Inilah Prosedur Pemeriksaan Diagnosis Sinusitis

, Jakarta - Bagaimana doktor mendiagnosis sinusitis? Biasanya doktor akan memeriksa bahagian dalam hidung, penampilan kawasan muka berhampiran tulang hidung untuk membuat diagnosis fizikal.

Beberapa tanda bahawa seseorang mempunyai sinusitis adalah kemerahan dan pembengkakan saluran hidung, pembuangan seperti nanah, dan pembengkakan di mata dan pipi. Ingin mengetahui prosedur sinusitis yang lebih terperinci, baca lebih banyak maklumat di sini!

Baca juga: Bolehkah Rhinitis Alergi Menyebabkan Sinusitis?

Kaedah Diagnosis Sinusitis

Kaedah lain yang boleh digunakan untuk mendiagnosis sinusitis adalah:

 1. Endoskopi Hidung

Tiub nipis dan fleksibel (endoskopi) dengan cahaya serat optik dimasukkan melalui hidung untuk membolehkan doktor memeriksa bahagian dalam sinus secara visual.

 1. Kajian Pengimejan

Imbasan CT menunjukkan perincian sinus dan kawasan hidung. Biasanya tidak disyorkan untuk sinusitis yang tidak rumit, tetapi kajian pencitraan dapat membantu mencari kelainan atau disyaki komplikasi.

 1. Sampel Hidung dan Sinus

Ujian makmal pada amnya tidak diperlukan untuk mendiagnosis sinusitis akut. Walau bagaimanapun, apabila keadaan tidak dapat bertindak balas terhadap rawatan atau memburuk, sampel tisu (kultur) dari hidung atau sinus dapat membantu mencari penyebabnya, seperti jangkitan bakteria.

 1. Ujian Alergi

Sekiranya doktor mengesyaki bahawa alergi telah mencetuskan sinusitis, doktor akan mengesyorkan ujian kulit alergi. Ujian kulit ini selamat dan cepat dan dapat membantu menentukan alergen yang menyebabkan hidung berair.

Baca juga: Adakah Sinusitis Berjangkit?

Sinusitis boleh menyebabkan ruang di dalam hidung (sinus) menjadi meradang, bengkak, dan menyebabkan lendir menumpuk. Sinusitis juga boleh menyusahkan pernafasan. Kawasan di sekitar mata dan wajah mungkin terasa bengkak, dan ada kemungkinan bagi penderita sinusitis mengalami sakit muka, seperti sensasi berdenyut dengan sakit kepala.

Sinusitis kebanyakannya disebabkan oleh selesema. Kecuali jangkitan bakteria berkembang, kebanyakan kes sinusitis hilang dalam seminggu hingga 10 hari. Sinusitis yang berlangsung lebih dari 12 minggu walaupun mendapat rawatan perubatan disebut sinusitis kronik.

Seseorang boleh berisiko tinggi terkena sinusitis jika mereka mempunyai:

 1. Faktor alahan lain yang boleh mempengaruhi resdung.

 2. Keabnormalan rongga hidung, seperti septum hidung yang menyimpang, polip hidung, atau tumor

 3. Keadaan perubatan seperti fibrosis kistik atau gangguan sistem imun seperti HIV / AIDS

 4. Pendedahan terhadap merokok, sama ada dari merokok atau terdedah kepada asap rokok

Komplikasi sinusitis jarang berlaku, dan beberapa jenis komplikasi termasuk:

 1. Sinusitis kronik

Sinusitis atau sinusitis kronik boleh menjadi kesan jangka panjang dari sinusitis akut yang tidak dirawat. Sinusitis kronik boleh berlangsung lebih dari 12 minggu dengan gejala yang lebih teruk.

 1. Meningitis

Jangkitan ini menyebabkan keradangan membran dan cairan yang mengelilingi otak dan saraf tunjang penghidap.

 1. Jangkitan Lain

Walaupun sangat jarang berlaku, komplikasi sinusitis boleh menyebabkan jangkitan lain dengan merebak ke tulang (osteomielitis) atau kulit (selulitis).

 1. Masalah Penglihatan

Sekiranya jangkitan merebak ke soket mata, boleh menyebabkan penglihatan berkurang atau bahkan kebutaan kekal.

Terdapat beberapa langkah berjaga-jaga yang boleh diambil untuk mencegah sinusitis. Bermula dari mengelakkan jangkitan pernafasan atas dengan menjauhkan diri dari orang yang mengalami selesema. Kemudian, basuh tangan anda dengan sabun dan air, terutamanya sebelum makan.

Menguruskan alahan juga boleh menjadi usaha untuk mengawal dan mencegah resdung. Ini termasuk mengelakkan asap rokok dan udara tercemar. Gunakan pelembap jika udara di dalam rumah kering. Pastikan pelembap bersih dan bebas acuan dengan pembersihan biasa dan teliti.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai prosedur pemeriksaan diagnosis sinusitis, anda boleh terus bertanya . Doktor atau psikologi yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
MedicineNet. Diakses pada tahun 2019. Jangkitan Sinus.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Sinusitis Akut
Cedars-Sinai. Diakses pada tahun 2019. Sinus: Ujian Diagnostik

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found