Kenali Kebersihan Tidur, Petua Membuat Anak Tidur Dengan Baik

, Jakarta - Ibu bapa pasti merasakan anak-anak mereka bangun di tengah malam dan kemudian merasa sukar untuk kembali tidur. Bagaimana jika menjadi kebiasaan? Bagi kanak-kanak yang mesti melakukan aktiviti pada waktu siang, ini pasti akan menjadikan penumpuan berkurang.

Kurang tidur selalu dikaitkan dengan masalah kesihatan yang serius bagi anak-anak pada masa akan datang. Keadaan ini disebabkan oleh kemungkinan kanak-kanak mengalami kegemukan, diabetes, dan mungkin juga penyakit jantung. Di samping itu, pola tidur anak yang baik dapat mengurangkan tahap kemurungan pada ibu. Ini dapat dicegah secara teknikal kebersihan tidur .

Kebersihan tidur atau kebersihan tidur adalah teknik yang melatih tingkah laku dan persekitaran yang berfungsi untuk meningkatkan kualiti tidur yang lebih baik. Corak tidur yang sihat ini dapat menjadikan tabiat tidur lebih baik dan lebih berdisiplin serta konsisten untuk menjalaninya. Ia juga dapat membantu memperbaiki jam tidur yang tidak kemas dan merawat gangguan tidur. Cara melakukan teknik kebersihan tidur , itu dia:

1. Hadkan Waktu Tidur

Satu cara untuk dilakukan kebersihan tidur iaitu mengehadkan waktu tidur siang. Setiap kanak-kanak memerlukan tidur siang untuk tidur yang cukup setiap hari.

Sekiranya ibu tidak dapat menyesuaikan panjang waktu tidur siang, pada waktu malam anak akan mengalami kesukaran untuk tidur. Cuba hadkan tidur hingga 30 minit dan sebelum jam 3 petang. Walaupun hanya seketika, ia dapat membantu anak mengembalikan tenaganya.

2. Pastikan anda tidur dan bangun berjam-jam sehari

Cara melakukan teknik kebersihan tidur Cara lain adalah dengan memastikan bahawa waktu tidur dan bangun tidur anak adalah sama setiap hari. Ini penting kerana dapat menjadikannya lebih teratur dan badan juga akan terbiasa dengannya. Jadualkan waktu untuk tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari, juga lakukan pada hari cuti.

Pertama sekali, ibu bapa mesti menyesuaikan jangka waktu tidur malam yang ideal untuk anak-anak mereka. Rata-rata kanak-kanak dengan usia sekolah rendah memerlukan sekitar 9-11 jam tidur setiap hari. Elakkan tidur terlambat kerana boleh membuatkan anak bangun lewat. Dengan mematuhi jadual setiap hari, tubuh anak menjadi lebih sihat dan meningkatkan daya tumpuan.

3. Buat Suasana Bilik yang Selesa

Cara membuat teknik kebersihan tidur kejayaan, iaitu dengan mewujudkan suasana bilik yang selesa. Ibu bapa harus menghadkan penggunaan bilik tidur anak mereka selain untuk tidur, seperti bermain atau melakukan tugas. Seiring waktu, akan terkandung dalam ingatan anak bahawa bilik tidur hanya untuk berehat.

Simpan barang yang berbau elektronik dari bilik tidur anak. Cahaya dari barang-barang elektronik ini dapat dianggap sebagai cahaya matahari yang membuat anak-anak berfikir bahawa ia masih pagi dan mengganggu hormon yang memicu mengantuk.

4. Hadkan Penggunaan Makanan dan Minuman Sebelum Tidur

Satu cara untuk dilakukan kebersihan tidur adalah menghadkan pengambilan makanan dan minuman sebelum anak tidur, terutamanya bahagian yang besar. Tidur selepas makan boleh menyebabkan asid perut kembali ke kerongkong, menyebabkan pedih ulu hati dan tekak yang terbakar. Ini dapat memudahkan anak-anak bangun di tengah malam.

Juga, elakkan makanan dan minuman yang mengandungi kafein ketika menghampiri waktu tidur kerana boleh mengganggu tidur. Kesan kafein boleh bertahan selama beberapa jam sebelum tidur. Kafein juga dapat membuat anak-anak gelisah di tengah malam.

5. Buat Ritual Khas

Buat ritual khas supaya teknik kebersihan tidur berjaya. Bersedia untuk tidur 90 minit lebih awal. Jangan melakukan perkara yang berat sebelum jam 6.30 petang. Jadikan rutin tidur sebelum tidur, seperti minum susu, menggosok gigi, atau membaca cerita sebelum tidur. Rutin ini dapat membuat anak mencatat dalam ingatannya bahawa sudah waktunya untuk tidur.

Itulah tekniknya kebersihan tidur yang boleh membuatkan kanak-kanak tidur nyenyak. Sekiranya anda mahukan nasihat mengenai keibubapaan , menyediakan perkhidmatan perbincangan dengan doktor. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Play Store sekarang!

Baca juga:

  • Kanak-kanak Tidur Tidak Teratur? Inilah penyebabnya
  • 4 Petua Supaya Anak Kecil Anda Berani Tidur Sendiri
  • Kurang Tidur Boleh Menyebabkan Gangguan Otak pada Kanak-kanak