5 Kebaikan Petroleum Jelly untuk Kecantikan

, Jakarta - Semua wanita di dunia ingin memiliki kulit yang cantik. Tetapi sayangnya, untuk mendapatkan kulit yang sempurna tidak semudah yang dibayangkan. Kadang-kadang terdapat pelbagai masalah kulit yang mengganggu dan mempengaruhi penampilan wanita. Sebenarnya untuk mendapatkan kulit yang cantik tidak perlu melakukan rawatan yang mahal. Selagi anda dapat mencari produk yang tepat, masalah kulit anda dapat diselesaikan.

Salah satu bahan yang boleh dijadikan pilihan untuk membantu penjagaan kulit adalah Jeli petroleum. Petroleum jelly adalah bahan semula jadi yang dihasilkan daripada campuran lilin dan minyak mineral. Jeli petroleum ditemui oleh Robert Chesebrough pada tahun 1859.

Pada masa itulah, Chesebrough mula menyedari faedahnya Jeli petroleum ketika dia melihat penambang yang menggunakan sejenis smear tebal untuk membantu proses penyembuhan pelbagai luka, salah satunya luka bakar. Sejak itu, Jeli petroleum banyak digunakan untuk merawat kulit sehingga kini. Manfaat Jeli petroleum, selain membantu melapisi kulit dengan penghalang air, menjaga dan memulihkan kelembapan kulit, Jeli petroleum dipercayai mempunyai pelbagai faedah untuk kecantikan kulit. Berikut adalah 4 faedah Jeli petroleum untuk kecantikan anda perlu tahu.

Mencegah Bibir pecah-pecah

Manfaat Jeli petroleum Untuk kecantikan, ia berguna untuk menjaga bibir lembap lebih lama dan membantu proses pertumbuhan semula bibir yang pecah-pecah. Jeli petroleum juga mempunyai tekstur yang lebih padat daripada krim lain, sehingga bibir menjadi lebih lembut.

Membersihkan Residu Kosmetik

Adakah anda pernah menghadapi masalah untuk menanggalkan solek mata kalis air? Sebenarnya, cara menanggalkan alat solek ini sangat mudah, contohnya anda juga boleh memohon Jeli petroleum. Ini adalah kerana Jeli petroleum dibuat dari bahan berasaskan minyak sehingga dapat membantu menghilangkan solek yang tidak mudah dicuci dengan air. Anda tidak perlu risau, Jeli petroleum cukup selamat digunakan di kawasan mata kerana Jeli petroleum termasuk produk semula jadi. Walau bagaimanapun, ia tidak menolak kemungkinan kesan sampingan seperti alergi atau reaksi lain.

Mencegah Penuaan Pramatang

Manfaat Jeli petroleum untuk kecantikan dapat membantu melegakan kesan penuaan pada kulit. Kerana seiring bertambahnya usia kulit tisu akan kehilangan kelembapan, sehingga dapat mencetuskan kedutan pada kulit. Dengan penggunaan pelembap seperti Jeli petroleum, dapat membantu mengurangkan aduan ini.

Menjadikan Kening kelihatan Rapi dan Membuat Pembayang mata Tahan lama

Jeli petroleum boleh digunakan untuk mendapatkan kening yang kelihatan lebih kemas. Cara memberi Jeli petroleum cukup pada sisir alis, kemudian sisir alis ke luar. Sementara Pembayang mata boleh bertahan lama dengan menggunakan nipis Jeli petroleum pada kelopak mata sebagai primer untuk penggunaan berkekalan sepanjang hari.

Apa yang perlu diberi perhatian semasa menggunakan Jeli petroleum untuk kecantikan, mesti memastikan kulit bersih sebelum digunakan Jeli petroleum untuk mengelakkan risiko jangkitan pada kulit. Dianjurkan untuk mengunjungi pakar dermatologi, untuk mendapatkan cadangan penggunaan yang sesuai.

Untuk bertanya mengenai penggunaan Jeli petroleum di pakar dermatologi, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut . Pakar Dermatologi di akan bersedia membantu anda untuk memberikan maklumat mengenai penjagaan kulit 24/7 di mana sahaja dan bila-bila masa melalui pilihan komunikasi berbual tidak juga panggilan suara / video pada menu Hubungi Doktor. Anda juga boleh membeli makanan tambahan atau vitamin dalam aplikasi melalui menu Penghantaran Farmasi. Muat turun sekarang aplikasi di Google Play dan App Store untuk menggunakannya.

Baca juga: Apa yang perlu anda ketahui sebelum berjemur di pantai