Adakah Terdapat Kesan Sampingan yang disebabkan oleh Mefenamic Acid?

Jakarta - Asid Mefenamic adalah salah satu ubat yang biasanya diresepkan oleh doktor untuk melegakan kesakitan ringan hingga sederhana, termasuk sakit haid. Asid Mefenamic tergolong dalam kelas ubat-ubatan yang disebut NSAID dan ia berfungsi dengan menghentikan pengeluaran zat yang menyebabkan kesakitan, demam, dan bengkak dalam tubuh.

Asid Mefenamic terdapat dalam kapsul untuk diminum. Biasanya, ubat ini diambil dengan makanan setiap 6 jam jika diperlukan sehingga 1 minggu. Sebaiknya anda mengikuti arahan pada label preskripsi dengan teliti, atau tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda jika ada perkara yang anda tidak faham. Kerana anda tidak boleh mengambil lebih kurang atau lebih kerap daripada yang ditetapkan oleh doktor. Jika tidak, kesan sampingan mungkin berlaku.

Baca juga: Perhatikan 5 perkara ini sebelum mengambil ubat penghilang rasa sakit

Kesan Sampingan Asid Mefenamic

Asid Mefenamic akan membantu mengurangkan pembengkakan dengan menurunkan tahap prostaglandin, bahan seperti hormon yang biasanya menyebabkan keradangan. Beberapa kesan sampingan yang paling biasa yang berlaku dengan asid mefenamat termasuk:

 • Sakit perut.
 • Mual.
 • Gag.
 • Senak.
 • Sembelit.
 • Cirit-birit.
 • Ruam.
 • Pening.
 • Tinnitus.

Kesan sampingan ringan boleh hilang dalam beberapa hari atau beberapa minggu. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kesan sampingan yang serius yang memerlukan rawatan perubatan segera.

Baca juga: Kepentingan Memilih Penyakit Sakit yang Selamat untuk Perut

Berpotensi untuk Kesan Sampingan Yang teruk

Selain kesan sampingan ringan di atas, terdapat juga beberapa kesan sampingan yang teruk yang boleh berlaku. Beberapa kesan sampingan ini termasuk:

Gangguan Jantung

Sebenarnya, asid mefenamat dapat meningkatkan risiko masalah jantung, termasuk serangan jantung, strok, kegagalan jantung, atau pembekuan darah. Keadaan ini boleh membawa maut. Risiko juga boleh meningkat jika anda sudah menghidap penyakit jantung atau sudah lama mengambil ubat tersebut atau dalam dos yang tinggi.

Anda juga tidak boleh mengambil asid mefenamat untuk merawat kesakitan sebelum menjalani pembedahan koronari bypass. Ini adalah pembedahan jantung yang dilakukan untuk meningkatkan aliran darah ke jantung. Mengambil asid mefenamat sekitar waktu pembedahan meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.

Masalah Perut Berpotensi

Asid Mefenamic dapat meningkatkan risiko masalah perut, seperti pendarahan, atau lubang kecil pada lapisan perut atau usus (ulser peptik). Keadaan ini boleh membawa maut. Mereka boleh berlaku pada bila-bila masa dan tanpa tanda atau gejala amaran. Sekiranya ubat ini diambil oleh orang yang berumur 65 tahun ke atas, dia mungkin mempunyai peluang lebih besar untuk mengalami masalah perut yang teruk.

Kerosakan Jantung

Asid Mefenamic boleh merosakkan hati. Doktor anda mungkin memerintahkan ujian darah untuk memantau hati anda dan memastikan ubat ini selamat. Walau bagaimanapun, hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda melihat ada gejala kerosakan hati, seperti:

 • Mual.
 • Keletihan.
 • Gatal.
 • Menguning kulit atau putih mata.
 • Sakit di bahagian atas perut.
 • Gejala seperti selesema muncul, seperti demam, menggigil, dan sakit badan.

Reaksi Kulit Berbahaya

Seseorang juga boleh mengalami kesan sampingan pada kulit. Segera dapatkan bantuan perubatan kecemasan sekiranya gejala seperti:

 • Reaksi kulit yang teruk.
 • Ruam merah, bengkak, mengelupas, atau melepuh.

Keadaan ini mungkin menunjukkan penyakit kulit yang teruk seperti dermatitis pengelupasan, sindrom Stevens-Johnson, atau nekrolisis epidermis toksik, yang boleh membawa maut.

Sebagai tambahan, wanita hamil tidak boleh menggunakan asid mefenamat, terutama pada trimester ketiga kehamilan. Kerana ubat ini dapat menyebabkan saluran darah yang membekalkan nutrien dan oksigen ke janin ditutup terlalu awal.

Baca juga: 6 Langkah Mudah Meringankan Sakit Menstruasi

Walaupun mempunyai kesan sampingan, asid mefenamat tetap mempunyai faedah dan kadang-kadang faedahnya melebihi kesan sampingan. Oleh itu, jika doktor menetapkan ubat, segera tukarkan ubat tersebut di kedai kesihatan . Dengan perkhidmatan penghantaran, semua pesanan ubat dan makanan tambahan anda akan dihantar ke rumah anda dalam masa kurang dari satu jam. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Asid Mefenamic.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Asid Mefenamic.
Medine Plus. Diakses pada tahun 2021. Asid Mefenamic.