Mengenal RIE Parenting, Ibu Bapa Anak Kontemporari

, Jakarta - Seorang ibu yang bekerja di rumah setiap hari pasti akan menghabiskan lebih banyak masa dengan anaknya. Bermula dari mandi, tidur, bahkan mengajar sesuatu yang baru. Namun, gaya keibubapaan mana yang sesuai untuk anak-anak?

Keibubapaan RIE adalah salah satu gaya keibubapaan yang harus anda ketahui untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak menjadi lebih baik. Kaedah ini dilakukan dengan selalu meminta izin daripada anak sebelum melakukan sesuatu. Berikut adalah perbincangan terperinci mengenai perkara ini!

Baca juga: Berikut adalah 6 Jenis Corak Keibubapaan yang Boleh Diterapkan oleh Ibu Bapa

RIE Parenting, Inilah Yang Perlu Anda Ketahui

Keibubapaan RIE Ia ditemui oleh Magda Gerber, seorang pendidik awal kanak-kanak dari Hungary. Kaedah ini diterapkan dengan asas bahawa ibu bapa bukan sahaja menjaga dan mendidik anak-anak mereka, tetapi juga mempelajari perkara-perkara lain. Sesuatu yang diajarkan kepada anak-anak adalah gambaran diri.

RIE adalah kependekan dari Sumber Pendidik Bayi , yang bermaksud sumber pendidikan untuk bayi. Ini dilakukan dengan berkomunikasi dan meminta izin kanak-kanak, dan memperlakukan mereka seperti orang dewasa. Ibu bapa harus menghormati anak-anak mereka bukan objek yang lemah.

Menurut pengasas idea ini, bayi harus dilayan sebagai individu yang berkebolehan dan dapat memahami dunia di sekeliling mereka. Anak kecil anda dapat belajar dan berkembang jika diberi ruang dan kebebasan yang selamat tanpa memerlukan banyak arahan dari orang dewasa. Dengan cara itu, anak akan merasa kompeten, berdikari, dan lebih berhubung dengan persekitarannya.

Latar belakang penemuan kaedah ini adalah bahawa bayi dilahirkan dengan kemampuan belajar yang sangat baik dan pemikiran dan emosi yang mendalam. Pencipta merasakan bahawa bayi juga berhak mendapat penghormatan dari ibu bapa mereka. Oleh itu, untuk melaksanakannya, berikut adalah beberapa perkara yang boleh dilakukan:

Baca juga: Ini adalah Corak Keibubapaan yang Sihat untuk Pertumbuhan Kanak-kanak

  1. Berkomunikasi Seperti Orang Dewasa

Salah satu perkara yang boleh dilakukan untuk melaksanakan keibubapaan RIE ialah ibu bapa harus berkomunikasi dengan bayi seperti ketika bercakap dengan seseorang yang sudah memahami perbualan. Dengan ini, ibu bapa akan mendorong bayi membina kemahiran komunikasi.

  1. Mengajak Bayi untuk Menyertainya

Dengan mengaplikasikan kaedah Keibubapaan RIE , ibu boleh mengajak bayi untuk mengambil bahagian dalam semua aktiviti yang berkaitan dengannya. Contohnya menukar lampin, mandi, makan, ke aktiviti sebelum tidur. Ini dilakukan untuk mengeratkan hubungan antara ibu bapa dan anak-anak.

  1. Jangan Ganggu Waktu Mainnya

Sebenarnya, ibu harus membiarkan si kecil bermain sendirian dengan bebas tanpa gangguan. Salah satu kaedah Keibubapaan RIE Ini dapat menjadikan anak-anak menjadi lebih berdikari tanpa campur tangan orang lain. Ibu bapa hanya perlu memerhatikannya dengan teliti agar perkara tidak berlaku yang tidak diingini.

  1. Biarkan Ia Bergerak Percuma

Dengan membiarkan anak anda bergerak bebas, kemahiran motor dan kognitifnya secara semula jadi akan bertambah baik. Oleh itu, ibu dan bapa tidak perlu menghadkan dan mengganggu proses semula jadi yang timbul pada setiap anak. Perkara yang mesti dilakukan oleh ibu bapa adalah membina kepercayaan pada anak-anak mereka.

  1. Biarkan Anak Memimpin ketika Bermain

Semasa anak-anak bermain, ramai ibu bapa memberi arahan mengikut kehendak mereka. Sebenarnya, dengan membiarkan dia melakukan sesuatu yang ada di fikirannya, motivasi dan kreativiti dapat meningkat. Di samping itu, ibu dapat melihat gambar minat anak semasa bermain.

Baca juga: Melindungi Anak di Era Digital dengan Keibubapaan yang Betul

Keibubapaan RIE Ini adalah salah satu gaya keibubapaan yang banyak dipilih oleh ibu bapa. Sekiranya ibu dan bapa ingin mengetahui lebih lanjut mengenai keibubapaan, tanyakan kepada ahli psikologi di . Dengan aplikasi ini, ibu dan bapa dapat membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan. Praktikal kan? Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Janet Lansbury. Diakses pada tahun 2020. Asas Keibubapaan RIE (9 Cara untuk Memberi Hormat dalam Tindakan)
Benjolan. Diakses pada tahun 2020. RIE Parenting: Adakah untuk Anda