Bintik-bintik Putih di Mulut Boleh Menjadi Gejala Campak pada Kanak-kanak

, Jakarta - Kesihatan kanak-kanak adalah salah satu perkara terpenting yang perlu diberi perhatian. Masalah kesihatan yang sering berlaku sebenarnya boleh mempengaruhi pertumbuhan atau menyebabkan penyakit yang lebih serius. Salah satunya ialah campak. Penyakit ini adalah salah satu penyakit yang disebabkan oleh virus dan sangat mudah dijangkiti pada kanak-kanak.

Baca juga : Berapa Lama Penyakit Campak?

Selain itu, campak adalah penyakit yang sangat menular. Penularan dan penyebaran virus dapat terjadi melalui percikan air liur ketika seseorang dengan campak bersin atau batuk. Tidak hanya itu, penularan juga dapat terjadi ketika seseorang menyentuh permukaan objek yang telah terkena virus campak dan masuk melalui hidung. Ibu, sangat penting untuk mengetahui beberapa gejala campak pada anak-anak supaya anda dapat merawat penyakit ini dengan betul!

Selain Tompok Putih, Kenali Gejala Campak Lain

Campak adalah penyakit yang disebabkan oleh virus. Secara amnya, gejala yang berkaitan dengan campak akan muncul 7-14 hari setelah anak terkena virus campak. Tidak boleh memandang rendah gejala campak yang muncul pada kanak-kanak dan bayi. Ini boleh membahayakan jika anda tidak mendapatkan rawatan yang betul.

Gejala awal campak yang sering dialami oleh kanak-kanak adalah batuk, demam tinggi, dan hidung berair. Selepas 2-3 hari gejala muncul, gejala seterusnya ditandai dengan kemunculan tompok-tompok putih di bumbung mulut. Keadaan ini juga dikenali sebagai bintik koplik.

Selepas 3-5 hari tompok putih muncul di mulut, gejala lain seperti ruam merah baru muncul pada kulit anak. Biasanya ruam akan berbentuk bintik-bintik merah yang muncul di wajah. Tompok-tompok merah akan merebak ke bahagian tubuh yang lain, seperti leher, tangan, kaki, dan kaki. Ruam biasanya disertai dengan demam yang semakin meningkat.

Baca juga: Faktor yang Meningkatkan Risiko Penularan Campak

Sehingga kini, rawatan telah dijalankan agar gejala yang dialami oleh penghidap campak mereda dan tidak menjadi lebih teruk. Selain mengambil ubat yang disarankan oleh doktor, anda harus memperbanyakkan rehat anak, memperhatikan pengambilan cairan yang dimakan oleh anak, untuk mengatur cahaya ruangan agar anak merasa nyaman. Jangan lupa untuk terus memberikan pengambilan makanan yang sihat dan berkhasiat sehingga keadaan anak semakin baik.

Namun, jangan ambil ringan apabila gejala anak anda bertambah buruk. Contohnya, batuk darah atau sesak nafas. Segera kunjungi hospital terdekat untuk melakukan pemeriksaan lebih lanjut mengenai keadaan kesihatan yang dialami oleh anak tersebut.

Bolehkah Campak pada Kanak-kanak Dicegah?

Salah satu pencegahan yang paling berkesan adalah untuk mengelakkan kanak-kanak daripada terdedah kepada virus campak dengan melakukan imunisasi. Ibu boleh melakukan imunisasi MMR pada anak-anak, ketika mereka berumur 12-15 bulan. Biasanya, imunisasi MMR akan berulang ketika kanak-kanak berumur 4-6 tahun.

Sekiranya anak berusia lebih muda dari 1 tahun, ibu boleh mendapat vaksin campak ketika bayi berusia 9 bulan. Terutama jika si ibu mempunyai rancangan untuk pergi ke tempat di mana demam campak.

Campak boleh membahayakan kanak-kanak. Ini meningkatkan risiko komplikasi kesihatan pada kanak-kanak. Bermula dari jangkitan telinga, jangkitan mata, paru-paru basah, hingga mengalami sawan.

Baca juga: Seberapa Berkesan Adakah Vaksin Mencegah Campak?

Jangan lupa menggunakan dan tanyakan terus kepada doktor apabila ibu menemui masalah kesihatan pada anak-anak. Gejala yang ditangkap awal menjadikan rawatan lebih mudah. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses tahun 2020. Campak.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses tahun 2020. Campak.
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diakses pada tahun 2020. Campak pada Kanak-kanak.