Diet Lectin: Diet Selamat untuk Pemilik Perut Sensitif

, Jakarta - Menurut sebuah studi tahun 2014, Indonesia adalah negara yang memiliki tingkat kegemukan yang cukup tinggi dan berada di peringkat ke-10 di dunia. Data Penyelidikan Kesihatan Nasional (Riskesnas) menambah bahawa pada tahun 2016, jumlah orang yang berumur 18 tahun ke atas yang menderita obesiti adalah 20.7 peratus daripada jumlah keseluruhan penduduk. Salah satu pencetus keadaan ini adalah kebiasaan masyarakat Indonesia yang gemar minum minuman manis yang banyak dijual di pasaran dan senang diperoleh.

Oleh itu, sekarang masyarakat Indonesia sudah biasa dengan banyak kaedah diet diet untuk menurunkan berat badan. Malangnya tidak semua orang sesuai untuk kaedah diet ini. Ada orang yang mengalami gangguan pencernaan kerana makan lewat atau perubahan tabiat makan. Bagi anda yang merasakan anda mempunyai perut yang sensitif dan sukar untuk menyesuaikan diri dengan kaedah diet, anda boleh mencuba kaedah diet lektin yang dipercayai sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif.

Apakah Diet Lectin?

Lektin adalah protein pada tumbuhan yang menyebabkan keradangan dan kenaikan berat badan. Steven Gundry, pakar bedah jantung dari California Selatan mengatakan dalam bukunya yang berjudul Paradoks Tumbuhan Makanan yang mengandungi lektin adalah musuh terbesar dalam usaha menurunkan berat badan. Sebabnya ialah bahawa lektin boleh mengikat gula atau juga dikenali sebagai antinutrien, yang menyukarkan badan untuk menyerap nutrien.

Menurut Steven, makan makanan berlectin menyebabkan tindak balas seperti keradangan. Lektin berfungsi dengan mengikat reseptor pada permukaan setiap sel yang melapisi usus, sehingga mereka dapat memecahkan penghalang usus. Apabila ini berlaku, tubuh mengiktiraf lektin ini sebagai asing oleh sistem imun dan menyebabkan keradangan. Ini mencetuskan kenaikan berat badan kerana keradangan yang berlaku meningkatkan simpanan lemak di perut. Lemak tersebut digunakan sebagai bahan bakar untuk sistem ketahanan badan untuk melawan benda asing. Sekiranya ini berterusan, ia boleh menyebabkan gangguan pencernaan yang serius seperti usus bocor dan sindrom iritasi usus.

Kaedah diet lektin menekankan bahawa anda mengelakkan makanan yang mengandungi lektin seperti kacang ginjal, kacang soya, gandum, kacang, tomato, dan kentang. Sebagai gantinya, diet lektin menasihati anda untuk makan makanan rendah lektin seperti kembang kol, brokoli, asparagus, cendawan, millet, dan ikan yang ditangkap liar.

Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Semasa Diet Lectin

Kaedah diet lektin kelihatan sederhana, tetapi mereka yang mengikutinya akan merasakan kesan seperti penurunan berat badan walaupun mereka mengambil banyak kalori, kerana kalori ini tidak disimpan sebagai lemak. Di samping itu, diet ini disyorkan untuk mereka yang mempunyai penyakit kardiovaskular dan sindrom metabolik.

Bolehkah Semua Orang Mengikuti Diet Lectin?

Malangnya menurut sebilangan pakar diet, mengelakkan lektin tidak bermaksud lemak badan dapat dikurangkan sepenuhnya. Ahli diet ragu-ragu kerana diet ini hanya menumpukan pada fakta bahawa kebanyakan makanan dengan lektin seperti biji-bijian boleh bermanfaat bagi sekumpulan makanan. Ahli diet Samantha Cassetty mempersoalkan diet ini untuk menurunkan berat badan.

Menurut Samantha, makanan dengan kandungan lektin dapat dimakan, tetapi ada beberapa cara untuk mengurangkan kandungan lektin. Cara pertama untuk mengurangkan kandungan lektin adalah memasak sayur-sayuran atau kacang terlebih dahulu untuk memecah pati tumbuhan menjadi karbohidrat lebih sederhana. Anda boleh memproses sayur-sayuran ini dengan banyak cara lain, seperti mendidih, fermentasi, mengelupas, membuang biji, atau menggunakan kaedah memasak tekanan .

Sekiranya anda ragu-ragu melakukan diet lektin ini, anda harus terlebih dahulu membincangkannya dengan pakar pemakanan untuk mendapatkan hasil yang maksimum. Anda boleh mendapatkannya di . Selain perbincangan langsung, anda juga boleh mendapatkan ubat yang anda perlukan di perkhidmatan Inter Pharmacy . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 5 Fakta Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Keto Diet
  • 8 Kesalahan Diet Biasa
  • Petua Menu Diet Vegetarian

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found