis gravidarum yang kurang biasa tetapi teruk adalah:

 1. Esofagus pecah kerana muntah.

 2. Paru-paru yang runtuh.

 3. Penyakit jantung.

 4. Buta.

 5. Bengkak otak kerana kekurangan zat makanan.

 6. Kegagalan buah pinggang.

 7. Pembekuan darah.

 8. Kejang.

 9. Koma hingga mati.

Oleh itu, ibu hamil mesti sentiasa memperhatikan pengambilan hariannya sehingga nutrien yang masuk ke dalam tubuh dapat memenuhi janin yang dikandungnya. Selain itu, juga sentiasa menjaga kesihatan badan dengan rajin minum air.

Baca juga: Sebab Ibu Harus Tetap Makan Walaupun Anda Mendapat Sakit Pagi

Itulah beberapa perkara yang boleh berlaku sekiranya seseorang mengalami komplikasi yang disebabkan oleh hiperemesis gravidarum. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan tersebut, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found