kehamilan, pemeriksaan fizikal, pemeriksaan perubatan, program kehamilan

, Jakarta - Merancang kehamilan tidak boleh sewenang-wenangnya. Untuk mengelakkan pelbagai risiko komplikasi atau masalah kesihatan bagi bayi semasa dan selepas kehamilan, ibu hamil perlu melakukan pemeriksaan fizikal atau pemeriksaan perubatan terlebih dahulu. Jadi, apakah ujian kesihatan pra-kehamilan yang perlu dilakukan?

1. Ujian Darah

Ujian ini adalah salah satu ujian yang paling biasa, bahkan ujian asas, untuk pelbagai tujuan pemeriksaan fizikal. Kerana, hampir semua masalah kesihatan dalam tubuh kita dapat dikesan melalui pengambilan darah. Walaupun dalam pemeriksaan pra-kehamilan, ujian darah adalah salah satu siri ujian yang mesti dilakukan.

Baca juga: Kenali lebih dekat dengan Program Kehamilan

Ujian darah dalam ujian fizikal pra-kehamilan dilakukan untuk mengesan gangguan genetik, seperti fibrosis kistik, penyakit Tay-Sachs, atau anemia sel sabit. Sekiranya anda atau pasangan membawa penyakit genetik tertentu dan mengalaminya lebih awal, risiko kehamilan dan bayi dapat dielakkan.

2. Periksa Gula Darah

Diabetes adalah salah satu penyakit yang perlu sangat berhati-hati, sebelum merancang kehamilan. Itulah sebabnya selain daripada ujian darah, memeriksa gula darah juga merupakan jenis ujian yang harus dilakukan ibu-ibu, dengan diabetes atau keadaan prediabetes.

Ibu mengandung dengan diabetes yang tidak terkawal berisiko menyebabkan bayi dilahirkan dengan gula darah rendah, kelahiran mati, atau kelahiran melalui pembedahan caesar. Oleh itu, calon ibu yang menghidap diabetes atau berat badan berlebihan sangat disarankan untuk memeriksa tahap gula darah mereka sebelum memulakan program kehamilan.

3. Pap Smear

Bagi wanita yang sudah berkahwin atau aktif secara seksual, sangat digalakkan menjalani ujian Pap smear secara berkala. Salah satu ujian kesihatan sebelum kehamilan berfungsi untuk mengesan virus HPV yang boleh menjadi penyebab barah serviks pada wanita. Kanser serviks adalah salah satu jenis barah yang paling biasa berlaku pada wanita.

Sekiranya selepas melakukan pap smear terdapat kelainan pada rahim dan vagina, doktor akan melakukan biopsi kemudian. Nah, biopsi ini lebih baik dilakukan sebelum kehamilan berlaku. Kerana jika seorang wanita hamil menjalani biopsi, ada risiko mengalami kesakitan, kekejangan, atau bahkan pendarahan.

Baca juga: Untuk menjayakan program kehamilan, jemput pasangan anda untuk melakukan ini

4. Uji penyakit kelamin

Sebelum merancang kehamilan, ibu hamil juga perlu melakukan ujian penyakit kelamin, sebagai salah satu kelengkapan pemeriksaan pra-kehamilan. Kerana, penyakit kelamin seperti klamidia atau sifilis sering tidak dikesan pada peringkat awal.

Penyakit kelamin ini juga boleh menyulitkan kehamilan, kerana klamidia dapat menyebabkan parut pada saluran tuba fallopian di rahim. Selain itu, penyakit kelamin tertentu juga dapat mencegah persenyawaan, sehingga kemungkinan hamil dapat berkurang.

5. Ujian Fungsi Tiroid

Untuk menjalani kehamilan yang sihat, ibu mengandung perlu mempunyai tahap tiroid yang normal. Kerana apabila terdapat gangguan tiroid, seperti hipotiroidisme, misalnya, tubuh ibu tidak mempunyai cukup hormon tiroid untuk janin tumbuh normal. Sebaliknya, jika hormon tiroid terlalu tinggi atau hipertiroid, janin dalam rahim juga boleh terjejas. Hormon tiroid yang berlebihan dapat menyeberangi plasenta dan meningkatkan risiko tiroid janin yang membesar.

Masalah dengan hormon tiroid dapat dikenal pasti melalui ujian darah sederhana. Selain fungsi tiroid, ujian ini juga dapat menentukan adanya keadaan HIV, hepatitis B atau C, ke sifilis yang dapat menular ke janin di rahim.

Baca juga: Menjalani Program Mengandung, Elakkan 6 Makanan Ini

6. Periksa Ubat

Jangan dipandang ringan, mengetahui adanya alahan atau ketidaksesuaian ubat juga perlu, sebelum merancang kehamilan. Ibu-ibu perlu memastikan bahawa ubat-ubatan yang mungkin diambil atau diresepkan oleh doktor semasa program kehamilan atau semasa kehamilan sesuai, dan tidak mempunyai kesan sampingan tertentu.

Sebabnya, ada beberapa ubat yang mudah bertindak balas dengan keadaan tertentu atau ubat lain. Contohnya, ubat tekanan darah tinggi dan ubat epilepsi. Oleh itu, pastikan terlebih dahulu dengan doktor anda bahawa ubat yang anda ambil semasa program kehamilan selamat dan tidak akan menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya.

Itulah sedikit penjelasan mengenai pentingnya pemeriksaan fizikal semasa program kehamilan. Untuk melakukan pemeriksaan, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui permohonan , kamu tahu. Tunggu apa lagi? Ayuh muat turun aplikasinya sekarang!