Sebelum Pembedahan Tonsil, Ketahui 3 Kesan Sampingan Ini!

, Jakarta - Amandel adalah sepasang kelenjar kecil yang terletak di bahagian belakang tekak. Kelenjar ini mengandungi sel darah putih yang berfungsi untuk melawan jangkitan bakteria di dalam badan. Sekiranya jangkitan berlaku, amandel akan melawan jangkitan yang masuk melalui mulut, menyebabkan pembesaran atau radang amandel.

Sekiranya tidak terlalu teruk, masalah dengan tonsil dapat diatasi dengan antibiotik. Walau bagaimanapun, jika keadaan bertambah buruk dan menjadi kronik, disarankan agar anda melakukan pembedahan membuang tonsil (tonsilektomi). . Operasi ini dilakukan jika ukuran amandelnya besar dan menyebabkan anda sukar bernafas, tidur berdengkur, dan serangan akut yang sering berulang.

Kesan Sampingan Pembedahan Tonsil

Sebarang pembedahan yang dilakukan di dunia perubatan mesti mempunyai kesan sampingan, termasuk tonsilektomi. Berikut adalah beberapa kemungkinan kesan sampingan tonsilektomi:

  1. Sakit tekak

Salah satu kesan sampingan selepas tonsilektomi adalah adanya gangguan pada tekak, baik dengan intensiti yang mengganggu atau normal. Keamatan ini bergantung pada seberapa besar pembedahan tonsil.

  1. Sebab Jangkitan

Jangkitan tonsil boleh berlaku selepas tonsilektomi. Jangkitan ini boleh disebabkan oleh banyak perkara, termasuk diet yang buruk setelah pembedahan atau dijangkiti virus dan bakteria lain yang dapat merengsakan tekak atau amandel.

  1. Mengalami Pendarahan

Dalam beberapa kes, kesan sampingan tonsilektomi adalah pendarahan. Ini berlaku akibat bahagian tubuh yang terdedah setelah pembedahan tidak dirawat dengan baik, menyebabkan pendarahan. Oleh itu, anda perlu menjaga mulut, terutamanya kawasan tekak setelah operasi selesai.

Walaupun terdapat kemungkinan kesan sampingan, tonsilektomi masih dapat mencegah komplikasi. Antaranya adalah komplikasi di kawasan sekitar hidung, telinga, jantung, ginjal, mata, sendi, atau kulit.

Untuk mengetahui lebih banyak maklumat mengenai jangkitan tonsilektomi, anda boleh bertanya kepada doktor anda . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Suara / panggilan video dalam perkhidmatan Hubungi Doktor. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play.

Baca juga: 3 Cara Berkesan untuk Menyembuhkan Tekak Sakit Akut