Kekurangan Vitamin A, badan akan mengalami perkara ini

Jakarta - Badan mendapat pengambilan pelbagai vitamin penting dari makanan. Salah satu vitamin yang mesti dipenuhi adalah vitamin A. Pada orang dewasa (lebih dari 19 tahun), pengambilan vitamin A yang disyorkan adalah 700 mikrogram (mcg) sehari. Sementara itu, pada kanak-kanak, keperluan vitamin A harian adalah 300-600 mcg sehari.

Apa yang berlaku sekiranya badan kekurangan vitamin A? Dalam dunia perubatan, keadaan ini disebut kekurangan vitamin A. Terdapat banyak gejala yang dialami ketika tubuh kekurangan vitamin A. Ayuh, lihat penjelasan lengkapnya!

Baca juga: Selain Lobak, Inilah 5 Makanan Yang Kaya dengan Vitamin A

Ini adalah Tanda Kekurangan Vitamin A

Pada peringkat awal, kekurangan vitamin A mungkin tidak menyebabkan gejala. Tetapi, jika keadaan ini tidak diatasi dengan segera, kekurangan vitamin A yang teruk boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan.

Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang boleh terjadi jika tubuh kekurangan vitamin A:

1. Masalah Penglihatan

Vitamin A sinonim dengan kesihatan penglihatan. Itulah sebabnya, masalah penglihatan adalah salah satu bahaya yang bersembunyi jika tubuh kekurangan vitamin A. Beberapa masalah penglihatan yang boleh berlaku adalah rabun malam, keratomalacia, xerophthalmia (mata kering), perforasi kornea, dan parut kornea.

2. Masalah Membran Kulit dan Lendir

Kekurangan vitamin A juga boleh menyebabkan kesan keratinisasi pada kulit dan membran mukus. Akibatnya, masalah akan timbul dalam bentuk kulit bersisik kering, rambut kering, bibir kering, lidah menebal, dan kulit gatal.

3. Menurunkan Kekebalan

Mungkin anda tidak berfikir demikian, tetapi kekurangan vitamin A sebenarnya boleh mempengaruhi sistem imun anda, anda tahu. Sekiranya badan kekurangan vitamin A, sistem kekebalan tubuh menurun dan risiko penyakit meningkat. Kenapa begitu? Ini kerana vitamin A juga berperanan penting dalam meningkatkan imuniti.

Baca juga: Kenalan lebih lanjut dengan Vitamin A

4. Masalah Kesuburan

Dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nutrien , didapati bahawa kekurangan vitamin A dapat meningkatkan risiko masalah kesuburan atau kemandulan. Ini kerana vitamin A juga diperlukan dalam fungsi pembiakan, baik pada lelaki dan wanita. Walaupun begitu, kajian lebih lanjut diperlukan kerana kajian ini hanya dilakukan pada tikus betina.

5. Menghambat Perkembangan Janin

Wanita hamil memerlukan pengambilan pelbagai vitamin dan mineral, jika anda mahu janin dalam rahim berkembang dan sihat. Salah satu vitamin penting yang diperlukan semasa kehamilan adalah vitamin A. Kekurangan vitamin A pada wanita hamil boleh menghalang perkembangan janin.

Risiko paling tinggi pada trimester ketiga kehamilan, ketika janin tumbuh dengan cepat. Walau bagaimanapun, wanita hamil tidak boleh mengambil vitamin A secara sembarangan atau tanpa preskripsi doktor, ya. Kerana terlalu banyak pengambilan vitamin A semasa kehamilan juga berbahaya.

Baca juga: Seberapa Pentingnya Vitamin A untuk Kesihatan Mata Kanak-kanak?

Cara Mencegah Kekurangan Vitamin A

Kekurangan vitamin A sebenarnya dapat dicegah dengan mudah. Caranya adalah dengan mengamalkan diet sihat berkhasiat seimbang, termasuk makan makanan yang kaya dengan vitamin A. Vitamin A secara semula jadi boleh didapati di:

  • Sayuran berdaun hijau gelap, seperti bayam, sawi, dan kangkung.
  • Buah-buahan tinggi beta karoten, seperti aprikot dan pic.
  • Sayuran merah atau oren, seperti wortel, labu, atau ubi jalar.
  • Hati daging lembu.
  • Kuning telur.
  • Minyak hati ikan.
  • Susu atau bijirin diperkaya dengan vitamin A.

Itulah sedikit penjelasan mengenai tanda-tanda kekurangan vitamin A dan bagaimana cara mencegahnya. Pastikan anda menjalani diet yang seimbang dan sihat setiap hari, agar keperluan vitamin A dapat dipenuhi dengan baik.

Namun, jika anda mengalami masalah kesihatan atau tanda-tanda kekurangan vitamin A seperti yang dijelaskan sebelumnya, jangan berlengah untuk memeriksa diri. Gunakan aplikasinya untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital untuk menjalani pemeriksaan kesihatan yang diperlukan.

Rujukan:
Akademi Oftalmologi Amerika. Diakses pada tahun 2021. Apakah Kekurangan Vitamin A?
Pesakit UK. Diakses pada tahun 2021. Kekurangan Vitamin A.
Kesuburan dan Kemandulan. Diakses pada tahun 2021. Uji Kemandulan Lelaki: Spesies Oksigen Reaktif Dan Kapasiti Antioksidan.
Nutrien. Diakses pada tahun 2021. Vitamin A dalam Pembiakan dan Pengembangan.
Nutrien. Diakses pada tahun 2021. Vitamin A dan Kehamilan: Kajian Naratif.
Kesihatan Mata Komuniti. Diakses pada tahun 2021. Tanda-Tanda Kekurangan Vitamin A.
Dermnet NZ. Diakses pada tahun 2021. Kekurangan Vitamin A.