Harus Tahu, Ini adalah Pembangunan Otak Kanak-kanak

, Jakarta - Pada awal kehidupan mereka, anak-anak akan mengalami pertumbuhan dan perkembangan yang pesat, termasuk perkembangan otak mereka. Kemahiran belajar dan perkembangan otak kanak-kanak dapat dilakukan sejak mereka berusia di bawah lima tahun. Pada tahap awal perkembangan otak balita, mereka sudah dapat diajar untuk menjelajahi lingkungan sekitarnya, sehingga kecerdasan otak mereka dapat berkembang dengan sendirinya. Ibu harus tahu, ini adalah tahap perkembangan otak anak kecil!

Baca juga: Muzik Menyokong Perkembangan Otak Kanak-kanak, Benarkah?

Kanak-kanak Perkembangan Otak Berusia 24-30 Bulan

Umur 24-30 bulan akan menjadi fasa kemampuan otak anak untuk berkembang dengan cepat. Pada usia 2 tahun, anak kecil anda boleh memilih perkara yang mereka suka bermain. Dalam hal ini, ibu harus lebih pintar dalam memilih kegiatan yang dapat mengembangkan kecerdasan mereka, seperti menyamakan bentuk objek, seperti lingkaran, kotak, atau segitiga, dan merapikan mainan mengikut bentuknya, seperti mainan atau boneka.

Perkembangan Otak Balita Umur 30-36 Bulan

Pada usia 3 tahun, si kecil anda sudah dapat membandingkan ketinggian satu objek dengan objek yang lain. Mereka juga cukup pintar untuk menghafal nama objek, huruf abjad, atau angka. Bukan hanya itu, kemampuan berfikir mereka juga berkembang, seperti jatuh ketika berlari atau memanjat objek.

Baca juga: Pencernaan yang Sihat Dapat Menjamin Otak Kanak-kanak Berkembang dengan Maksimum

Umur Perkembangan Otak Kanak-kanak 36-42 Bulan

Pada usia 3-3.5 tahun, mereka sudah dapat mengembangkan kemampuan untuk mengkoordinasikan nombor. Ketika memasuki fasa ini, ibu harus mulai mengajarnya mengira dengan jari, buku bergambar, atau mainan yang dapat merangsang kecerdasan aritmetiknya. Di samping itu, mereka sudah boleh meminta makanan atau minuman ketika mereka lapar atau dahaga. Mereka juga boleh melawan apabila diberi larangan dengan melawan atau menangis. Inilah tugas ibu untuk menerangkan dengan seberapa terperinci alasan mengapa peraturan itu diberikan.

Kanak-kanak Perkembangan Otak Umur 42-48 Bulan

Pada usia ini, kecerdasan otak kanak-kanak semakin baik. Mereka benar-benar dapat menggunakan pengiraan asas yang diajar oleh ibu saya. Ketika memasuki fasa ini, adalah tugas ibu untuk selalu memprovokasi imaginasi Si Kecil. Jangan melarang mereka bermain dan bersosial dengan rakan sebaya mereka. Dengan cara itu, mereka akan lebih mudah mempelajari kemahiran atau perbendaharaan kata baru daripada rakan mereka, daripada jika mereka mempelajarinya sendiri.

Merupakan kebanggaan dan kebahagiaan jika anak anda membesar dengan sihat dan mempunyai pertumbuhan dan perkembangan yang baik. Otak adalah organ pusat perkembangan kanak-kanak yang perlu dimaksimumkan semasa perkembangannya. Sebabnya ialah otak itu sendiri akan mempengaruhi perkembangan motorik, komunikasi, dan emosi anak.

Baca juga: Pencernaan yang Sihat Dapat Menjamin Otak Kanak-kanak Berkembang dengan Maksimum

Penting bagi ibu untuk sentiasa merangsang perkembangan otak mereka. Perlu diingat bahawa perkembangan otak kanak-kanak sudah berlaku ketika mereka berada di dalam kandungan. Sebenarnya, sel otak janin telah mula terbentuk sejak usia 3-4 bulan di dalam kandungan. Selepas kelahiran, dari usia 0-4 tahun, jumlah sel otak akan meningkat dengan cepat setiap tahun, mencapai berbilion sel yang masih tidak tersambung.

Bukan hanya rangsangan dari ibu bapa yang diperlukan, pemakanan dan pemakanan juga diperlukan pada usia perkembangan otak kanak-kanak. Susu ibu adalah pengambilan nutrien pertama bayi ketika mereka berumur 0-2 tahun untuk membantu memaksimumkan perkembangan otak anak-anak. Walau bagaimanapun, apabila anda telah memasuki usia yang telah disebutkan, tetapi anak kecil anda tidak menunjukkan perkembangan yang ketara, sila berjumpa dengan pakar pediatrik di hospital terdekat untuk mengetahui penyebabnya.

Rujukan:

CDC. Diakses pada tahun 2020. Pembangunan dan Kesihatan Otak Awal.

Kelab Bayi. Diakses pada tahun 2020. Perkembangan Otak Anak Anda yang Luar Biasa dari 2-3 Tahun.

Perkara Pertama Yang Pertama. Diakses pada tahun 2020. Pembangunan Otak.