Indonesia: HaloDoc Meningkatkan Siri A $ 13 juta

Aplikasi penjagaan kesihatan dalam talian pertama Indonesia HaloDoc hari ini mengumumkan bahawa ia telah memperoleh pusingan siri A bernilai $ 13 juta yang diketuai oleh Clermont Group, sebuah syarikat pelaburan swasta yang berpusat di Singapura.

Aplikasi Ride-hailing Go-Jek, platform e-commerce blibli.com dan NSI Ventures juga turut serta dalam pusingan ini. Syarikat itu mengatakan bahawa dana tersebut akan digunakan untuk meningkatkan perkhidmatan dalam aplikasi.

"Pusingan pelaburan ini membantu kami membangun sumber kejuruteraan kami lebih jauh dan mengembangkan produk yang sesuai untuk penggunaan besar-besaran untuk mencapai tujuan ini," kata pengasas dan CEO HaloDoc, Jonathan Sudharta dalam satu kenyataan.

"Visi kami untuk HaloDoc adalah untuk membantu meningkatkan kesihatan kepada puluhan juta orang Indonesia. Kami berhasrat untuk mengatasi melalui teknologi, menekan masalah seperti kekurangan akses dan ketidaksamaan, ā€¯tambahnya.

HaloDoc dilancarkan pada April 2016, menghubungkan pengguna ke rangkaian doktor berlesen dan 1,000 farmasi rakan kongsi yang disahkan. Aplikasi ini dapat diakses dengan telefon pintar yang kompatibel dengan sistem dan rangkaian dari mana saja di Indonesia. Pengguna akan mempunyai fleksibiliti untuk memilih doktor mengikut keperluan, kepakaran dan tarif yang ditentukan.

Pada masa ini terdapat 18,600 doktor yang aktif di HaloDoc, tersedia untuk berunding dengan kira-kira 10,000 pengguna. Diintegrasikan dalam aplikasi adalah ApotikAntar, platform yang menghubungkan pengguna ke farmasi yang diperakui dengan penghantaran peribadi untuk ubat-ubatan.

HaloDoc adalah produk baru MHealthTech yang berpusat di Jakarta, yang melahirkan LinkDokter - platform media sosial digital yang direka untuk doktor - tiga tahun lalu. HaloDoc dilancarkan sebagai penyelesaian bagi pengguna untuk mengakses perkhidmatan kesihatan yang boleh dipercayai dengan cepat dan selamat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found