Bayi yang Baru Lahir Boleh Menghidap Sindrom Horner, Benarkah?

, Jakarta - Sindrom Horner adalah keadaan jarang yang berlaku sebagai gabungan gejala yang disebabkan oleh kerosakan pada saluran saraf dari otak ke wajah. Kerosakan yang berlaku di bahagian saraf ini kemudian memberi kesan pada kelainan yang menyerang salah satu bahagian mata.

Keadaan ini boleh berlaku pada sesiapa sahaja, tetapi paling sering mempengaruhi orang yang sebelumnya menderita penyakit tertentu, seperti strok, kecederaan saraf tunjang, atau tumor. Tetapi nampaknya, penyakit ini juga boleh menyerang sejak bayi baru lahir. Sebab apa?

Pada dasarnya, sindrom Horner berlaku kerana kerosakan pada beberapa laluan sistem saraf simpatik yang berjalan dari otak ke muka. Pada kanak-kanak, penyakit ini umumnya boleh berlaku kerana kecederaan pada leher dan bahu semasa lahir, aorta semasa kelahiran, atau tumor yang berlaku di sistem saraf dan hormon. Dengan kata lain, penyebab gangguan ini mungkin sudah wujud dan mula berkembang sejak seseorang dilahirkan.

Gejala awal sindrom Horner yang sering muncul adalah penyempitan murid mata, tetapi hanya berlaku pada satu mata. Selain itu, gejala lain juga dapat dirasakan, seperti berkeringat kurang dari biasa dan kelopak mata yang terkulai pada satu sisi wajah. Sebabnya, gejala sindrom ini hanya akan mempengaruhi satu sisi wajah penghidap.

Sindrom Horner pada seseorang boleh menyebabkan ukuran kedua-dua murid kelihatan berbeza, sangat jelas, salah satunya adalah kecil sehingga hanya seperti titik. Keadaan ini juga menyebabkan salah satu kelopak mata bawah menjadi lebih tinggi, bahagian wajah menjadi sedikit atau tidak berkeringat sama sekali, dan mata kelihatan terkulai dan merah.

Sebenarnya, gejala sindrom Horner pada kanak-kanak dan orang dewasa tidak banyak berbeza. Walau bagaimanapun, sindrom Horner pada orang dewasa biasanya disertai oleh gejala seperti sakit atau sakit yang tidak dapat ditanggung di kepala. Semasa pada kanak-kanak, biasanya terdapat beberapa gejala tambahan, dalam bentuk warna iris pucat di mata, keadaan ini biasanya terjadi pada anak-anak yang berusia di bawah satu tahun. Selain itu, kanak-kanak dengan gangguan ini juga cenderung mengalami gejala di mana wajah tidak berubah dan tidak kelihatan kemerahan ketika terkena cahaya matahari, melakukan senaman fizikal, atau perubahan emosi.

Diagnosis dan Rawatan Sindrom Horner

Untuk mendiagnosis penyakit ini, diperlukan pemeriksaan yang agak rumit. Sebabnya, gejala yang muncul boleh menyerupai gejala gangguan kesihatan yang lain. Oleh itu, pemeriksaan fizikal diperlukan untuk menguatkan kecurigaan bahawa seseorang mungkin mengalami sindrom Horner.

Semasa pemeriksaan fizikal, doktor biasanya akan memeriksa gejala yang muncul, seperti murid yang menyempit pada satu bola mata, kelopak mata yang tidak mempunyai kedudukan yang sama, dan badan yang sukar, bahkan tidak berpeluh. Ujian lebih lanjut mungkin dilakukan, seperti pemeriksaan mata dan ujian pencitraan untuk menentukan sama ada seseorang mempunyai sindrom Horner.

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya! Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan petua untuk menjaga kesihatan dan cadangan untuk membeli ubat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 3 Punca Sindrom Horner yang perlu diperhatikan
  • Ketahui Gejala Sindrom Horner pada Kanak-kanak
  • Faktor-faktor ini mencetuskan kanak-kanak yang terjejas oleh sindrom Horner