Tekanan Kerana Kerja, Inilah Cara Mengatasinya

, Jakarta - Tuntutan kerja dan rutin seperti itu menjadikan pekerja pejabat sangat mudah mengalami tekanan. Malangnya, pekerja sering memilih untuk mengabaikan perasaan itu dan terus bekerja. Sebenarnya, tabiat seperti itu sebenarnya boleh mencetuskan tekanan untuk meningkat dan boleh meletup pada bila-bila masa.

Tekanan boleh menyebabkan pekerja tidak mempunyai semangat dan mood yang baik sehingga mereka tidak dapat menyelesaikan pekerjaan, malah boleh mengganggu keadaan kesihatan tubuh. Tetapi jangan risau, tekanan dari kerja dapat diatasi, anda tahu. Mari cari kaedah terbaik untuk mengatasi tekanan dari tempat kerja!

1. Ketahui Batasan Anda dan Cakap

Salah satu kaedah terbaik untuk mengelakkan tekanan daripada bekerja adalah dengan mengetahui had anda. Anda perlu mengetahui sejauh mana anda dapat menanggung beban kerja dan pemikiran. Cuba buat rancangan kerja dan hitung masa yang diperlukan untuk menyelesaikan kerja. Merancang perkara seperti ini dapat membantu mengurangkan beban kerja.

Sekiranya terasa terlalu berat, jangan ragu untuk membincangkan masalah kerja yang anda hadapi dengan atasan anda di pejabat. Gunakan masa ini untuk menyampaikan semua perkara yang berkaitan dengan pekerjaan dan meminta penyelesaian terbaik dari atasan anda. Selain dapat membantu menyelesaikan pekerjaan, memberitahu seseorang tentang masalah anda sekurang-kurangnya dapat memberi anda rasa selesa dan lega.

2. Luangkan Masa untuk Diri Anda

Atasi tekanan dengan selalu meluangkan masa untuk memanjakan diri. Lupakan sejenak timbunan kerja yang secara tidak sengaja mencetuskan tekanan. Anda boleh mengisi masa ini dengan melakukan perkara-perkara menarik atau hobi yang jarang anda lakukan kerana anda tidak mempunyai masa. Contohnya, membaca buku, memasak, menyanyi, melancong dan bercuti, atau hanya pergi ke salon untuk mendapatkan rawatan.

Beristirahat dengan melakukan perkara yang menyeronokkan dapat menenangkan diri. Kesempatan ini juga dapat digunakan untuk melepaskan tekanan dan memulihkan tenaga dan semangat untuk kembali bekerja pada keesokan harinya.

3. Meditasi

Sekiranya anda tidak mempunyai cukup masa untuk bercuti, cubalah bermeditasi atau yoga untuk menghilangkan tekanan. Sebenarnya, meditasi boleh memberi kesan positif kepada kesihatan mental dan membuat badan berasa lebih sihat. Melakukan yoga juga dapat membantu memberikan keseimbangan, ketenangan, dan ketenangan dalam tubuh.

Anda boleh memilih untuk pergi ke studio yoga, melakukannya dengan rakan, atau bermeditasi sendiri di rumah dengan melakukan pose sederhana. Pilih yang paling selesa agar anda benar-benar mendapat keselesaan dan ketenangan dari aktiviti ini.

4. Gaya Hidup Sihat

Mengelakkan tekanan kerana bekerja juga dapat dilakukan dengan menerapkan gaya hidup sihat. Makan makanan seimbang dapat membantu menenangkan fikiran, memberi tenaga, dan memberi nutrien untuk tubuh dan otak. Membiasakan diri dengan makan makanan yang sihat juga dapat mengelakkan serangan penyakit sehingga anda menjadi lebih sihat.

5. Sukan

Selain baik untuk kesihatan dan kecergasan, olahraga juga dapat membantu mengurangkan tekanan. Bersenam dapat merangsang tubuh untuk melepaskan hormon "gembira" yang dapat membantu meningkatkan mood.

Selain bersenam, tambahnya dengan mengambil vitamin tambahan agar badan sentiasa sihat. Kerana, salah satu kunci untuk mengelakkan tekanan adalah badan yang sihat. Anda boleh membeli vitamin dan makanan tambahan atau produk kesihatan lain dalam aplikasi . Dengan perkhidmatan Farmasi Pertengahan dari , pesanan anda akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Warga Pejabat Boleh Mengalami Fibrilasi Atrium Sekiranya Terlalu Tekanan di Tempat Kerja
  • Elakkan Tekanan, Sudah tiba masanya untuk melakukan 5 Latihan Ringan di Meja Kerja
  • Petua untuk Meringankan Tekanan dalam Masa yang Singkat