Bolehkah Kuku Berkarat Menyebabkan Tetanus?

, Jakarta - Tetanus adalah jangkitan yang disebabkan oleh racun berbahaya dari bakteria clostridium tetani yang boleh menyerang saraf. Bakteria clostridium tetani dapat tinggal di luar badan manusia dalam jangka masa yang panjang dalam bentuk spora. Spora bakteria ini boleh tumbuh di tanah, debu, najis manusia dan haiwan dan pada benda berkarat dan kotor. Apabila seseorang mempunyai luka di badannya, spora bakteria ini dapat masuk melalui luka kotor. Oleh itu, anda harus mengelakkan persekitaran yang kotor dan selalu menjaga luka agar tidak dijangkiti tetanus.

Itulah sebab kuku berkarat boleh menjadi penyebab seseorang dijangkiti tetanus. Tetapi perlu diingat, apa yang menyebabkan seseorang dijangkiti tetanus bukan hanya kuku yang berkarat. Apa-apa yang berkarat dan kotor juga meningkatkan risiko seseorang mendapat tetanus apabila kecederaan berlaku melalui benda-benda ini.

Tusukan atau luka disebabkan oleh benda berkarat dan dijangkiti spora clostridium tetani , boleh menyebabkan spora membiak pada luka. Bagus jika anda mengalami tusukan dan luka yang disebabkan oleh benda berkarat, anda harus segera mendapatkan suntikan vaksin tetanus. Terutama jika anda tidak menerima vaksin tetanus selama 5 tahun yang lalu, jadi perlu mendapatkan vaksin tetanus apabila anda mengalami luka dari benda berkarat.

Selain itu, terdapat beberapa perkara yang dapat meningkatkan jangkitan seseorang dengan tetanus, seperti gigitan haiwan, luka bakar yang menyebabkan banyak tisu badan hilang, patah tulang yang menyebabkan jangkitan pada tulang dan luka yang tidak segera dibersihkan.

Hati-hati Tetanus Kerosakan Saraf

Apabila spora clostridium tetani memasuki badan melalui luka, maka spora ini dapat menjadi bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan tetanus di dalam badan anda. Spora yang tumbuh di dalam badan akan mengeluarkan toksin yang menyerang saraf atau dikenali sebagai neurotoksin. Kehadiran kandungan neurotoksin di dalam badan menyebabkan gangguan pada saraf dan menyebabkan penghidapnya mengalami kekejangan otot. Bukan sahaja merosakkan saraf, tetanus dapat menyebabkan kelumpuhan pada tubuh seseorang dan yang paling parah adalah kematian.

Gejala Tetanus

Gejala tetanus yang muncul biasanya berbeza, sesuai dengan bahagian tubuh yang cedera akibat objek yang tercemar spora clostridium tetani atau ketika luka dijangkiti spora. Semakin jauh luka di salah satu sistem saraf badan anda, semakin banyak neurotoksin yang disebarkan oleh spora clostridium tetani Ia memerlukan masa yang lebih lama untuk menyebabkan gejala di dalam badan.

Gejala yang paling biasa adalah kekejangan otot atau kekejangan otot, biasanya di leher. Ini membuatkan anda berasa sakit dan sakit di leher. Gejala ini memancar ke kerongkong yang menyebabkan kesukaran menelan makanan dan minuman. Kekejangan otot di dada boleh berlaku akibat jangkitan tetanus. Ini menyebabkan sukar bernafas dan boleh memberi kesan serius pada otot belakang.

Selain kekejangan atau kekejangan pada otot, orang dengan tetanus biasanya mengalami demam, sakit kepala, cirit-birit, peningkatan degupan jantung, dan mengeluarkan lebih banyak daripada biasa.

Kami mengesyorkan agar apabila anda cedera, segera bersihkan luka di bawah air yang mengalir menggunakan sabun antiseptik. Sekiranya luka cukup besar, segera hubungi doktor. Sekiranya anda mengalami kesakitan atau demam, anda boleh bertanya kepada doktor melalui permohonannya . Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Sebab-sebab Tetanus Boleh Mematikan Sekiranya Tidak Dirawat Dengan Betul
  • Duh, anda harus berhati-hati, calar kanak-kanak boleh menyebabkan jangkitan
  • 7 Jenis Vaksin Yang Diperlukan Orang Dewasa

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found