Serangan Paru-Paru Basah, Doktor Apa yang Harus Anda Pergi?

"Paru basah adalah penyakit yang menyerang paru-paru. Apabila mengalami gejala penyakit paru-paru, penting untuk segera pergi ke hospital untuk pemeriksaan. Walau bagaimanapun, lebih penting lagi untuk mengetahui terlebih dahulu doktor mana yang mesti dikunjungi. "

, Jakarta - Paru-paru basah adalah keadaan yang tidak boleh dipandang ringan. Oleh itu, rawatan perlu dilakukan dengan segera sekiranya anda mengalami keadaan ini. Namun, penghidap penyakit ini harus menjalani pemeriksaan dan rawatan kepada doktor apa? Kerana menyerang paru-paru, penyakit ini mesti dirawat oleh pakar paru.

Secara umum, radang paru-paru adalah keadaan yang berlaku apabila paru-paru tidak dapat mendapatkan oksigen yang mereka perlukan. Secara amnya, keadaan ini disebabkan oleh keradangan pada satu atau kedua paru-paru. Terdapat banyak sebab, tetapi keadaan ini biasanya muncul sebagai tanda jangkitan pada paru-paru.

Baca juga: Cadangan Pakar Paru-paru

Menyedari Punca Paru-paru Basah

Dalam dunia perubatan, radang paru-paru digunakan sebagai istilah untuk menggambarkan keadaan radang paru-paru. Keradangan yang berlaku boleh menyebabkan pembentukan endapan cecair di tisu organ-organ ini. Keadaan ini boleh muncul sebagai tanda beberapa penyakit, termasuk jangkitan bakteria atau virus.

Selain itu, keadaan ini juga boleh berlaku kerana kantung udara di paru-paru dipenuhi dengan cecair atau nanah. Keradangan paru-paru tidak boleh diremehkan, terutama jika dialami oleh anak-anak, bayi, orang tua, atau orang yang mempunyai sistem imun yang lemah. Ketika menderita penyakit ini, terutama jika ada gejala yang teruk, pemeriksaan perubatan perlu dilakukan dengan segera.

Orang yang menghidap penyakit ini dapat berjumpa dengan pakar paru untuk pemeriksaan dan rawatan. Lebih cepat dirawat, risiko komplikasi dan kerosakan paru-paru yang lebih teruk dapat dielakkan. Rawatan untuk keadaan ini boleh berbeza-beza dari orang ke orang, bergantung kepada sebab dan keparahannya.

Gejala dan Cara Mencegah Pneumonia

Keadaan ini biasanya dicirikan oleh beberapa gejala, seperti:

 • Batuk, sama ada batuk kering atau batuk dengan kahak.
 • Sakit di bahagian dada, biasanya terasa lebih teruk ketika batuk.
 • Demam, berpeluh, menggigil.
 • Berat atau sesak nafas.
 • Selera makan berkurang.
 • Mudah letih dan badan terasa tidak bertenaga.
 • Mual dan muntah, kadang-kadang disertai dengan cirit-birit.
 • Degupan jantung.

Baca juga: Kenali Bahaya Paru-paru Basah untuk Kesihatan

Penyakit ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Kadang-kadang, usia yang berbeza akan mempunyai gejala yang berbeza yang muncul. Pada bayi, radang paru-paru biasanya dicirikan oleh gejala rewel dan sukar makan atau minum, tetapi gejala batuk kadang-kadang tidak jelas atau bahkan tidak ada. Semasa pada kanak-kanak, keadaan ini juga boleh menyebabkan pernafasan dan mengi yang cepat.

Berita baiknya, keadaan ini sebenarnya dapat dicegah atau mengurangkan risiko. Salah satunya adalah dengan mengamalkan gaya hidup sihat. Untuk mengurangkan risiko radang paru-paru, cubalah yang berikut:

 • Berhenti merokok dan elakkan minum minuman beralkohol.
 • Jaga kebersihan dan rajin mencuci tangan dengan sabun dan air mengalir.
 • Jaga kebersihan persekitaran di sekitarnya.
 • Pakai topeng semasa melakukan aktiviti di tempat di mana terdapat banyak pendedahan pencemaran udara.
 • Dapatkan vaksin terhadap radang paru-paru (vaksin PCV) dan selesema.

Baca juga: Kenali Ciri-ciri Penyakit Paru-paru Basah pada Kanak-kanak

Itu adalah kaedah pencegahan yang boleh dilakukan untuk mengurangkan risiko penyakit paru-paru basah. Sekiranya anda mengalami gejala penyakit yang teruk, anda harus segera pergi ke hospital untuk pemeriksaan. Untuk mempermudah, gunakan aplikasi untuk mencari senarai hospital berdekatan. Tetapkan lokasi dan cari hospital mengikut keperluan anda. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Pneumonia.
Persatuan Paru-paru Amerika. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Menyebabkan Pneumonia?
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Bronkitis Akut pada Kanak-kanak.
MedicineNet. Diakses pada tahun 2021. Pleurisy (Pleuritis).
Baiklah. Diakses pada tahun 2021. Apakah Paru Wet?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found