Kebotakan Semula Jadi pada Usia Muda, Inilah Sebabnya

, Jakarta - Rambut adalah mahkota, terutama bagi wanita. Rambut gugur sebenarnya adalah perkara semula jadi. Namun, jika keguguran berlaku sebanyak 50-100 rambut setiap hari, ini boleh menjadi tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena pada badan. Selain itu, keguguran rambut juga menjadi pencetus kebotakan pada seseorang.

Kebotakan adalah masalah kesihatan rambut yang sering diadukan. Keadaan ini biasanya berlaku pada seseorang yang berumur 40 tahun. Tetapi pada masa ini, kebotakan bahkan dapat dialami oleh orang-orang pada usia muda, dan kebanyakan kebotakan ini terjadi pada lelaki.

Baca juga: 6 Punca Rambut Gugur pada Wanita

Apa yang menyebabkan kebotakan pada usia muda?

  • Kekurangan Pemakanan

Kekurangan pengambilan protein dalam tubuh akan menjadikan protein yang ada berusaha memenuhi keperluan lain dalam tubuh, sehingga menjadikan rambut kehilangan nutriennya. Pemakanan sangat penting untuk pertumbuhan dan kekuatan rambut. Kerana rambut terdiri dari protein yang disebut keratin.

  • Tekanan

Tekanan boleh menyebabkan kebotakan pada usia muda. Kerana tekanan akan merosakkan dan menyebabkan ketidakseimbangan hormon dalam badan. Inilah yang menyebabkan keguguran rambut.

  • Mengonsumsi Alkohol

Alkohol akan menyerap zat besi di dalam badan dan menghalang penyerapan zink. Alkohol juga menyebabkan dehidrasi dan menghalang tubuh menyerap nutrien penting. Oleh kerana seperempat rambut adalah air, alkohol terlalu banyak akan menjadikannya rapuh dan mudah gugur.

  • Asap

Nikotin yang terkandung dalam rokok dapat menyempitkan saluran darah, sehingga mengurangkan pertumbuhan rambut dan mengurangkan pemakanan untuk rambut.

Sebagai tambahan kepada beberapa perkara di atas, kebotakan boleh berlaku disebabkan oleh gejala penyakit. Salah satunya adalah ALS, yang merupakan penyakit sel saraf di otak dan saraf tunjang yang mengawal pergerakan otot.

Baca juga: Fakta Mengenai Rambut Gugur Yang Anda Perlu Tahu

Untuk merawat rambut anda, cara termudah adalah dengan mencuci rambut menggunakan syampu yang sesuai. Namun, jika hanya menggunakan syampu tidak mencukupi, anda boleh melakukan beberapa perkara di bawah ini sebagai usaha mencegah kebotakan pada usia muda.

  • Makan makanan yang kaya nutrien. Di kulit kepala terdapat minyak semula jadi yang dihasilkan untuk mengekalkan kelembapan semula jadi rambut dan kulit kepala. Nah, minyak ini dihasilkan dari makanan yang anda makan.

  • Jangan mencuci rambut setiap hari, kerana minyak rambut semula jadi yang akan menjadikan rambut anda tidak gugur akan terperangkap di kepala anda dan menjadikan rambut anda kering. Jadi, untuk memastikan rambut anda sihat dan tidak kering, anda hanya perlu mencucinya tiga kali seminggu.

  • Mandi dengan air suam juga dapat mengelakkan rambut gugur. Jangan terlalu kerap mandi dengan air suam, OK! Kerana jika anda membersihkan kepala terlalu kerap dengan air suam, ia akan membuka liang-liang di kulit kepala, sehingga kotoran mudah masuk.

  • Jangan lupa menggunakan pelembap rambut selepas mencuci. Pelembap rambut akan mengembalikan kelembapan pada rambut dan kulit kepala. Pelembap juga menjadikan rambut mudah diurus dan tidak kusut.

Baca juga: Banyak Rambut Gugur? Inilah cara mengatasi keguguran rambut

Anda ingin mengetahui petua kecantikan dan kesihatan lain? boleh menjadi penyelesaiannya. Anda boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar yang berkaitan dengan masalah kesihatan anda melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dengan aplikasi tersebut , anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya akan segera hadir di Google Play atau App Store!