6 Makanan Yang Menyebabkan Ulser Yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta Apabila beban kerja menumpuk, tidak jarang anda melangkau makan tengah hari semasa di pejabat. Tetapi tahukah anda bahawa tabiat ini boleh menyebabkan asid perut naik? Gastritis adalah gangguan perut yang sering berlaku. Penyebab utama penyakit ulser selain makan lewat dan stres, juga disebabkan oleh jenis makanan yang sering dimakan.

Menurut pengarang buku itu In Dropping Acid: The Reflux Diet Cookbook & Cure, Jamie Koufman, MD, dan Jordan Stern, MD, beberapa jenis makanan yang dimakan seseorang dapat meningkatkan risiko refluks asid. Secara amnya, makanan ini sebenarnya terdapat di menu makanan yang dimakan setiap hari. Oleh itu, disarankan untuk mengurangkan bahagian makanan yang menyebabkan bisul atau ingat untuk selalu makan makanan tepat pada waktunya pada waktu pagi, petang, dan malam untuk mengelakkan asid perut naik. Berikut adalah 6 jenis makanan penyebab ulser yang perlu anda ketahui:

1. Goreng

Bayangkan betapa sedapnya tempe goreng atau bakwan goreng panas dengan menu kegemaran seperti sup ayam atau sate. Bagi lidah orang Indonesia, makanan yang disebut makanan goreng ini memang mempunyai rasa yang khas dan selalu menggoda. Sebenarnya, bukan sebahagian daripada makanan berat, makanan goreng kadang-kadang dijadikan makanan ringan pada masa lapang. Tetapi tahukah anda bahawa kandungan lemak tinggi dalam makanan goreng sebenarnya boleh mempengaruhi asid perut. Dalam beberapa kes, makanan goreng boleh menyebabkan pedih ulu hati (pedih ulu hati).

2. Tenusu

Makanan seterusnya yang menyebabkan bisul adalah produk tenusu. Terdapat banyak jenis produk tenusu seperti yogurt, mentega dan susu yang diproses yang mempunyai sifat berasid yang dapat meningkatkan kadar asid perut. Lebih baik mengelakkan makanan jenis ini jika anda mengalami gangguan perut.

3. Soda & Alkohol

Minuman dan alkohol yang tidak enak termasuk dalam kategori makanan yang menyebabkan bisul yang harus dielakkan sekiranya anda mengalami gangguan perut. Minuman panas atau berkarbonat mempunyai sifat berasid yang boleh menyebabkan perut kembung. Ini boleh menyebabkan ketidakselesaan perut. Walaupun alkohol, walaupun terdapat beberapa jenis yang tidak terlalu berasid, menurut para pakar, minuman beralkohol tetap dapat meningkatkan asid perut. Alkohol dianggap dapat mengendurkan saluran esofagus bawah sehingga boleh menyebabkan asid perut naik.

4. Daging Merah

Daging sapi, kambing, dan domba mempunyai kandungan lemak yang tinggi sehingga boleh bertahan lebih lama di dalam perut setelah dimakan. Inilah yang menyebabkan daging dimasukkan ke dalam makanan yang menyebabkan bisul. Sekiranya anda seorang penggemar daging, anda harus mengurangkan penggunaannya hanya sekali seminggu atau beralih kepada daging tanpa lemak.

5. Kafein

Sekiranya anda mengalami gangguan perut, anda harus mengelakkan minuman yang mengandungi kafein seperti kopi. Kafein boleh menjadi penyebab bisul kerana apabila dikonsumsi dapat membuat perut kembung dan merasa tidak selesa. Untuk itu anda harus mengurangkan kebiasaan minum kopi secara berlebihan.

6. Coklat

Walaupun baik untuk mengatasi tekanan, coklat berpotensi meningkatkan kadar asid di dalam perut. Lemak mempunyai pengaruh besar dalam meningkatkan asid perut, dan coklat adalah salah satu jenis makanan yang mengandung banyak lemak.

Apabila mengalami masalah gastrik, tidak perlu panik. Segera hubungi doktor melalui Sembang, Panggilan, dan Panggilan video dari aplikasi . Anda boleh membincangkan masalah kesihatan dengan lebih mudah dan cepat tanpa perlu pergi ke hospital. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play sekarang.